28.10.16

Έως τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη η ρύθμιση οφειλών σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Λήγουν τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου τα ευνοϊκά προγράμματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.
Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έτυχε ευρείας ανταπόκρισης τόσο από τους πελάτες της ΔΕΗ όσο και της ΕΥΔΑΠ με δεδομένο ότι δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιηθούν παλαιότερες οφειλές με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Για την ένταξη στα προγράμματα και την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων απομένει μόλις μία εργάσιμη ημέρα.

ΔΕΗ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΕΗ όλοι οι πελάτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους  36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η καταβολή της 1ης δόσης πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.  Στη ρύθμιση αυτή έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν και οι πελάτες που έχουν ήδη διακανονίσει τις οφειλές τους πριν την 01.04.2016
Οι πελάτες  που προσέρχονται για ρύθμιση των οφειλών τους μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησής τους:
α) έχουν δυνατότητα να ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα των 36 δόσεων, εφόσον δεν έχουν παραβιάσει το μετρητή τους
β) οφείλουν να καταβάλουν άμεσα το 15% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις, εφόσον έχουν παραβιάσει το μετρητή τους.

Οι πελάτες με ρευματοκλοπή, εξαιρούνται του Προγράμματος και σύμφωνα με τον Κανονισμό Διακανονισμών, οφείλουν να καταβάλλουν άμεσα το 50% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Γενικές Διευκρινίσεις
Για τους πελάτες που είναι οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων πελατών ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Προμήθειας. Ειδικότερα για τους Ευάλωτους πελάτες η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή €2.000 και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό €200 θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των €50. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις Ευάλωτων πελατών με ρευματοκλοπή.
Επιπλέον, στους Ευάλωτους Πελάτες παρέχονται ειδικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η μη έκδοση εντολής απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (εξαιρούνται περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, όπως ρευματοκλοπές)
• Οι δόσεις είναι έντοκες και οι τόκοι χρεώνονται στους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδίδονται κατόπιν της σύναψης του διακανονισμού. Εξαιρούνται α) πελάτες οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και β) περιπτώσεις διακανονισμών για τις οποίες συντρέχουν ειδικοί λόγοι κατά τη σύναψη του διακανονισμού.
• Είναι απαραίτητο, μαζί με τις δόσεις, να εξοφλούνται και οι τρέχοντες λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού εμπρόθεσμα.
Σε περίπτωση μη τήρησης διακανονισμού, αν δηλαδή στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια (1) δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα.
Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων – πλην μίας - των οφειλομένων δόσεων.

ΕΥΔΑΠ
Το αίτημα για ρύθμιση οφειλών στην ΕΥΔΑΠ μπορεί υποβληθεί σε ένα από τα 12 Κέντρα Εξυπηρέτηση Πελατών και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη είναι να υπάρχουν οφειλές άνω των 60 ευρώ ενώ η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κάτω των 20 ευρώ.
Για την έγκριση της δοσιακής ρύθμισης απαιτείται η άμεση καταβολή της πρώτης από τις εγκεκριμένες δόσεις, ενώ οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής στο διακανονισμό. Η αίτηση δοσιακής ρύθμισης συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αντίγραφο λογαριασμού της ΕΥΔΑΠ
2. Αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο)
3. Ε9 (σε περίπτωση που ο αιτών είναι ιδιοκτήτης) ή μισθωτήριο συμβόλαιο (σε περίπτωση που ο αιτών είναι ένοικος)
4. Αίτηση-δήλωση του ιδιοκτήτη ή των συνιδιοκτητών ή νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου αυτών με την οποία αναγνωρίζουν τις οφειλές και αποδέχονται τη ρύθμισή τους σε δόσεις.

Το πρόγραμμα προβλέπει
Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων/ τόκων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Απαλλαγή από το 50% του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων/ τόκων εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο όριο μέχρι 6 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων/ τόκων για τους δικαιούχους ΕΕΤ της ΕΥΔΑΠ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων/ τόκων για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ της ΔΕΗ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής κατά ανώτατο μέχρι 36 έντοκες μηνιαίες δόσεις για όσους οφειλέτες δεν υπάγονται ή δεν επιλέξουν οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις ευνοϊκής ρύθμισης.
Εξέταση ειδικών περιπτώσεων αποπληρωμής οφειλών από αρμόδια Επιτροπή ή και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου