6.10.16

«Ανακωχή» κυβέρνησης - Εκκλησίας λίγο πριν την... ιερή ρήξη


«Ανακωχή» κυβέρνησης - Εκκλησίας λίγο πριν την... ιερή ρήξη

Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μαξίμου, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 19:30 της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 21:00. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Κ. Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ζήτησε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ιεραρχίας την Τετάρτη το μεσημέρι.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Σπάρτης και Φιώτιδος καθώς και και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής.

Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου ήταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας προκειμένου, στη συνέχεια, αύριο το πρωί που θα συνεδριάσει η Ιεραρχία να πάρει τις αποφάσεις της. Από τα πρώτα στοιχεία και τις δηλώσεις φαίνεται ότι έγινε «ανακωχή» λίγο πριν την οριστική ρήξη. Φαίνεται να επελέγη μια μέση λύση στο μείζον πρόβλημα των Θρησκευτικών με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του έτους να συνυπάρχουν και τα παλαιά βιβλία και τα νέα προγράμματα.
Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
«Οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος. Για το μάθημα των θρησκευτικών, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, θα χρησιμοποιείται το σημερινό βιβλίο μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να βγουν τα καινούργια βιβλία.
Ο Νίκος Φίλης εξερχόμενος μίλησε για άρση των παρεξηγήσεων, ότι έγινε ένας ειλικρινής διάλογος αλλά ότι τα προγράμματα θα συνεχιστούν με βάση την απόφαση της κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι στο τέλος του έτους θα γίνει η αξιολόγηση. «Δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική, θέλουμε το διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος από το τέλος της σχολικής χρονιάς» είπε ο κ. Φίλης.
«Ευτυχής» δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντηση και έκανε λόγο για ένα «πολύ γόνιμο» διάλογο, κατά τον οποίο «διευκρινίστηκαν όλα τα θέματα» και «Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες». Ο διάλογος -πρόσθεσε- θα συνεχιστεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου