19.10.16

O Θεός της Ελλάδος ας βάλει το χέρι του ! Σπάνε τον κρατικό "κουμπαρά" για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ

Φτάνει η ώρα του σπασίματος του "κουμπαρά" και του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις.
 
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το κυρίαρχο σενάριο που επεξεργάζονται στο  υπουργείο Εργασίας -προκειμένου να κλείσουν οι "τρύπες" του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το τελευταίο δίμηνο του έτους ύψους 200 εκατ. ευρώ-  είναι η άντληση του αντίστοιχου ποσού από το λογαριασμό των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος υπάρχει για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της χώρας.
Η διέξοδος αυτή προκρίνεται πλέον, μετά την άρνηση του
ΔΣ του ΙΚΑ στις 23/9 να ζητήσει το ποσό αυτό από τον "κουμπαρά" των ρευστών διαθεσίμων των ταμείων, δηλαδή του λογαριασμού του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), όπου συγκεντρώνονται οι Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των συντάξεων άνω των 1400 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τη "μερίδα του λέοντος" από τα ρευστά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ θα την λάβει τελικά ο ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι θα αντλήσει 350 εκατ. ευρώ για να καταλάβει τις συντάξεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ. Με βάση τον  προϋπολογισμό  του 2016 που προβλέπει την άντληση 400 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ το 2016 για την κάλυψη ελλειμμάτων των ταμείων κύριας ασφάλισης, είναι πλέον διαθέσιμα μόλις 30 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν φτάνουν για να κλείσουν τα επείγοντα ελλείμματα του ΙΚΑ. 
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΙΚΑ φαίνεται να προσφεύγει στα κρατικά αποθεματικά, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο  Εργασίας επαιρόταν το προηγούμενο δίμηνο πως δεν χρειάζεται να υπάρξει "ταμειακή διευκόλυνση"  από τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου (ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΔΚΥ, ΟΠΑΔ) μέσω βραχυχρόνιου δανεισμού προκειμένου να καταβάλλει συντάξεις, όπως γινόταν κατά κόρον εδώ και τέσσερα χρόνια.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει  το ΙΚΑ από τον κρατικό "κουμπαρά", αναμένεται να παρακρατήσει φέτος εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ ύψους 800 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αντί να αποδώσει 3,3 δισ. ευρώ, προβλέπεται να αποδώσει μόλις 2,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός μάλιστα πως από τον τρέχοντα μήνα έχει επιβληθεί εισφορά 6% υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης και στις διπλές κύριες συντάξεις. 
Με αυτά τα δύο... by pass (δηλαδή την έκτακτη χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από τα κρατικά αποθεματικά και την παρακράτηση 800 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ) από τη  μια μεριά και την αύξηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 350 εκατ. ευρώ –σε σχέση με πέρσι, το έλλειμμα του ΙΚΑ φέτος αναμένεται να φτάσει στα 800 - 850 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της δαπάνης για συντάξεις κατά 160 εκατ. ευρώ) έναντι 2 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.
 
 Του Δημήτρη Κατσαγάνη -capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου