15.9.16

O ειδικός φόρος οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο τον ελληνικό καφέ

"O ίδιος τονίζει πως η αύξηση του φόρου δεν αναμένεται να φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους ενώ θα στερήσει μια από τις τελευταίες απολαύσεις στους πλέον αδύναμα οικονομικά πολίτες."

Στο κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και στον δρόμο της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, οδηγεί ο νέος Ειδικός Φόρος κατανάλωσης, με τους καφεκόπτεςνα καταγγέλλουν ότι οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καλαφατάς, πρόεδρος του Συνδέσμου σε συνέντευξή του στο Newpost.gr. Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει πως η αύξηση του φόρου δεν αναμένεται να φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους ενώ θα στερήσει μια από τις τελευταίες απολαύσεις στους πλέον αδύναμα οικονομικά πολίτες. 
Πόσο αλλάζουν τα δεδομένα του κλάδου σας από τη στιγμή που θα επιβληθεί-εφόσον επιβληθεί-ο νέος φόρος στον καφέ, ο οποίος αναμένεται από 1/1/2017;
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, δεν αλλάζει απλά τα δεδομένα, δημιουργεί μια νέα, απόλυτα δυσμενή πραγματικότητα για τις 1.000 και πλέον ελληνικές εταιρείες. 
Η επιπλέον φορολόγηση με 2€ ανά κιλό εισαγωγής, σημαίνει αυτόματα τον διπλασιασμό του κόστους της πρώτης ύλης, αν αναλογιστούμε ότι η μέση τιμή εισαγωγής νωπού καφέ κυμαίνεται περί τα 2,5€ το κιλό. Οι εταιρείες που εισάγουν, μεταποιούν και διανέμουν τον ωμό καφέ, θα δουν σε λίγους μήνες, το κόστος τους να εκτοξεύεται. Συνυπολογίστε σε αυτό, την πτώση της κατανάλωσης και την αύξηση των άμεσων φόρων, για να αντιληφθείτε ότι το ζήτημα δεν δημιουργεί μείωση κερδών στις επιχειρήσεις, αλλά άμεση απειλή για το κλείσιμό τους. 
Και οι εταιρείες αυτές είναι κυρίως μικρές και μικρομεσαίες, οικογενειακές πολλές από αυτές, που δεν έχουν σε καμία περίπτωση οικονομικές αντοχές. Χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι οδηγούν σε ''ξαφνικό θάνατο'' τον ελληνικό καφέ!

Τι αντίκτυπο αναμένεται να έχει η επιβολή ενός νέου φόρου στο κόστος των επιχειρήσεών σας και ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης τέτοιας αύξησης;
Ουσιαστικά δημιουργούνται εταιρείες δύο ταχυτήτων. Η επιβολή του φόρου στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ. Επηρεάζει δηλαδή τις ελληνικές επιχειρήσεις με αύξηση κόστους από 67% έως 100%. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγείς κάψουλας ή εκχυλίσματος καφέ επιβαρύνονται με ένα μέσο όρο 7-8%.
Επιπλέον, η επιβολή του τέλους ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν, πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης, δεδομένου ότι μόνο ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή (φυσιολογική φύρα κατά την επεξεργασία). Καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει άμεσα ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυξάνεται η κυρίαρχη θέση των πολυεθνικών στην Ελλάδα. 
Και πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι εάν και ποιος μπορεί να επιθυμεί τον αφανισμό των Ελλήνων Επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον καφέ! Το αντίκτυπο, πολύ φοβάμαι, ότι θα είναι το μαζικό κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων.

Πόσο θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεαστεί η απασχόληση στον κλάδο σας από μια τέτοια κίνηση;
Θα επηρεαστεί τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Άμεσα, στις ελληνικές επιχειρήσεις, μεταπράτες του καφέ, που απασχολούν σήμερα περί τους 5.000 εργαζόμενους πανελλαδικά
Έμμεσα, δεδομένου ότι η επιβολή του φόρου θα δημιουργήσει μια επιβάρυνση στο τελικό προϊόν,  θα έχουμε δραστικές μειώσεις προσωπικού στους χώρους εστίασης, όπου σήμερα απασχολούνται περίπου 200.000 εργαζόμενοι. Θα ήθελα να σημειώσω ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι κανένα κομμάτι της αγοράς δεν μπορεί να απαλλαγεί από το βάρος συνεισφοράς του στα δημόσια έσοδα.  
Ο κλάδος του καφέ θα πρέπει να συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα, θα πρέπει να φορολογηθεί, έστω και σε μεγαλύτερο βαθμό από το μέγεθός του, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να γίνεται στο βαθμό που θα είναι εφικτή η συνέχιση λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και η διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σε επίπεδο κατανάλωσης, πόσο αναμένετε αυτή να επηρεαστεί και ποιες κατηγορίες καταναλωτών να επηρεάσει;
Κατ’αρχάς να σημειώσω ότι η μεγάλη επιβάρυνση στο τελικό προϊόν, στον καταναλωτή δηλαδή, θα γίνει στον ελληνικό καφέ. Η επιβολή του τέλους των 2€, πλήττει σε μεγαλύτερη αναλογία τονελληνικό καφέ, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απ’ευθείας ως τελικό προϊόν (κάψουλες, κατεψυγμένος).
Αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός καφές θα είναι ακριβότερος από τον νες ή τα ροφήματα. Αντίστοιχες αυξήσεις θα σημειωθούν και στον εσπρέσο. Θεωρώ ότι θα υπάρχει μια άμεση αύξηση των τιμών, στο επίπεδο του 20%.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι νέα μικρά καφέ, τα οποία πωλούν προϊόντα που αντέχουν να αγοράσουν και οι πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Θεωρείτε ότι ένας φόρος που θα επιβαρύνει με επιπλέον 50 έως και 100 ευρώ το μήνα έναν μέσο καταναλωτή μπορεί να αποδώσει υπέρ των κρατικών εσόδων; Και μάλιστα όταν στο μέσο καταναλωτή περιλαμβάνονται 1.000.000 άνεργοι και πολλοί περισσότεροι πολίτες με εισοδήματα των 400 και 500 ευρώ;
Ο νέος φόρος δημιουργεί μια επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών, κυρίως ανθρώπων χαμηλής οικονομικής δυνατότητας. Οι επερχόμενες αυξήσεις μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες (βλ. ελληνικός καφές) που καταναλώνεται ως επί τω πλείστων από ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων, συνταξιούχους, ανθρώπους που ζουν στην περιφέρεια, καθιστώντας τον καφέ είδος πολυτελείας!
Και εδώ θα ήθελα να επικαλεστώ μια φράση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη που χρησιμοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν ερωτήθηκε για το θέμα του καφέ και η οποία με εκφράζει απόλυτα. Ο κ. Πατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά:
''Αν φτάσουμε στο σημείο, κάποιοι να στερήσουν και μια από τις τελευταίες φθηνές απολαύσεις των συμπολιτών μας, που είναι ο καφές, τότε να πάνε όλοι στο σπίτι τους!'' Σε καμία περίπτωση η επιβολή του φόρου δεν θα δημιουργήσει επιπλέον έσοδα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτεταμένης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε στον κλάδο μας.
Το παράδειγμα της αύξησης του ειδικού φόρου στα καύσιμα, που οδήγησε σε άμεση μείωση των εσόδων, νομίζω θα επαναληφθεί και στον καφέ. 


newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου