10.10.16

«Αγριεύει» ο καιρός με βροχές, καταιγίδες και κρύο


«Αγριεύει» ο καιρός με βροχές, καταιγίδες και κρύο

Αλλάζει σταδιακά ο καιρός από σήμερα το βράδυ, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Αναλυτικά από Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο όπου οι νεφώσεις αναμένεται να αναπτυχθούν προς το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν σε όλη την ηπειρωτική χώρα, στα νησιά του Ιονίου αλλά και κατά τόπους στα νησιά του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου. Καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.


Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 9 έως 22 βαθμούς, στην κεντρική και νότια από 11 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23, στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 26 και στην Κρήτη από 11 έως 26.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας θα στραφούν σταδιακά σε νότιους ίδιας έντασης. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι αρχικά βόρειοι άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ θα στραφούν στη διάρκεια της ημέρας σε νότιους 3 έως 5 μποφόρ. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση προς το βράδυ. Στο Ιόνιο οι αρχικά μεταβαλλόμενοι άνεμοι έως 3 μποφόρ, θα γίνουν από το πρωί νότιοι 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 19 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. τα φαινόμενα πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά κυρίως στη Μακεδονία.

Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές αρχικά στις βορειότερες περιοχές και βαθμιαία στα υπόλοιπα. η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια η μέγιστη κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές. τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά στη Θεσσαλία και την κεντρική στερεά. το πρωί η ορατότητα θα είναι πιθανώς τοπικά περιορισμένη.

Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου