14.10.16

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗ - Ο ΔΑΚΟΣ ....ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ !

Εν όψει της επικείμενης, εντός των προσεχών ημερών περάτωσης των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας, ανακοινώνει στους ελαιοκαλλιεργητές τα παρακάτω:
1.   Επειδή οι καταγεγραμμένοι δακοπληθυσμοί είναι κατά περιοχές  αυξημένοι και οι επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για  ύπαρξη δακοπροσβολών, συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς και ιδιαιτέρως σε αυτούς που  θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή  να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και  εφόσον διαπιστώσουν προσβολή άνω του 4 -5% να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Θα πρέπει επίσης να τηρηθούν οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής ελαιοκάρπου. 
Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτας απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
2.  Η περίοδος που διανύουμε είναι ευνοϊκή για προσβολή του ελαιοκάρπου από τις μυκητολογικές ασθένειες κερκόσπορας και γλοιοσπορίου, ιδιαιτέρως σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Συμπτώματα κερκόσπορας έχουν ήδη παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές. Κατόπιν αυτών οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, περιοχές όπου την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν σημαντικά προβλήματα προσβολών, ελαιώνες  που μετά από έλεγχο εμφανίζονται  στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα  προσβολών).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου