7.10.16

Δεν θα βάλω τα χέρια μου σε έναν σάκο με οχιές…


Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras and the US Treasury Secretary Jack Lew , in Athens, on July 21,2016 / Συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στην Αθήνα, στις 21 Ιουλίου, 2016Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διασκέδαζε με την ψυχή του τις πιέσεις του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Τζακ Λιου για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τη δήλωση της Λαγκάρντ για την ανάγκη να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτή τη φορά φόντο της περιφερόμενης ελληνικής κωμικοτραγωδίας ήταν η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Aπό τον Ian Ford

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχεδόν αδιαφορούσε για τις υποδείξεις του Λιου. O Αμερικανός σε 3 μήνες θα βρίσκεται σε άλλο πόστο μια και μεσολαβούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Για τον Σόιμπλε ο Λιου είναι ήδη αόρατος, όσο για την Λαγκάρντ γνωρίζει την βαθιά αποστροφή της Γαλλίδας για την ελληνική κυβέρνηση μετά τις υποκλοπές του Χίλτον. O Σόιμπλε έχει ήδη διαγράψει από τις σημειώσεις του την κυβέρνηση Τσίπρα.
Πριν πετάξει για την Ουάσινγκτον συνομιλώντας με Γερμανούς δημοσιογράφους τους έλεγε χαρακτηριστικά:
Δεν θα βάλω τα χέρια μου σε έναν σάκο με οχιές, ειδικά τώρα που τα ψωμιά της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν τελειώσει…Οσο για τους Αμερικανούς έχουν εκλογές. Θα συνομιλήσω μαζί τους όταν εκλέξουν νέο υπ. Οικονομικών, ο Λιου μού είναι αόρατος…
soimpleschaubble-bildO ίδιος στις επίσημες δηλώσεις του από την Oυάσινγκτον θα πει:
-Η πολλή ασχολία με την κατάσταση του ελληνικού χρέους παραπλανά τον ελληνικό λαό να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να θεσπιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας σε πάνελ είπε ότι η χώρα χρηματοδοτείται για μία δεκαετία και πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος.
“Το πρόβλημα είναι να κερδίσει-όχι να ανακτήσει-την ανταγωνιστικότητα”. Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό “με την οικοδόμηση μίας διακυβέρνησης για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η εστίαση στο χρέος “παραπλανά τον (ελληνικό) λαό. Πρέπει να κάνουν αυτό που χρειάζεται”.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου