12.9.16

Σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία- Συμβουλές του ΚΕΠΚΑ σε γονείς και μαθητές

Ανοίγουν σήμερα Δευτέρα  τα σχολεία, οι  μαθητές  επιστρέφουν στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Χρήσιμες συμβουλές σε μαθητές και γονείς για την αγορά των σχολικών ειδών, δίνει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, τονίζοντας μάλιστα, ότι με τη σωστή έρευνα αγοράς, η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού μπορεί να είναι διασκεδαστική και οικονομικά ωφέλιμη. 
Στην ανακοίνωσή του, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι «δεν είναι λίγες οι εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να παρασύρουν τα παιδιά στον υπερκαταναλωτισμό, λανσάροντας πρωτότυπα σχολικά είδη. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια αυτά τα σχολικά είδη δεν είναι απολύτως απαραίτητα στα παιδιά».
Υπογραμμίζεται δε ότι «κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι οι διαφορές τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά και στα σχολικά, που είναι "της μόδας", είναι, πολλές φορές, αδικαιολόγητα μεγάλες» και τονίζεται ότι «οι τιμές προϊόντων "διακοσμημένων" με σούπερ-ήρωες και καινοτόμα σχέδια, είναι ιδιαίτερα υψηλές».
Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα, όσο και για το μαθητή, επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Είναι μια ευκαιρία να περάσουν μαζί ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές». Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται με σχολικά είδη που ζυγίζουν πάνω από το 1/10 του βάρους τους.
Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα παιχνίδια. 
Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία, ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου