30.10.16

Η χειρότερη ελαιοκομική περίοδος των τελευταίων ετών για την Μεσσηνία

Λάδι με το ….σταγονόμετρο στην Μεσσσηνία ! Οι τιμές ....καθηλωμένες

Με μεγάλο ποσοστό  ελαιοπαραγωγών να απέχουν φέτος από την συγκομιδή του ελαιόκαρπου αφού οι ποσότητες στα δένδρα τους είναι μηδαμινές, και ένα μικρό μόνο ποσοστό να προσδοκά σε παραγωγή ελάχιστων ποσοτήτων ελαιολάδου, ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες η χειρότερη ελαιοκομική περίοδος των πολλών τελευταίων ετών για την Μεσσηνία.
Οι εκτιμήσεις για την φετεινή σοδειά κάνουν λόγο για μείωση κατά 50 % έως και 65% (!)
Κι αν η απώλεια αυτή μετατραπεί σε χρήμα, «μεταφράζεται» σε μεγάλο οικονομικό πλήγμα που ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ!
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ιδιοκτήτες ελαιώνων δεν πρόκειται καν να ξεκινήσουν την διαδικασία συγκομιδής ελαιοκάρπου, καθώς υπάρχουν περιοχές κατά τόπους όπου η ακαρπία και η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική και η σοδειά κυριολεκτικά μηδενική.
«Πολλά χρόνια η Μεσσηνία  έχει να φτάσει σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο παραγωγής.
Πολλοί ελαιοπαραγωγοί δεν θα μπουν καν στη διαδικασία να ξεκινήσουν τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε καν για την παραγωγή μικρών ποσοτήτων» αναφέρουν όλοι.
* Καθοριστικό ρόλο για την ιδιαίτερα φτωχή παραγωγή που θα έχουμε φέτος έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες (κυρίως κατά την περίοδο της άνθησης - καρπόδεσης των ελαιοδέντρων), ενώ σαφέστατο αρνητικό ρόλο έπαιξε και η μη συνολική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.
Αφού, δολωματικοί ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς έγιναν με πάρα πολλές περικοπές και με προβλήματα και καθυστερήσεις.
 Με συνέπεια, ακόμα και η μικρή παραγωγή σε πολλές περιπτώσεις, να κινδυνεύει να χαθεί».
Γενική στη χώρα η κακή εικόνα
Το πρόβλημα όμως φαίνεται να αφορά κι όλη την Ελλάδα αφού σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η συνολική ποσότητα της χώρας είναι ζήτημα αν φθάσει τους 120 χιλιάδες τόνους, που θεωρείται πολύ χαμηλή, αφού ακόμα παρατηρείται φέτος η ίδια σχεδόν κατάσταση σε όλη την Κρήτη, στην Λακωνία, την Ηλεία, στη Λέσβο, στη Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα.
Την ίδια ώρα, ωφελημένες θα είναι οι ανταγωνίστριες μας στο λάδι μεσογειακές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μαρόκο που αντίθετα από την Ελλάδα,αναμένεται να έχουν μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά, με αυξημένες σε σχέση με πέρσι ποσότητες.
* Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, που ήταν αρκετά χαμηλή λόγω της μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας, αφού εκτιμάται για φέτος σε 3,2 εκ. τόνους έναντι 2,7 εκ. τ. της περσινής.

Με βάση τα στοιχεία αυτά αυξημένη παραγωγή θα έχουν φέτος Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μαρόκο, ενώ μειωμένη παραγωγή θα έχουν Τυνησία, Τουρκία και Ελλάδα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου