28.10.16

ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ !!! Με χρέη στην εφορία 4,3 εκατ. φορολογούμενοι!

Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία κι ένας στους πέντε είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις και ευρύτερα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν θεαματική υπέρβαση έναντι των στόχων, άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με βάση τα τελευταία στοιχεία για το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Το ίδιο θεαματική όμως -αν όχι περισσότερο- είναι και η παράλληλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο η οποίαυπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο. Ο όγκος των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι τέτοιου μεγέθους που επιτρέπει την παράλληλη εντυπωσιακή αύξηση των εισπράξεων αλλά και των φόρων που μένουν απλήρωτοι.
Το κλειδί, ίσως κρύβεται στη διαπίστωση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία η εισπραξιμότητα των φόρων έχει υποχωρήσει στο 50% (από 75% που ήταν το 2010). Για τον όγκο των φόρων που έχουν επιβληθεί, στατιστικά δεν χρειάζονται. Όλοι γνωρίζουν από τον οικογενειακό ή τον επιχειρηματικό τους προϋπολογισμό.
Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς καταβάλλονται για αντιπαραβολή με τις περυσινές ή τις προπέρσινες επιδόσεις, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ είναι αδιαμφησβήτητα και έρχονται κάθε μήνα να προσθέσουν μία ακόμα πινελιά στο τοπίο της υπερφορολόγησης. Πολλαπλάσια δε τον Σεπτέμβριο, οπότε αναδεικνύουν μία ακόμα πτυχή, αυτή της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μέσω της δραματικής διόγκωσης του πλήθους των πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο έφτασε σε 4.374.475 έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο.
Περισσότεροι από 340.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα στον κατάλογο των οφειλετών που χρωστούν, άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα, στην εφορία χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μετά την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής.
Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο ενώ οι οφειλέτες στους οποίους τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947 έναντι 774.321 τον Αύγουστο.
Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ένας στους πέντε είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις και ευρύτερα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, και περίπου ένας στους δέκα έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Η κατάσταση είναι προφανώς δραματική. Ήταν και τους προηγούμενους μήνες αλλά η βεβαίωση των φόρων εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, φαίνεται πως επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.


euro2day.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου