28.10.16

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ....ΤΣΙΠΡΑΣ !!! ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ - «Ή δέχεστε πρόσφυγες ή βάζω βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.»


«Ή δέχεστε πρόσφυγες ή βάζω βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.»

Του Γιώργου Παυλόπουλου 

Όσο πλησιάζει η 4η Δεκεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του κρίσιμου πολιτικά δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ο Ματέο Ρέντσι κλιμακώνει το «αντάρτικο» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθώντας έτσι να πείσει ότι είναι εξίσου σκληρός με τους πολιτικούς του αντιπάλους και, κατά συνέπεια, οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να προτιμήσουν εκείνους και τις θέσεις τους. Βεβαίως, με τη στάση του καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ήδη προβληματική λειτουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο πλέον βάλλεται πανταχόθεν και χωρίς διακοπή, ενώ τα βέτο έρχονται το ένα μετά το άλλο, για διάφορα ζητήματα -όμως, αυτό μικρή σημασία φαίνεται να έχει πλέον για τον Ρέντσι και τους περισσότερους ηγέτες των «28».
Τις τελευταίες ημέρες, κεντρική θέση στις επιθέσεις και τις απειλές του Ιταλού πρωθυπουργού έχει το προσφυγικό και η -υπαρκτή και προφανής- απροθυμία των εταίρων να δώσουν χείρα βοηθείας στη χώρα του, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα. Έτσι, ο Ρέντσι αποφάσισε βάλει στο τραπέζι το... περίστροφο του βέτο, απειλώντας ευθέως ότι θα μπλοκάρει τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, στην περίπτωση που οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης συνεχίσουν να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους.
«Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε ότι πρέπει να δίνουμε 20 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να παίρνουμε πίσω 12 δισεκατομμύρια.
Αλλά αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρεμβαίνουν με συστάσεις στα οικονομικά μας, ενώ δεν μας βοηθούν και σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες, τότε κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά - «καρφώνοντας» παράλληλα τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος (όλως τυχαίως...) έχει καλέσει τους συμπατριώτες του να πουν «όχι» στην πρόταση της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα. «Η Ιταλία δεν είναι σε θέση να αντέξει μία ακόμη χρονιά σαν αυτή που τελειώνει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2016 έχουν φτάσει σε ιταλικό έδαφος περίπου 155.000 πρόσφυγες, αριθμός που είναι ίσος με τον αντίστοιχο για ολόκληρο το 2015 -κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται τελικώς να πλησιάσει τις 200.000, ξεπερνώντας και τις 170.000 του 2014. Η συντριπτική πλειοψηφία δε, παραμένει εγκλωβισμένη στην Ιταλία, καθώς οι δίοδοι προς τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν σχεδόν κλείσει ερμητικά -και θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, μετά την παράταση που αποφάσισε επισήμως η Κομισιόν την Τρίτη.
Κατά συνέπεια, εκτός από τα επικοινωνιακά παιχνίδια, ο Ρέντσι έχει και πραγματικούς λόγους να διαμαρτύρεται και να απειλεί. Θα βρει στήριξη;

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου