18.10.16

Μειώστε τον κίνδυνο του καρκίνου!


Μειώστε τον κίνδυνο του καρκίνου!

Δεν υπάρχει τίποτα το μαγικό για την πρόληψη του καρκίνου.... 

Εξάλλου η γενετική παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, που μπορεί να ακολουθείτε μια υγιεινή ζωή και παρόλα αυτά να αρρωστήσετε. Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν, ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου των ενηλίκων συνδέονται με τον τρόπο ζωής, ο οποίος είναι υπό τον έλεγχό σας. 
Με κάθε υγιεινή επιλογή που κάνετε και κάθε ανθυγιεινή συνήθεια είστε μερικά βήματα πιο μακριά ή πιο κοντά αντιστοίχως στον καρκίνο. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές συνήθειες, που μπορεί να σας βοηθήσουν στη πρόληψη καρκίνου.
Σταματήστε να καπνίζετε. Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει περισσότερους άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ από ό, τι οποιοδήποτε άλλο καρκίνο – το 28% ή περίπου 160.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς τους θανάτους οφείλονται στο κάπνισμα. Και δεν είναι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα, γιατί το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλούς καρκίνους, γι αυτό και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το κόψετε, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα υγείας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης το 2010 διαπίστωσε, ότι οι καπνιστές που έκοψαν περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων τους κατά 27%. Σίγουρα αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν πρέπει να σταματάτε εκεί.Επίσης, ακόμα και να μη καπνίζετε, μην υποθέσετε ότι ο καπνός δεν σας επηρεάζει. Διότι, περίπου 3.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα κάθε χρόνο συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και άλλες μορφές καρκίνου μπορεί να συνδέονται με το παθητικό κάπνισμα.
Σίγουρα γνωρίζετε, ότι η παχυσαρκία επιβαρύνει τη καρδιά σας, ξέρετε όμως, ότι είναι και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για να πάθετε καρκίνο; Η παχυσαρκία είναι ένοχη για το 14% των θανάτων από καρκίνο και για πάνω από 3% νέων περιπτώσεων καρκίνου, κάθε χρόνο. Στόχος σας πρέπει να είναι να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, ώστε να έχετε και μια υγιή ζωή. Επίσης, η σωματική δραστηριότητα συμβάλει και αυτή στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο. Και δεν έχει σημασία τόσο πολύ το είδος της άσκησης, όσο η ένταξη της στη καθημερινότητα, σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή.
Τέλος, οι περισσότεροι αναρωτιούνται, αν το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν, ότι το στρες από μόνο του είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Όμως, εφόσον οδηγεί τους ανθρώπους σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, στην προσπάθεια τους να το αντιμετωπίσουν, τότε επηρεάζει αρνητικά την υγεία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου