2.10.16

ΦΩΤΟ: "Μικροβιο" - Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ" στην Καλαμάτα

 Ένας νέος, όμορφος χώρος ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του στο κέντρο της  πόλης της Καλαμάτας. 

Πρόκειται για το «Μικρόβιο», το Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου και Παπατσώνη.

Από νωρίς το απόγευμα  άρχισαν να καταφθάνουνστο χώρο τα  μέλη και  οι φίλοι της ΚΝΕ, αυτοί που με την εθελοντική προσφορά τους βοήθησαν να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι, για να μπορούν να φιλοξενούν τις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, άλλες καλλιτεχνικές ομάδες, τα εργαστήρια, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά της ΚΝΕ. Άνθρωποι κάθε ηλικίας με πρόσωπα χαρούμενα, ενθουσιασμένα, περήφανα για το «Στέκι τους» ξεναγήθηκαν στους χώρους που με τόσο κόπο και σκληρή δουλειά διαμόρφωσαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δίνοντας κυριολεκτικά το καλύτερο τους εαυτό, από τον πιο μεγάλο έως τον πιο μικρό.
Οι χώροι που υπάρχουν στο Στέκι είναι:
- Η Κεντρική μεγάλη αίθουσα για το χορό, το θέατρο αλλά και τις προβολές ταινιών μιας και υπάρχει εγκατεστημένος προτζέκτορας.
- Μουσικό Στούντιο για πρόβες ερασιτεχνικών και ημιεπαγγελματικών συγκροτημάτων.
-Χώρος για τις εικαστικές τέχνες και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιούνται.
- Δανειστική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο
-Χώρος με εγκατεστημένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οπού θα γίνονται και τα μαθήματα γραφιστικής, τρισδιάστατων γραφικών και άλλα.
- Στο χώρο του στεκιού υπάρχει επίσης τραπέζι πινγκ- πογκ για τις ώρες χαλάρωσης και αναψυχής.
Με την έναρξη του «Μικρόβιου» θα λειτουργήσουν δωρεάν ομάδες χορού, θεάτρου ενώ θα γίνονται μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, φωτογραφίας, γραφιστικής, τρισδιάστατων γραφικών, μουσικών οργάνων, χειροτεχνίας και κοσμήματος, τέχνης του δρόμου. Όλα δωρεάν. Στο στέκι επίσης θα υπάρχει κινηματογραφική ομάδα που θα οργανώνει προβολές ταινιών.
Όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή στις ομάδες και τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν μπορούν να απευθύνονται στο χώρο του Μικροβίου ή στην ιστοσελίδα: microvio.com
Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης έκανε ο Μίλτος Κουτίβαςς μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Ακλούθησε συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα PinkLighters.
Χαιρετισμό εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ απηύθυνε ο Γραμματέας του Νίκος Αμπατιέλος.
«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ,  που έφτιαξαν με κόπο, σχεδιασμένη εργασία, εθελοντική δουλειά και βέβαια με τα τόσο δημιουργικά υλικά του ενθουσιασμού αλλά και με το μεράκι τους, δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Η προσπάθεια της Οργάνωσης ΠεριοχήςΠελοποννήσου είναι πρωτοπόρα. Το Στέκι νεολαίας «Μικρόβιο» είναι η δεύτερη προσπάθεια πανελλαδικά που κάνουμε σαν οργάνωση να φτιάξουμε τέτοιους χώρους δημιουργίας και πολιτισμού. Πριν ενάμιση χρόνο εγκαινιάσαμε στην Αθήνα το «Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ», όπου έχει πλέον διαμορφωθεί μια σύγχρονη υποδομή ικανή να καλύψει τις ανάγκες των θεατρικών, μουσικών και χορευτικών ομάδων της ΚΝΕ. Καλύπτει τις ανάγκες και άλλων και άλλων επαγγελματικών
και ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων και μουσικών συγκροτημάτων,  όπως και τη μορφωτική και ερευνητική δουλειά της οργάνωσης με μικρές εκδηλώσεις, αφιερώματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, σεμινάρια. 
Το στέκι αυτό εδώ, μαζί με αυτό στην Τροίας, στην καρδιά της Αθήνας,  χέρι - χέρι με το φεστιβάλ που και φέτος ολοκλήρωσε με πολύ επιτυχημένο τρόπο το 42ο ταξίδι του, μπορεί να εμπνεύσει τη συλλογική και ατομική δημιουργία, την αγωνιστική ανάταση της νεολαίας, του λαού μας. Να συντροφεύει τον δύσκολο μα και ταυτόχρονα τόσο όμορφο δρόμο του καθημερινού αγώνα για τη ριζική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Να δίνει δύναμη, κουράγια στις δυσκολίες της πάλης αλλά και να αγκαλιάζει νέους και νέες που προβληματίζονται για τη ζωή και το μέλλον τους. Οι αξίες και τα ιδανικά του οργανωμένου συλλογικού αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του θα είναι η πηγή της λειτουργίας του στεκιού. Η ανάδειξη στη νεολαία της Καλαμάτας της πλούσιας Ιστορίας του κινήματος στην περιοχή, που είναι γεμάτη με ηρωισμό και θυσία, ανιδιοτέλεια και αφοσίωση είναι ένας ιδιαίτερος στόχος για την ΚΝΕ. Ειδικά αυτά τα χρόνια που βαδίζουμε προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ. Τι καλύτερο όνομα μπορούσαμε να επιλέξουμε για να δώσουμε αυτό το στίγμα; Η ιστορία του Γιώργου Βουβαλέα, ή κατά κόσμο «Μικρόβιο», σαν μία από τις χιλιάδες που γράφτηκαν από το Κόμμα μας, μπορεί να εμπνεύσει σήμερα τους νέους και τις νέες της Καλαμάτας. Να μη συμβιβάζονται να τους στερούν το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα. Να στέκονται με ψηλά το κεφάλι απέναντι στο ρεύμα της υποταγής και του συμβιβασμού, να ακολουθήσουν τον μόνο πραγματικά ελπιδοφόρο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε αυτόν τον αγώνα.
Σύντροφοι και φίλοι, ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος έχει γράψει:
 «Τα ποιήματά μας πρέπει να μπορούν να μπουν στον βούρκο ίσα με τα γόνατα…
Πρέπει να μπορούν να τα ρωτούν όλα…
Πρέπει να μπορούν να μαζεύουν όλο το φώς…
Πρέπει να μπορούν να στέκουν στην αρχή των δρόμων σαν πέτρες χιλιομέτρων τα ποιήματά μας…
Τον εχθρό που πλησιάζει πρέπει να μπορούν να τον δουν πριν από κάθε άλλο…»

Με αυτούς τους στίχους αποτυπώνει με πολύ εύστοχο τρόπο ότι η στρατευμένη τέχνη, η τέχνη που στην καρδιά της έχει την υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης, μπορεί πραγματικά να είναι όπλο στα χέρια των νέων που «ψάχνουν το φως μες στα σκοτάδια», που τα «μάτια τους διψούν για φώς» .
Μπορεί σε κάποιους μπορεί να γεννιέται ένα ερώτημα:
Μήπως όλα αυτά είναι πολυτέλεια στους δύσκολους καιρούς που ζούμε; Μήπως η μόρφωση, η αναζήτηση της αλήθειας, η τέχνη είναι περιττή; Αφού, όπως αναρωτιόταν κι ο κομμουνιστής συγγραφέας ΜπερτολτΜπρεχτ «το ότι πεινάς μπορείς να το δείξεις απλά τρίβοντας την κοιλιά σου, τι οφελεί να ξέρεις γραφή κι ανάγνωση, μουσική και γλώσσες;» Ξανά και ξανά οι κομμουνιστές, ελπίζουμε έμπρακτα, θα απαντάμε στο ερώτημα αυτό πως όχι. Ούτε περιττή, ούτε και πολυτέλεια είναι η τέχνη κι η κατάκτηση της γνώσης. Είναι ανάγκη και πρέπει να ικανοποιηθεί όπως και οι υπόλοιπες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, είναι ανάγκη και θα ικανοποιηθεί πλήρως σε μια άλλη κοινωνία, όπου ο πλούτος και η εξουσία θα βρίσκονται στα χέρια των εργαζόμενων, του λαού και των παιδιών της, στο σοσιαλισμό. Εκεί και τότε οι καλλιτέχνες θα έχουν όλες τις δυνατότητες να δημιουργούν, θα είναι απαλλαγμένοι από την αβάσταχτη και συνεχή «λογοκρισία» του καπιταλιστικού κέρδους, των συμφερόντων των βιομηχανιών του θεάματος, κι από όσους έχουν ανάγκη το
σκοταδισμό, την άγνοια, τα πιο τερατώδη ψέματα για θεμέλιο του σάπιου συστήματος τους που υπάρχουν οι δυνατότητες για να ξεπεραστεί.
Μέχρι τότε, όπως και τότε σε άλλες συνθήκες, η τέχνη, η δική μας τέχνη που ανθρωπεύει τον άνθρωπο πρέπει να είναι ένας «οδηγός μάχης». Κι η μόρφωση, ένας σίγουρος οδηγός για όσους το 'χουν πάρει απόφαση κι όσους θα αποφασίσουν στην πορεία να ξεπεράσουν ενδοιασμούς, αυταπάτες, ταλαντεύσεις και να προχωρήσουν και αυτοί θαρετά για το μεγάλο και όμορφο καθήκον μας για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. 
Καλές επιτυχίες να έχει αυτή και όλες οι προσπάθειές μας!»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου