7.10.16

ΒΑΡΥ ΧΑΡΑΤΣΙ !!! ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ !!! Ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ ) ερημώνει την Ελληνική ύπαιθρο

 ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ !!!

 Απο την 1-1-2017 όλες οι μικρές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά που  θα έχουν έδρα οικισμούς μικρότερους των 2000 κατοίκων υπάγονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ(πρώην ΤΕΒΕ)

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες καφενείων, παντοπωλείων, σουβλατζίδικων και άλλων μικρομάγαζων στα μικρά χωριά της υπαίθρου, καθώς έχουν ασαφώς πληροφορηθεί ότι επίκειται η αναγκαστική ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ με πρώτο χαμηλό ασφάλιστρο 450 ευρώ το δίμηνο, δηλαδή 2700 ευρώ το χρόνο, ενώ μέχρι τώρα ήταν ασφαλισμένοι  στον ΟΓΑ και πλήρωναν μόνο 600 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ μέχρι τις 31-12-2016 εξαιρούνται τα παρακάτω πρόσωπα:
α) Επαγγελματίες υπέρ των οποίων έχουν συσταθεί και λειτουργούν ίδιοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί Κύριας ασφάλισης, όπως: Υγειονομικών, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Δικηγόρων, Ναυτικών Πρακτόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, κ.α.
Επισημαίνεται: Με τη διάταξη του άρθρου 60 του Ν. 3996/11 που αντικατέστησε το άρθρο 18 του Ν. 3863/10 ρυθμίζεται για όλη την επικράτεια το θέμα των "παλαιών" ασφαλισμένων (ασφαλισμένων για πρώτη φορά πριν την 1/1/93) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (το οποίο αποτελείται από τα καταργηθέντα ταμεία ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών), οι οποίοι παράλληλα ασκούν και δραστηριότητα υπαγόμενη στον ΟΑΕΕ.
Συγκεκριμένα, στην παραπάνω διάταξη αναφέρεται ότι όσοι ασφαλίστηκαν σε οποιονδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης πριν την 1/1/93 ("παλαιοί" ασφαλισμένοι) και είναι σήμερα ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ εφόσον ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την ιδιότητα για την οποία υπάγονται στους αντίστοιχους τομείς του ΕΤΑΑ.
Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από τον επόμενο μήνα της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται. Συνεπώς, οι προαναφερόμενοι υπάγονται από 1/8/10 στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ με δυνατότητα επιλογής μόνο του φορέα παροχών Κλάδου Υγείας.
Για όσους πρωτοασφαλίστηκαν σε οποιονδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης μετά την 1/1/93 ("νέοι" ασφαλισμένοι) και είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 2084/92.
β) Οι Αυτοτελώς απασχολούμενοι, που με ειδικές διατάξεις νόμων έχουν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλων φορέων Κύριας Ασφάλισης.
γ) Οι αφανείς εταίροι επιχειρήσεων.
δ) Οι μέτοχοι Α.Ε. εισηγμένων στο χρηματιστήριο.
ε) Τα πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.3846/2010.
Επισημαίνεται: Οι ασκούντες επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε προαιρετικές περιοχές (δηλαδή σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ή για τους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας και Αχαΐας σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων ή στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3100 κατοίκων, όταν οι ενδιαφερόμενοι διαμένουν μόνιμα σε αυτά) είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως μέλη Ο.Ε. ή Ε.Ε., με την έναρξη της δραστηριότητας, εξαιρούνται για μια 3ετία της ασφάλισης του ΟΑΕΕ, υπαγόμενοι υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
Μετά την παρέλευση της 3ετίας ελέγχονται για τον τόπο άσκησης της δραστηριότητάς τους και για τα εισοδήματά τους. Εάν πληρούν τις προϋποθέσεις συνεχίζουν να εξαιρούνται της ασφάλισης του ΟΑΕΕ και να υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Ο τακτικός έλεγχος γίνεται κάθε τριετία. Ο ΟΑΕΕ έχει το δικαίωμα επανελέγχου των κριτηρίων οποτεδήποτε μετά την παρέλευση της πρώτης τριετίας από την άσκηση της δραστηριότητας (σχετ. εγκύκλιοι 80/10 και 13/13).
στ) Οι απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που έχουν ενταχθεί στα επενδυτικά προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη (όπως αγροτουρισμός, αγροβιοτεχνία) στο πλαίσιο των Κανονισμών της Ε.Ε. και χρηματοδοτούνται για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.8 του άρθρου 25 του Ν.3846/2010, όπως ισχύει. Μετά τη λήξη της ως άνω υποχρεωτικής παραμονής τους στα εν λόγω προγράμματα, η ασφαλιστική τους περίπτωση επανεξετάζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ζ) Οι εταίροι των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (Ι.Κ.Ε.) οι οποίοι δεν είναι ταυτόχρονα διαχειριστές. Εκτός αν πρόκειται για εταίρο μονοπρόσωπης ΙΚΕ ο οποίος ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
η) Πρόσωπα που πληρούν προϋποθέσεις εξαίρεσης που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 58 Ν. 4144/13

Η ανατροπή έγινε την Παρασκευή
Την περασμένη Παρασκευή ψηφίστηκε, ο σκληρότερος  νέος νόμος και πήρε ΦΕΚ για να εφαρμοστεί απο την 1-1-2017.
"Σύμφωνα με αυτόν το Νόμο όλες οι μικρές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά που  θα έχουν έδρα οικισμούς μικρότερους των 2000 κατοίκων υπάγονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ(πρώην ΤΕΒΕ).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου