27.10.16

Το βραβείο Αριστείας «Καραθεοδωρή» στην Καλαματιανή Καθηγήτρια Μαρία Γαζούλη

Τελετή απονομής των βραβείων Αριστείας «Παπανικολάου» και «Καραθεοδωρή» για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, τα οποία θέσπισε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2013, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου.
Το βραβείο «Καραθεοδωρή» απονεμήθηκε στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Μαρία Γαζούλη, η οποία είναι Καλαματιανή (η σχετική απόφαση ελήφθη όταν η κυρία Γαζούλη ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια, διότι σε Καθηγητές αυτής της βαθμίδας απονέμεται η συγκεκριμένη διάκριση).
Ο Δήμαρχος επικοινώνησε με την κυρία Γαζούλη, την οποία συνεχάρη θερμά για τη βράβευσή της.
               Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΡΟΥΣΟΥ
Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης, ο Καθηγητής Ιατρικής και μέλος της επιτροπής, Γεώργιος Χρούσος, είπε τα εξής για την κυρία Γαζούλη: «Η Μαρία Γαζούλη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε και τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα και εισήχθη στο Βιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων από το Τμήμα Βιολογίας και την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Georgetown University Medical Center, Washington DC, USA, ενώ έχει εργαστεί και εκπαιδευτεί σε καταξιωμένα εργαστήρια του εξωτερικού.
Διακρίνεται με βραβεία από το 1995 έως σήμερα και παρουσιάζει εξαιρετικά εστιασμένο ερευνητικό έργο στη μοριακή / γενετική βάση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και ο καρκίνος. Παράλληλα, έχει λάβει υποτροφίες, όπως από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα και από το Ίδρυμα Fulbright για έρευνα και εκπαίδευση στη Νανοϊατρική στο University of Maryland, NanoCenter, USA.
Σήμερα έχει 200 περίπου διεθνείς δημοσιεύσεις, κεφάλαια σε βιβλία, 6 πατέντες και τυγχάνει αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα με 4.060 ετεροαναφορές, σύμφωνα με το Scopus.
Επιπροσθέτως, η κα Γαζούλη συμμετέχει τόσο ως Scientific Coordinator όσο και ως επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας, ενώ έχει διατελέσει κριτής αρκετών προγραμμάτων».
IMG 2130 Medium
Την απονομή του Βραβείου «Καραθεοδωρή» στη Μαρία Γαζούλη έκανε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης. Στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε το έργο της, τονίζοντας ότι είναι τιμή για την Ιατρική Σχολή Αθηνών να την έχει στο δυναμικό της, αλλά και προσθέτοντας ότι αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΓΑΖΟΥΛΗ
Στην αντιφώνησή της, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαζούλη υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ίδια η απονομή ενός βραβείου αριστείας, από έναν πολύ σημαντικό θεσμό για το Πανεπιστήμιο, το Συμβούλιο Ιδρύματος, καθώς αποτελεί αναγνώριση του έργου της. Παράλληλα, εξέφρασε τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι την τιμά το Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε και σήμερα υπηρετεί. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Καθηγητή κ. Κωνσταντόπουλο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Μαρίνο για την τιμή που της έκαναν να την προτείνουν για αυτό το βραβείο, καθώς και την επιτροπή αξιολόγησης που την επέλεξε ανάμεσα σε πολλούς και άξιους συναδέλφους της.
Επίσης, ευχαρίστησε την οικογένειά της, που στέκεται πάντα δίπλα της, σε όλες της τις προσπάθειες.
Προσέθεσε δε τα εξής: «Το βραβείο αυτό το χρωστώ και σε όλους τους σχολικούς και πανεπιστημιακούς δασκάλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου εργάστηκα, και για να χρησιμοποιήσω τον Καζαντζάκη, "έγιναν γέφυρα για να περάσω αντίπερα. Κι όταν πια μου διευκόλυναν το πέρασμα, το αφήναν να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντάς με να φτιάξω τις δικές μου γέφυρες". Το ίδιο ελπίζω να κάνω κι εγώ για τους μαθητές μου»...
Αναφορικά με τη μέχρι τώρα πορεία της, καθώς και τη συνέχεια, η κα Γαζούλη ανέφερε: «Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδρομή αυτή δεν ήταν και δεν είναι σπαρμένη με ρόδα. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή διαδρομή έχει τους "Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες", προσκόμματα που δεν έχουν να κάνουν πάντα με την επιστημονική ποιότητα, όπως όλες οι μεγάλες, περιπετειώδεις διαδρομές. Αλλά όταν δε χάνεις από τον ορίζοντα το στόχο σου, καταφέρνεις να υπερνικάς τα εμπόδια.
Κίνητρό μου είναι οι νέοι, οι φοιτητές μας, η δύναμή τους και η λαχτάρα τους να μάθουν και το να μπορώ να ανταποκριθώ στα νέα δεδομένα και τις νέες εξελίξεις και να συνεχίζω να μαθαίνω μαζί τους. Αυτό παραμένει για μένα το μεγάλο στοίχημα, η πρόκληση. Και δεν υπολογίζω τίποτα μπροστά σε αυτό. Δε με απασχολεί μόνο πώς θα προάγω το δικό μου συμφέρον και την καριέρα μου, αλλά πολύ περισσότερο πώς θα γαλουχήσω καλούς νέους επιστήμονες με σωστή κρίση και κατάρτιση, υγιές σύστημα αξιών και διάθεση για προσφορά, που να μπορούν να σταθούν στα πλαίσια της διεθνούς ανταγωνιστικής επιστημονικής κοινότητας».
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ
Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε τα ακόλουθα: «Ο ελληνικός πολιτισμός διαχρονικά είναι συνδεδεμένος με την Αριστεία, και πολλά από τα επιτεύγματα που σήμερα εμπνέουν την παγκόσμια κοινότητα προέρχονται από άριστους Έλληνες. Ύστερα από 10 χρόνια που υπηρετώ το Πανεπιστήμιο, είμαι πεπεισμένη ότι η Αριστεία έχει τη δική της δυναμική και διαδρομή και αναδεικνύεται χάρη σε εκείνους που την πιστεύουν. Γι' αυτό ακριβώς ευχαριστώ πάλι όλους εσάς που αναγνωρίσατε ίσως όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά σίγουρα τη δύναμη που χρειάζεται να φτάσω ως εδώ. Και συνεχίζω...».
Σημειώνεται ότι το βραβείο «Παπανικολάου» απονεμήθηκε στον Καθηγητή Φυσικής Παρασκευά Σφήκα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου