1.10.16

Χώρα γερόντων σε μια γηραιά ήπειρο η Ελλάδα...

Μια χώρα συνταξιούχων καταλήγει να είναι η Ελλάδα. Το 2050 το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άτομα άνω των 65 ετών, όπως προκύπτει από τα ανησυχητικά στοιχεία για τη γερασμένη Ελλάδα. 
Η υπογεννητικότητα, που αυξάνεται λόγω της βαθιάς κρίσης, αλλά και η συνεχής μετανάστευση, έχουν «γεράσει» τους Έλληνες.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία εξέδωσε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε., που είναι στο 17,2%.
Οι έξι πρώτες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα είναι κατά σειρά Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 20,7% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού.
Η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για αυτή την αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9%) στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία (8,4%) και την Πορτογαλία (8,5%).
Ως αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται, όπως αναφέρει η Ελληνική Γεροντολογική Εταιρεία, ότι «θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια άτομα».
Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύριο (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050, αφού πρώτα όμως προηγηθεί μια έντονη διακύμανση τις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν.
Eξάλλου, υπολογίζεται ότι το 2020 ένα στα 7 παιδιά που γεννιούνται θα έχουν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό...

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου