22.10.16

''Βροχή'' πλειστηριασμών την επόμενη 4ετία

''Βροχή'' πλειστηριασμών την επόμενη 4ετίαΠολλά περισσότερα ακίνητα θα βγάλει στο σφυρί το Δημόσιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ ήδη υπάρχει και αύξηση στους πλειοδότες. 
Όπως αναφέρθηκε σε συνέδριο για τα ακίνητα από τον Αλέξανδρο Βασιλείου εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας και τον Μάριο Μαργέλο, υπεύθυνου Τομέα Εκτιμήσεων Ακινήτων της Πειραιώς Real Estate, από τους κύριους παράγοντες στην διαμόρφωση των αξιών των ακινήτων είναι το μέγεθος εισοδήματος των νοικοκυριών, οι δημογραφικοί παράγοντες, τα επιτόκια, αλλά και η φορολόγηση.
 Παράλληλα, έκαναν λόγο για μεγάλη διψήφια αύξηση των τιμών των αξιών το 2008, κάτι που έπεσε κατακόρυφα από το 2009 και ύστερα. Αναφορικά με το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητας, τόνισαν ότι μέχρι το 2005 ήταν αυξητικά σταθερό, κάτι που άρχισε να μειώνεται στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, ενώ σε σχέση με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, κατέδειξαν παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα, η αστάθεια, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών, αλλά και ανταποδοτικών ωφελειών προς τους ιδιοκτήτες.
Ως αιτίες για την πτώση στην αγορά ακινήτων αναφέρθηκαν και από τους δύο η οικονομική κρίση, η μεγάλη ζήτηση, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά και οι αυξημένες τιμές. Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, ανέφεραν ότι από το 2009 μέχρι το 2015 είχαν πτωτική πορεία, η οποία πλέον ανακάμφθηκε το 2016 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το 2020, ενώ υπάρχει και αύξηση στους πλειοδότες.
 Σε αυτή την αυξητική τάση περιλαμβάνονται οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου και των ιδιωτών, ενώ οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες εξακολουθούν να είναι, επί της ουσίας, ελάχιστοι. Αναφορικά, τέλος, με τη συμπεριφορά των ιδιωτών στους πλειστηριασμούς, διαπιστώνεται ότι τα ακίνητα πωλήθηκαν τελικά, στην πραγματική αγοραία αξία τους, ενώ η τάση για πλειοδοτικό ενδιαφέρον μειώνεται από τα μέσα του πρώτου χρόνου της διαδικασίας για τα λιγότερο εμπορικά ακίνητα.

dikaiologitika.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου