22.10.16

Πιο αργά η «παντρειά» !!! Πάνω από τρεις στους τέσσερις νέους Έλληνες μένουν με τους γονείς τους

Σύμφωνα με την έκθεση «Η Κοινωνία με μία Ματιά» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το ο 76% των νέων δεν είχε εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία το 2014, κάτι που φέρνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση πίσω από την Ιταλία.

 Το φαινόμενο πάντως φαίνεται πως συνδέεται και με την κρίση, καθώς οι χώρες της νότιας Ευρώπης «κυριαρχούν» στη συγκατοίκηση των νέων με τους γονείς τους. 

Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις νέους Έλληνες συγκατοικούσαν με τους γονείς τους το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το 76% των νέων 15 έως 29 ετών δεν είχε εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα 35 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, μαζί με τη Σλοβενία και πίσω μόνο από την Ιταλία.

Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν η Σλοβακία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι τα έξι υψηλότερα ποσοστά συγκατοίκησης νέων με τους γονείς τους καταγράφονται στη νότια Ευρώπη. Στον αντίποδα, σε τέσσερις από τις πέντε τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται χώρες της βόρειας Ευρώπης, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.

Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει σε πολιτισμικούς παράγοντες, αλλά εξηγείται σε ένα βαθμό και από την οικονομική κρίση που έπληξε βαθιά τον ευρωπαϊκό νότο, και υποχρέωσε πολλούς νέους να συνεχίσουν να κατοικούν με τους γονείς τους καθώς δεν είναι οικονομικά αυτάρκεις.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ φανερώνουν ότι οι νέοι είναι η ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, ενώ ειδικά σε περιόδους ύφεσης ή αναιμικής ανάπτυξης δυσκολεύονται να βρουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Τον Αύγουστο, περισσότεροι από 4,1 εκατομμύρια νέοι 15 έως 24 ετών ήταν άνεργοι στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα τρία υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Πιο αργά η «παντρειά»

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα εξέλιξη που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι τόσο στη χώρα μας όσο και γενικότερα στον ΟΟΣΑ έχει αυξηθεί σημαντικά η μέση ηλικία γάμου και για τα δύο φύλα.

Στην Ελλάδα, το 2014 ο μέσος άνδρας παντρευόταν όταν ήταν περίπου 33 ετών, ενώ το 1990 η αντίστοιχη ηλικία ήταν τα 29.

Εφάμιλλη είναι η αλλαγή για τις γυναίκες, καθώς η μέση ηλικία γάμου αυξήθηκε από τα 25 στα 29.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου