27.10.16

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: Τεράστιο πλήγμα για την κυβέρνησηΤσίπρα η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες


Clipboard

Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

H Wall Street Journal σχολιάζει ότι το κυβερνών κόμμα περιήλθε σε μεγάλη αμηχανία μετά την απόρριψη του σχεδίου του να αναμορφώσει τον τομέα των ΜΜΕ μετά από μια μακρά διαπάλη εξουσίας με κατηγορίες για εκβιασμό και ΄φασιστικές΄ μεθόδους…
«Η απόφαση του δικαστηρίου κατάφερε πλήγμα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας νέας σκούπας που σαρώνει τη σκοτεινή πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Ο διορισμένος απ” τον ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, αντιστάθηκε στις εφέσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ κατά της δημοπρασίας των αδειών. Αλλά του αντιστάθηκαν άλλοι δικαστές, περιλαμβανομένου και του Αθανάσιου Ράντου….»
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι ανατρέπεται η σταυροφορία αναδιοργάνωσης του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου κι επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους που λένε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να καθορίσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
«Ανώτεροι Έλληνες δικαστές έκριναν ως προβληματική τη δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών που έκανε το Σεπτέμβριο η υπό αριστερή ηγεσία κυβέρνηση προκαλώντας σύγχυση στη σταυροφορία των αρχών να αναδιοργανώσει έναν αρρύθμιστο τηλεοπτικό τομέα…. Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών εταιρειών υπήρξε μια κραυγή συσπείρωσης της κυβέρνησης Τσίπρα αφότου εξελέγη για πρώτη φορά το 2015, ορκιζόμενη ότι θα πατάξει τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, που θεωρούσε ότι ήταν διάχυτες στον τομέα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η απόφαση του Δικαστηρίου ίσως καθορίσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του Τσίπρα και προετοιμάσει το έδαφος για ένα σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό, με στόχο την ενίσχυση των ποσοστών δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που πέφτουν εδώ και μήνες.»
«Άκυρη η ραδιοτηλεοπτική μεταρρύθμιση του Τσίπρα», μεταδίδει η Le Figaro, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) κάνει λόγο για βαρύ χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.
«… Η ετυμηγορία συνιστά οδυνηρό πλήγμα για την ακροαριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αναγγείλει με φανφάρες τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι θα καθαρίσουν έναν τομέα, που κυριαρχείται εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα από ισχυρούς ολιγάρχες και μαστίζεται από σκοτεινή χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση, που είχε αναγάγει τη μεταρρύθμιση σε σύμβολο της δέσμευσής της να καθαρίσει το δημόσιο βίο, αντέδρασε οργισμένα, αλλά είπε ότι θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία…»
στο άρθρο της με τίτλο: «Ελλάδα: χάος με τις τηλεοπτικές άδειες – αποτυχία για τον Τσίπρα» υπογραμμίζει: «είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως κρίνουν αναλυτές στην Αθήνα»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου