31.10.16

Λεφτά με το... ζύγι στη Βενεζουέλα του Μαδούρο – Κατέρρευσε το bolivar

Στον πάγκο ενός ντελικατέσεν στο ανατολικό Καράκας, ο Humberto Gonzalez βγάζει τις μερίδες ενός τοπικού άσπρου τυριού από τη ζυγαριά και τις αλλάζει με πάκο χρημάτων που του δίνει ο πελάτης.

Το νόμισμα της χώρας έχει υποτιμηθεί τόσο που κάθε αγορά χρειάζεται τόσα χρήματα που αντί για μέτρημα απλά τα… ζυγίζουν.

Είναι σημάδι πως ο υπερπληθωρισμός έχει καταλάβει τη χώρα η οποία δεν επιλέγει να δημοσιοποιεί δεδομένα καταναλωτικών τιμών σε τακτική βάση. Το ζύγισμα των χαρτονομισμάτων δεν συναντάται παντού, αλλά γίνεται ολοένα και πιο συχνό, προκαλώντας μνήμες από την μεταπολεμική Γερμανία μετά τον Α’ ΠΠ, την Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 και την Ζιμπάμπουε πριν από δέκα χρόνια.

Κάποτε το bolivar ήταν ένα από τα πιο γερά νομίσματα στον κόσμο.
Τώρα αποτελεί… ενόχληση. 
Τα βασικά αγαθά χρειάζονται εκατοντάδες χαρτονομίσματα.
Οι καταναλωτές γεμίζουν σακούλες και τσάντες από αυτά πριν βγουν κρατώντας τες παραμάσχαλα σε δρόμους γεμάτους βία και έγκλημα. Χωρίς δεδομένα για τις τιμές, οι αναλυτές έχουν μία ευρεία γκάμα του υπερπληθωρισμού στους υπολογισμούς τους, μεταξύ 200% και 1.500%.

Ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση δε δέχεται να τυπώσει χαρτονομίσματα μεγαλύτερης αξίας. Το χαρτονόμισμα των 100 bolivar, το οποίο αποτελεί και το πιο μεγάλο σε αξία, αξίζει λιγότερο από μία… δεκάρα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση είχε -κρυφά- ζητήσει από πέντε εταιρείες εκτύπωσης νομισμάτων, να σχεδιάσουν νομίσματα μεγαλύτερης αξίας, 500,1000,5000,10.000 και μπορεί και 20.000 bolivar.

Παράλληλα, ο 25χρονος φούρναρης Bremmer Rodrigues λέει πως με τέτοια βουνά από χρήματα που έχει μαζέψει… νιώθει σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ, αλλά προφανώς αυτά τα χρήματα δεν αξίζουν τίποτα.

bankwars.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου