22.10.16

ΕΥΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - «Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε το λαό, αλλά δεν μπορεί να κοροϊδέψει την ιστορία»

«Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε το λαό, αλλά δεν μπορεί να κοροϊδέψει την ιστορία». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, απαντώντας και στον υπουργό Επικρατείας κ. Παππά για χθεσινές του δηλώσεις, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Καλαμάτα ως μέλος του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση».
Ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε το μεσημέρι το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, ενώ το βράδυ μίλησε στο Πνευματικό Κέντρο.

Επίσκεψη στα δικαστήρια
Κατά την επίσκεψή του ο κ. Βενιζέλος στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας συζήτησε με τους δικηγόρους, ενώ είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστα Μαργέλη.
Ο κ. Μαργέλης τού έδωσε αναμνηστικά δώρα, ενώ επισήμανε ότι με την υπογραφή του συνέβαλε στη δημιουργία του Εφετείου Καλαμάτας.
Σε συζήτηση για το χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Βενιζέλος είπε πως, αν οι μεγάλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες και γίνονταν ορισμένες θεσμικές αλλαγές, θα ανέπνεε ο τόπος, προσθέτοντας ότι όλη η Δικαιοσύνη είναι μπλοκαρισμένη και χρειάζεται πολύ βαθιές τομές.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο συζήτησης με την κοινωνία της Καλαμάτας γύρω απ’ το αν υπάρχει μέλλον για τον τόπο, «αν έχει μέλλον ένας τόπος που είναι κάτω από συνθήκες θεσμικής εκτροπής, μέσα σε πολύ δύσκολες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες, ένας τόπος που είναι στο 3ο Μνημόνιο και βαδίζει στο 4ο, ενώ είχε την προοπτική πριν από 2 χρόνια να βγει από το μνημόνιο και να πάει σε τελείως διαφορετικό καθεστώς».

Για Ν. Παππά
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για πιθανή αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ειδικότερα, είπε: «Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι τυχόν κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού θα σημαίνει προσβολή της δημοκρατίας και πρόβλημα για τη λειτουργία της, συνιστά πλέον θεσμική ύβρη. Έχουμε περάσει από τη φάση της εκτροπής στη φάση της ύβρεως. Αυτό συνιστά απόλυτη ασέβεια απέναντι στη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, γιατί Δημοκρατία υπάρχει μόνο όταν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία. Μόνο όταν υπάρχει ένα Σύνταγμα που σεβόμαστε, μόνο όταν υπάρχουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου και μόνο όταν υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που ασκεί το δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη νοοτροπία που διέπει την κυβέρνηση και τους διαχειριστές της εξουσίας αυτής της περιόδου. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση και νομίζω ότι η πρώτη ηχηρή απάντηση έχει δοθεί με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρώτη φορά οι δικαστικές ενώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι εκφράζονται με τέτοιο ύφος και με τέτοιον τρόπο, κι αυτό πρέπει να χτυπήσει ως κώδωνας κινδύνου για όλους τους δημοκράτες πολίτες της χώρας μας».

Για Αλ. Τσίπρα
Τέλος, σε ερώτηση για την πολιτική του κ. Τσίπρα, είπε: «Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε και τους οπαδούς του και το λαό, αλλά δεν μπορεί να κοροϊδέψει την ιστορία. Μετατρέποντας την πολιτική απάτη σε πολιτική αυταπάτη δεν αθωώνεται, απλώς συνομολογεί αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια. Κι αυτό που συνέβη είναι μια τεράστια εθνική βλάβη, μια τεράστια εθνική υποχώρηση. Αγωνιζόμαστε το 2019, το 2020 και βάλε, δυστυχώς, για να γυρίσουμε εκεί που ήταν η χώρα το Δεκέμβριο του 2014».

Της Βίκυς Βετουλάκη

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου