27.10.16

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - «Ράπισμα» δικαστών για τις δηλώσεις Γεροβασίλη: Να σταματήσει η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης


«Ράπισμα» δικαστών για τις δηλώσεις Γεροβασίλη: Να σταματήσει η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης

Για αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ύστερα από τις δηλώσεις σειράς κυβερνητικών στελεχών μετά την απόφαση βόμβα του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και το νόμο Παππά. Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι αυτή η αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών, οι οποίες είναι διακριτές, θα πρέπει να σταματήσει, όπως επίσης θα πρέπει να σταματήσει και κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της δικαστικής από την κυβερνητική εξουσία.
Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής: 
«Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα. Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου