7.9.16

To «τέρας» του δημοσίου μας «στραγγαλίζει»…


unnamed (3)

Συνδικαλιστές και στελέχη αντιδρούν σε κάθε μεταρρύθμιση.

Μέσα στον Αύγουστο πέρασε απαρατήρητη η είδηση που αφορούσε τη μεταφορά τριών υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε κτίρια που ήδη στεγάζουν άλλα αρμόδια τμήματα του υπουργείου, με σκοπό τη μείωση του κόστους και την καλύτερη εσωτερική λειτουργία.
Πιο συγκεκριμένα, η γενική διεύθυνση δασών μεταφέρθηκε από την οδό Χαλκοκονδύλη σε ιδιόκτητο κτίριο του δημοσίου εντός του πευκοδάσους των Ιλισίων, εξοικονομώντας €350 χιλιάδες ενοίκιο το χρόνο.Δύο ακόμη υπηρεσίες μετακόμισαν σε ήδη μισθωμένα κτίρια του υπουργείου, αφού το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που κάλυπτε μέχρι πρότινος το ετήσιο μίσθωμα των €300 χιλιάδων για τη στέγασή τους έληξε στα τέλη του 2015.
Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αποσπασματικό όμως. Δε φαίνεται να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για να λυθεί το πρόβλημα των κατακερματισμένων υπηρεσιών έκαστου υπουργείου, που στοιχίζει τόσο σε χρήμα όσο και σε αποτελεσματικότητα. Μόνο το ΥΠΕΝ μισθώνει 35 διαφορετικά κτίρια για να στεγάσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες του, καταβάλλοντας πάνω από €6 εκ ετησίως. Στο σύνολο του το ελληνικό κράτος μισθώνει 1050 (!) κτίρια πληρώνοντας ενοίκια περίπου €75 εκ το χρόνο και πάνω από €100 εκ αν συνυπολογίσουμε τα έξοδα ηλεκτρισμού, κοινοχρήστων, θέρμανσης, καθαρισμού, φύλαξης κτλ.
Πολλές πρωτοβουλίες και εξαγγελίες έμειναν τελικώς στα χαρτιά μπροστά στην άρνηση των συνδικαλιστών να μετακινηθούν από το κέντρο της πόλης σε άλλες περιοχές. Ποιός θυμάται άραγε το σχέδιο  για την μετατροπή του Ολυμπιακού χωριού ή κάποιου άλλου χώρου σε πάρκο υπουργείων? Κάτι τέτοιο θα είχε ευεργετικές συνέπειες τόσο από άποψη συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων όσο και από οικονομική άποψη. Θα έδινε επίσης την αίσθηση στους πολίτες ότι το κράτος νοικοκυρεύεται.
Επίσης, στις αρχές Μαΐου ο υφυπουργός οικονομικών  Τρύφων Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει την άμεση μεταφορά του υπουργείου οικονομικών από το Σύνταγμα στο υπερσύγχρονο κτίριο «Κεράνης» , ιδιοκτησίας δημοσίου. Έκτοτε το θέμα μπήκε στο ψυγείο, προφανώς λόγω των αντιδράσεων από στελέχη και υπαλλήλους του υπουργείου. Το κτίριο «Κεράνης» παραμένει άδειο και ανεκμετάλλευτο επί 18 χρόνια, από το 1998, όταν το ελληνικό κράτος το αγόρασε έναντι 35 εκ ευρώ, δαπανώντας επιπλέον 35 εκ για να το ανακαινίσει. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο, ενεργειακό κτίριο, εμβαδού 42.300 τμ, 6 ορόφων, με πανοραμική θέα, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων βρεφονηπιακό σταθμό, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, εστιατόριο και 506 θέσεις parking. Πέραν των άλλων ωφελειών, το υπουργείο θα εξοικονομούσε πάνω από €10 εκ ετησίως αν μεταφερόταν εκεί.
Παρόμοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον πλανήτη! Το κράτος να προσπαθεί επί 18 χρόνια να μεταφέρει την έδρα του σε ένα καλύτερο, ιδιόκτητο μέρος και κάποιοι εργαζόμενοι να μην το επιτρέπουν, ζημιώνοντας το έτσι οικονομικά! 7 χρόνια στην κρίση όμως με αμέτρητες θυσίες είναι υπεραρκετά για να γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα. Πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο και να βρουν τη βούληση να συστεγάσουν τις κατακερματισμένες δημόσιες υπηρεσίες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου