9.9.16

Τι πρέπει να προσέχουμε πριν «χτυπήσουμε» τατουάζ

Η απόφαση να κάνουμε τατουάζ θέλει, εκτός από σκέψη, προσοχή. 
Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν δεν είναι ασήμαντοι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου ένας στους τρεις νέους έχει ένα τατουάζ. Οι καιροί που το τατουάζ ήταν...προνόμιο των ναυτικών ή των φυλακισμένων ευτυχώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον όλοι έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς ταμπού, να διακοσμήσουμε το σώμα μας.
Ωστόσο, η απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, όχι μόνο γιατί το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αλλά κυρίως γιατί, εάν δεν προσέξετε, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις για τον οργανισμός και μάλιστα σοβαρές.
Τα ανησυχητικά δεδομένα 
Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι, μερικά από τα μελάνια που εισάγονται στην Ευρώπη περιέχουν ακατάλληλες και επικίνδυνες ουσίες, όπως αρσενικό, μόλυβδο, νικέλιο, συντηρητικά και βακτήρια. Αρκετά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν από «απλές» επιπλοκές στην υγεία σας, όπως αλλεργίες μέχρι πιο σοβαρές, όπως γενετικές μεταλλάξεις, σήψη και καρκίνο.
Πρόσφατες μελέτες κάνουν αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα τατουάζ, αν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες.
Αντίστοιχα και η FDA, η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε ανάκληση μελανιών γνωστών εταιριών, τα οποία ήταν μολυσμένα με βακτήρια και αλλεργιογόνες ουσίες. Το πρόβλημα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ όπου τα μελάνια θεωρούνται καλλυντικά, σύμφωνα με τον νόμο, είναι η έλλειψη νομοθετικής πρόβλεψης για ελέγχους. Πολλά από τα νεότερα χρώματα και τύπους μελανιών μπορεί να μην έχουν περάσει από επαρκή εξέταση.
Τι προσέχουμε
Όταν λοιπόν κατασταλάξουμε στο σχέδιο της προτίμησή μας, προσέχουμε εάν στο κατάστημα όπου θα απευθυνθούμε, τηρούνται αυστηρώς οι κανόνες υγιεινής. Ας σκεφτούμε τον χώρο ως χειρουργείο και ας αναζητήσουμε τα στοιχεία εκείνα που θα μας βεβαιώσουν ότι δεν θα διατρέξουμε κίνδυνο. Δεν ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε όλα εκείνα που θα μας διασφαλίσουν το ζητούμενο για ένα όμορφο αλλά και ακίνδυνο τατουάζ.
Πολλά από τα νεότερα χρώματα και τύπους μελανιών μπορεί να μην έχουν περάσει από επαρκή εξέταση.
Στις συνεδρίες ο επαγγελματίας τον οποίο θα εμπιστευτούμε, θα ρέπει να φοράει χειρουργικά γάντια, να χρησιμοποιεί κλίβανο για τις βελόνες και να είναι σχολαστικός με την καθαριότητα. Εξυπακούεται ότι θα τηρήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες που θα μας δώσει, ώστε να επουλωθεί σωστά η πληγή που αναπόφευκτα δημιουργεί το τατουάζ.

 Εάν έχουμε έντονη φαγούρα ή παρατηρήσουμε σημάδια μόλυνσης πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε γιατρό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου