7.10.16

«Ο γάιδαρος του Χότζα» και η κριτική από ΣΕΒ


«Ο γάιδαρος του Χότζα» και η κριτική από ΣΕΒ

Τεράστια αναδιανομή εισοδήματος, τη μεγαλύτερη που έχει επιχειρηθεί ποτέ μέσα σε μια χρονιά, με απρόβλεπτες επιπτώσεις επιχειρεί ο προϋπολογισμός του 2017 μέσω των φόρων και των περικοπών των συντάξεων επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες. «Αναμένεται να δούμε στην πράξη αν ο γάιδαρος του Χότζα, δηλαδή οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι οργανωμένες επιχειρήσεις, θα μάθει να ζει νηστικός», καταλήγει.
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του Συνδέσμου πέραν τη δημοσιονομικής προσαρμογής που στοχεύει στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017, ο προϋπολογισμός αφαιρεί αγοραστική δύναμη ύψους 2,8 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ τη διετία 2016/17) μέσω των φόρων και περίπου άλλο 1 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017) κυρίως μέσω των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών, πριν αντισταθμιστεί μερικώς το ισοζύγιο με αύξηση των δαπανών το 2017 κατά 871 εκατ. ευρώ για τη θέσπιση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (571 εκατ. ευρώ) και για παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας και κοινωνικής προστασίας (300 εκατ. ευρώ).
«Στην ουσία επιχειρείται μία τεράστια αναδιανομή ειοδήματος και στα δύο άκρα των εισοδημάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες. Από τη μία πλευρά στους φορολογούμενους από τα υψηλότερα εισοδήματα προς τα χαμηλότερα -εδώ περιλαμβάνεται και η συμπαθής, προς κάθε κυβέρνηση, ομάδα των φοροφυγάδων- και από την άλλη πλευρά προς τους συνταξιούχους και τους επιδοματούχους του παλαιού συστήματος (όπου δεν υπήρχε διαχωρισμός προνοιακών και συνταξιοδοτικών παροχών) στους δικαιούχους του νέου συστήματος παροχών και κοινωνικών δαπανών», αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο του ΣΕΒ.
Δυσπιστία
Σχολιάζοντας τις φθινοπωρινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές του ΣΕΒ τονίζουν ότι αποτυπώνουν τη δυσπιστία του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων οικονομικής πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ΔΝΤ σε συνδυασμό με τη μείωση της υπερφορολόγησης, μέσω ανακατανομής του φορολογικού βάρους υπέρ όσων δημιουργούν απασχόληση και εισοδήματα ώστε να ενισχυθούν οι συνθήκες διαμόρφωσης διατηρήσιμης ανάπτυξης, οδηγούν το ΔΝΤ σε προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 0,1% και 2,8% για το 2016 και το 2017 αντιστοίχως. Αυτοί οι ρυθμοί είναι οριακώς καλύτεροι από τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά προκύπτουν από διαφορετικούς λόγους και διαφορετικό μείγμα πολιτικής», τονίζει ο ΣΕΒ.
To εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου σχολιάζει και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις ομαδικές απολύσεις και τα εργασιακά, τονίζοντας ότι στο πόρισμά της η Επιτροπή παραγνωρίζει τον ρόλο που παίζει στη χώρα μας η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, καθώς ακυρώνει στην πράξη αυτήν την ίδια την ελευθερία σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο ΣΕΒ τονίζει ότι η μονομερής προσφυγή αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία για μία αναπτυγμένη οικονομία, καθώς διεθνώς η διαιτησία είναι ένας συναινετικός μηχανισμός.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου