14.9.16

Ελικόπτερα και βόλτες υπουργών! - Λεφτά υπάρχουν! - Για πόσο θα συνεχιστεί η εξόντωση της Αεροπορίας Στρατού;

 Του Λάμπρου Τζούμη*
Υποστρατήγου ε.α

Παρακολουθώ με έκπληξη το τελευταίο διάστημα την ευκολία που κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού (δηλ. τα ελικόπτερα). Ξύπνησε με ωραία διάθεση σήμερα το πρωί ο Υπουργός, όχι απαραίτητα ο ΥΕΘΑ και θέλει να απολαύσει ένα ταξίδι πάνω από τις δαντελωτές ακτές και τα καταγάλανα νερά των θαλασσών της πατρίδας μας, παίρνει ένα Ε/Π και μεταβαίνει στην εκλογική ή στην περιφέρεια ενδιαφέροντός του, προκειμένου να παραστεί σε διάφορες θεματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι πριν λίγες μέρες την ώρα που τρία Chinook συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Θάσο και ένα ακόμη μετέφερε τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του στο νησί, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας μετέβη με Ε/Π ΝΗ 90 στην Κεφαλονιά, νησί καταγωγής του και παρέστη στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με την ευκαιρία τραγούδησε μαζί με τους κανταδόρους του Αργοστολίου και τις όμορφες καντάδες (το «Λαλούν τ’ αηδόνια» και το «Σ’ ένα παπόρο μέσα»). Ίσως αν ο κ. Υπουργός ενημερωνόταν ότι η ώρα πτήσης του Ε/Π ΝΗ 90 κοστίζει γύρω στις 7.000 ευρώ μαζί με τις υπέροχες καντάδες να τραγουδούσε και το δημώδες άσμα «Τα λεφτά δεν λογαριάζω τα γλεντώ και τα σκορπώ γιατί είναι στη ζωή μας για το λόγο μόνο αυτό».
Πριν από μια εβδομάδα περίπου ο ΥΕΘΑ συνοδευόμενος από την στρατιωτική ηγεσία μετέβη στο σύμπλεγμα Μεγίστης ή Καστελορίζου, όπου εγκαινίασε οικίες στέγασης προσωπικού και διανυκτέρευσε με τους Αρχηγούς των Επιτελείων σε σκηνές στη Ρω. Πολύς λόγος έγινε για την αμφίεση, αλλά ο λόγος της επίσκεψης του είναι απόλυτα κατανοητός. Μια εβδομάδα μετά δηλ. στις 13 Σεπ. ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου  Τέρενς Κουίκ μετέβη με Chinook στο Καστελόριζο προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης του νησιού. Ούτε Κολιάτσου - Παγκράτι να ήταν η διαδρομή Ρόδος – Καστελόριζο. Η απορία που δημιουργείται είναι γιατί στο πλαίσιο της οικονομίας που πρέπει να διέπει πρώτα από όλα τους κυβερνητικούς παράγοντες στις ενέργειές τους δεν συνδυάστηκαν οι δύο εκδηλώσεις; Δηλαδή την ημέρα της απελευθέρωσης να πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια. Νομίζω είναι απόλυτα κατανοητό ότι για τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού κύρια αποστολή πρέπει να είναι η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και όχι η μεταφορά κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να παραστούν σε εκδηλώσεις.  
Λαμβάνει κανείς υπόψη από αυτούς που αιτούνται τη διάθεση Ε/Π εκτός από το κόστος των μετακινήσεων και την καταπόνηση των μέσων -προσωπικού; Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων ένα έργο που έχει αναληφθεί επί μονίμου βάσεως από την  Πολεμική Αεροπορία και την Αεροπορία Στρατού είναι οι αεροδιακομιδές με αποτέλεσμα την τεράστια καταπόνηση των πτητικών μέσων και το μεγάλο κόστος για συντήρηση, καύσιμα, κ.λπ.  Την ίδια στιγμή το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας διαθέτει ελικόπτερα τα όποια όμως δεν πετάνε εξαιτίας των παλαιότερων ατυχημάτων που έχουν λάβει χώρα!! 
Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος αν παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις για τον καθημερινό αριθμό των αεροδιακομιδών είναι ότι τα πληρώματα που εκτελούν αυτές με αυταπάρνηση, πρέπει να φτάνουν πολλές φορές στα όρια της αντοχής τους.
Ένα άλλο τεράστιο θέμα που αφορά τα πτητικά μέσα και απαιτεί απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι και το πρόβλημα παραλαβής των Ε/Π ΝΗ 90. Όπως είναι γνωστό το θέμα αυτό έχει «παγώσει» από το Φεβ. 2015. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Τον Αυγ. του 2003 υπογράφηκε σύμβαση για την προμήθεια 20 Ε/Π ΝΗ 90, εκ των οποίων τα 16 από αυτά μεταφορικά και 4 ειδικών αποστολών, συνολικού κόστους 650 εκατ. ευρώ περίπου. 
Η σύμβαση ήταν ομολογουμένως σκανδαλώδης, αν ισχύουν τα αναγραφόμενα σε άρθρο που διάβασα ότι  η Φιλανδία για τον ίδιο αριθμό Ε/Π με αυτά που αγόρασε η χώρα μας, κατέβαλλε μόλις 72 εκατ. ευρώ. Κατά την αγορά των Ε/Π, επί υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, δεν προβλέφθηκε, η υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης «Follow on Support». Το Ελληνικό Δημόσιο, έχει αποπληρώσει περίπου το 70% του συνολικού τιμήματος και μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί τα 11 από τα συνολικά 20 Ε/Π.   
Βάσει του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων, το δωδέκατο ελικόπτερο είχε προγραμματιστεί να παραληφθεί το Φεβ. 2015. Κατόπιν εντολής που έδωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αυτό δεν έγινε, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα της σύμβασης προμήθειας των ελικοπτέρων από τη διακλαδική επιτροπή εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου άμυνας και δήλωσε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει την εκτέλεση της σύμβασης έως ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα της τεχνικής υποστήριξης. Εξαιτίας της μη υπογραφής εν συνεχείας υποστήριξης παραμένει καθηλωμένος αριθμός ελικοπτέρων που διαθέτει σήμερα στον στόλο της η Αεροπορία Στρατού, διότι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, δεν μπορούν να περάσουν τις τακτικές τεχνικές επιθεωρήσεις. Λαμβάνονται όλα αυτά υπόψη και πόσο επηρεάζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μέσων της Αεροπορίας Στρατού πριν αποφασισθεί με τόση ευκολία η διάθεση Ε/Π για τη μεταφορά κυβερνητικών αξιωματούχων ;

* Οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο είναι απολύτως προσωπικές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου