7.10.16

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ! Έξτρα χαράτσι 50 ευρώ στις ήδη «πετσοκομμένες» επικουρικές

Συνταξιούχοι, λόγω της παρακράτησης, θα δουν στο λογαριασμό τους σύνταξη ακόμη και 23 ευρώ! 

- Πώς θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και για συνταξιούχους τραπεζικούς

Την αγανάκτηση των συνταξιούχων που θα δουν στο λογαριασμό τους επικουρικές συντάξεις ύψους ακόμα και 23 ευρώ με τις πληρωμές του Νοεμβρίου λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών προσπαθεί να μετριάσει η κυβέρνηση, αποστέλλοντας από σήμερα ενημερωτικά σημειώματα σε 250.000 δικαιούχους επικουρικών που υπέστησαν μειώσεις τους τελευταίους μήνες. Τα σημειώματα θα αναφέρουν πώς προέκυψε το νέο μειωμένο ποσό μετά τον επαναϋπολογισμό.
Η αποστολή θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες αφού τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα την ημέρα. Η εξοντωτική παρακράτηση η οποία ορίζεται στα 50 ευρώ, κατ΄ ελάχιστο ύψος δόσης, θα συμπιέσει κατά πολύ τα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς. Με τον ίδιο τρόπο θα επιστραφούν τα αναδρομικά από τη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ (οι μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά με τη σύνταξη του Νοεμβρίου) και από την περικοπή του προσυνταξιοδοτικού των τραπεζοϋπαλλήλων.
Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η σχετική διάταξη που επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα (φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας και το ΕΤΑΤ) την πρόσφατη τροπολογία Χουλιαράκη εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία . Η διάταξη προβλέπει ότι κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ με μίνιμουμ ποσό τα 50 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Με δεδομένο ότι πως το «ψαλίδι» στις επικουρικές μετράει από τις συντάξεις του Ιουνίου, θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από δύο έως και πέντε μήνες. Αντίστοιχα οι τραπεζοϋπάλληλοι που είδαν τις προσυνταξιοδοτικές παροχές τους να «κουρεύονται» κατά 21% τον Οκτώβρη θα πρέπει να επιστρέψουν την διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο.
Παραδείγματα: 
1. Συνταξιούχος, που του έχει χορηγηθεί από το ΕΤΕΑ (τέως ΤΑΝΠΥ), μικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 570,00 ευρώ, έπαιρνε μετά την κράτηση των μνημονιακών περικοπών, επικουρική σύνταξη ποσού 325,00 ευρώ περίπου καθαρά. Μετά την αναπροσαρμογή του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι 230,00 ευρώ περίπου καθαρό.
Από 1-6-2016 έως και 31-8-2016, δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις του μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να του παρακρατηθεί συνολικό ποσό 285,00 ευρώ. Δηλαδή για τους επόμενους 6 μήνες θα εισπράττει επικουρική 180 ευρώ. Η σύνταξή του θα επανέλθει στα 230 ευρώ τον Απρίλιο του 2017.
2.Επικουρική σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, μετά τον επαναϋπολογισμό από 149 ευρώ συρρικνώθηκε στα 94,27 ενώ το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 78,85 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος γλίτωσε το μηδενισμό της επικουρικής του αλλά και πάλι με την παρακράτηση των 50 ευρώ, θα δει τον ερχόμενο μήνα στο λογαριασμό του σύνταξη 28,85 ευρώ.  Αυτό το ποσό θα εισπράττει για τους επόμενους 4 μήνες καθώς οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 210 ευρώ.
Παρακράτηση μεγαλύτερη από 50 ευρώ θα υποστούν οι κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και το προσυνταξιοδοτικό των συνταξιούχων τραπεζικών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο που ρυθμίζει όλο το καινούριο πλαίσιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία προβλέπεται επίσης:

-Η δυνατότητα παράτασης για ένα 6μηνο της σύνταξης των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς δική τους υπαιτιότητα, με την προϋπόθεση ότι είχαν κριθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Στην ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν πρόσωπα μέχρι και 31/12/2016 άρα καλύπτονται μέχρι και 30.6.2017.
-Η δυνατότητα εγγραφής  στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που δεν ασκούν επάγγελμα. Επίσης θα προσμετράται στο χρόνο ανεργίας ο χρόνος προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενώ οι επιδοτούμενοι καταρτιζόμενοι - εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να εισπράττουν και το επίδομα ανεργίας.
-Η απλούστευση της διαδικασίας για την επιδότηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο. Η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες (1η Νοεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου).
-Η δημιουργία  ψηφιακής εξυπηρέτησης πολιτών μιας στάσης για όσους συναλλάσσονται με το υπουργείο Εργασίας.
- Η δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων των ταμείων με μεγαλύτερη ευχέρεια με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων. 
- Η κατανομή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς διαγνωστικά κέντρα, φαρμακοποιούς κλπ.
Στο πλαίσιο του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας,σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπονται δραστηριότητες που αναπτύσσονται από ενώσεις προσώπων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες με την εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων επιδιώκουν να καλύψουν μη ικανοποιούμενες, από το κράτος ή την ιδιωτική αγορά, κοινωνικές ανάγκες που αφορούν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου