14.9.16

«Δεν κληρονομώ» λόγω...υπερφορολόγησης !!! Χαρίζονται χιλιάδες ακίνητα - Οι πολίτες αποποιούνται τις κληρονομιές


Χαρίζονται χιλιάδες ακίνητα - Οι πολίτες αποποιούνται τις κληρονομιές

Κίνημα «δεν κληρονομώ» έχει πάρει διαστάσεις τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα καθώς χιλιάδες πολίτες δεν θέλουν να κατέχουν ακίνητο υπό το βάρος της υπερφορολόγησης.
 
Οπως αποκαλύπτει το Εθνος, πριν το 2000 η αποποίηση κληρονομίας ήταν σπάνιο φαινόμενο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα.

Πλέον τείνει να γίνει κανόνας, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης θα κληθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να πληρώσει περίπου 1.000 ευρώ το... κομμάτι ανεξάρτητα απ' την αξία.
Τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας κατακλύζονται καθημερινά από ανθρώπους που πάνε να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και ουσιαστικά να... χαρίσουν στο κράτος το ακίνητό τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” στην Αττική κατατίθενται περίπου 200 αιτήσεις την εβδομάδα, γεγονός που μεταφράζεται σε 10.000 με 12.000 το χρόνο.
Στη Θεσσαλονίκη μιλάμε για περίπου 5.000 ακίνητα και περισσότερα από 1.600 στην Πάτρα.
Πριν από μόλις τρία χρόνια και με την αύξηση των φόρων και την ταυτόχρονη επιβολή ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που οι πολίτες δεν δέχονταν να κληρονομήσουν ήταν σχεδόν τα μισό, η συνέχιση της κρίσης και η αύξηση των φόρων σε όλα τα επίπεδα διπλασίασε τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς.
Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι πάντως συμβουλεύουν όσους πολίτες κληρονομούν ένα ακίνητο να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.
Σύμφωνα με αυτή ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα μέσα σε τέσσερις μήνες απ' όταν του γνωστοποιήθηκε η κληρονομιά να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου