3.10.16

Το «ΣΥΡΙΖΑ TV» έφυγε, το «Καμμένος TV» έρχεται;


Το «ΣΥΡΙΖΑ TV» έφυγε, το «Καμμένος TV» έρχεται; Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Ένα νέο φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την αποχώρηση του Χρ. Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό, επιθυμούν να αποφύγουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αλλά και ο Νίκος Παππάς έχουν δώσει εντολή για ενδελεχή έλεγχο όλων των στοιχείων που αφορούν οικονομικά, αλλά και άλλα στοιχεία που αφορούν στους τρεις υπερθεματιστές από την αρχική διαδικασία (Αλαφούζος, Κυριακού, Μαρινάκης) αλλά και στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ως πρώτος επιλαχών πήρε τη θέση του Καλογρίτσα.
Τα «πόθεν έσχες» των τεσσάρων «ξετινάζονται» από λογιστές προκειμένου να διαπιστωθεί και το πόθεν αλλά και το έσχες χωρίς να υπάρξουν σκιές και κυρίως προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα αποχώρηση πλειοδότη. Κάτι τέτοιο άλλωστε, θα έβαζε ένα ακόμη καρφί στο «φέρετρο» του διαγωνισμού για τις άδειες. Ηδη η κυβέρνηση φοβάται ότι στα μάτια των πολιτών ο διαγωνισμός έχει απαξιωθεί κι έχει χαθεί το ηθικό πλεονέκτημα της «μάχης» κατά της διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως ήθελε από την αρχή το Μαξίμου να περάσει στον κόσμο.
Το «ΣΥΡΙΖΑ TV» έφυγε, το «Καμμένος TV» έρχεται; Σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός θα καθυστερήσει αρκετά προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, να οριστικοποιηθούν οι νέοι καναλάρχες, να εκδοθεί η υπουργική απόφαση και να ετοιμαστούν τα κανάλια που θα εκπέμψουν τους επόμενους μήνες. Κάποιοι δεν αποκλείουν η διαδικασία (εφόσον δεν υπάρξει κάποιο... έκτακτο περιστατικό που θα τα τινάξει όλα στον αέρα) να κρατήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αποτέλεσμα είναι να συνεχίσουν να εκπέμπουν και τα παλαιά κανάλια, αλλά και όσα προλάβουν να ετοιμαστούν. Η κυβέρνηση πάντως σπεύδει... ταχέως και χθες ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίες πλήρωσε αμέσως την προκαταβολή των 20,5 εκατ.
Νέες εντάσεις
Ενδεχομένως, πάντως, να υπάρξει ένα «περίεργο» καθεστώς όπου θα εκπέμπουν και τα κανάλια που έχουν αδειοδοτηθεί με βάση τον νόμο Παππά αλλά και τα παλαιά κανάλια που δεν πήραν άδεια, κάτι που θα δημιουργήσει νέες εντάσεις. Ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να «ρίξει μαύρο» σε σταθμούς, όπως το Mega, ο Αlpha, το Star κ.λπ.

Ιβάν Σαββίδης  Μέχρι εκείνη την ώρα, ωστόσο, άλλα είναι τα προβλήματα που απασχολούν την κυβέρνηση και είναι προβλήματα που έχουν σχέση και με την πολιτική επιβίωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στο παρασκήνιο υπάρχουν έντονες φήμες και φωνές για προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου καναλιού, με «μπροστάρη» τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ και μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη το οποίο όμως θα έχει σημείο αναφοράς τον Πάνο Καμμένο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέφυγε το «ΣΥΡΙΖΑ TV» με τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, αλλά δεν θα αποφύγει το «Καμμένος TV» θυμίζοντας τις αγαστές σχέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον Σαββίδη, καθώς και ορισμένες «περίεργες» συμπτώσεις που δένουν ακόμη περισσότερο μια ιδιότυπη συμμαχία του υπουργού Αμυνας με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ.
Δύο θέματα 
Δεν έχει περάσει απαρατήρητος άλλωστε ο εκνευρισμός στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ για τις «αποσχιστικές» τάσεις του κ. Καμμένου και για την υπερπροβολή που έλαβε τον τελευταίο καιρό σε βάρος της κυβέρνησης για δύο θέματα:
Χρήστος Καλογρίτσας1. Το πρώτο είναι ότι ο υπουργός Αμυνας, έξυπνα ποιούμενος, διαχώρισε νωρίς τη θέση του από τον κουμπάρο του Χρήστο Καλογρίτσα. Πολλοί απόρησαν όταν βγήκε και τον κατήγγειλε για «μαύρο χρήμα» που διακινεί σε sites προκειμένου να χτυπούν τον ίδιο. Με συνεχόμενα μηνύματα και δηλώσεις του τάχθηκε κατά της πρόθεσης του Καλογρίτσα να πάρει άδεια καναλάρχη προκαλώντας ερωτήματα για τη στάση του, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι συνδέεται με τον γνωστό εργολάβο με πολύ στενή σχέση φιλίας. Ετσι, εμφανιζόταν η κυβέρνηση να στηρίζει και να δικαιολογεί τον Καλογρίτσα, παρά τις αποκαλύψεις για το πόθεν έσχες του, και ο κ. Καμμένος να βρίσκεται απέναντί του. Κάτω από τα νέα δεδομένα, πάντως, είναι αρκετοί εκείνοι που λένε ότι «ο κ. Καμμένος είχε συγκεκριμένο στόχο. Να αποδομήσει την υποψηφιότητα Καλογρίτσα, ώστε να προωθηθεί ο πραγματικός... εκλεκτός του, ο Ιβάν Σαββίδης».
2. Το δεύτερο περιστατικό που προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου, είναι η υπόθεση των Θρησκευτικών και της παρ’ ολίγον ρήξης κυβέρνησης - Εκκλησίας. Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ «σήκωσε αντάρτικο», πήρε αναφανδόν το μέρος της Εκκλησίας και την ώρα που ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Φίλης υποστήριζαν τις αλλαγές στα Θρησκευτικά, αυτός φιλούσε το χέρι του Αρχιεπισκόπου, παραδίδοντας μαθήματα? υποταγής της πολιτικής στις βουλές της Εκκλησίας.
Αν και κάποιοι είπαν ότι πρόκειται για «διπλό παιχνίδι» κατόπιν συνεννόησης Τσίπρα - Καμμένου (στη λογική του αριστερού που θέλει αλλαγές στα Θρησκευτικά και του δεξιού που συντάσσεται με την Εκκλησία) υπάρχουν φωνές που λένε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απλά ετοιμάζει το επόμενο πολιτικό του βήμα και χρειάζεται τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου και των μητροπολιτών. Είναι δηλαδή το «plan B» του Καμμένου, όταν αναπόφευκτα θα έρθει το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στα σενάρια αυτά έρχονται να «κολλήσουν» και τα... τηλεοπτικά όνειρα του κ. Καμμένου σε συνδυασμό με το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τη φημολογία για τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού πόλου από στελέχη που δεν στηρίζουν τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη.
Πολιτικές βλέψεις
Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, ακούγεται εντόνως ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έχει μελλοντικές πολιτικές βλέψεις με τις κινήσεις που έχει κάνει να ενισχύουν το συγκεκριμένο σενάριο.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο κ. Σαββίδης ήταν επί σειρά ετών βουλευτής στη Ρωσική Δούμα με το κόμμα του Βλ. Πούτιν, γνωρίζει επομένως το πολιτικό παιχνίδι και πώς παίζεται. Εχοντας ως βάση τους χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ, αλλά και με τις άριστες σχέσεις που έχει αναπτύξει με πολιτικούς από όλους τους χώρους, θα μπορούσε να εμπλακεί, ειδικά έχοντας ένα τηλεοπτικό κανάλι.
Σ’ αυτό το νέο σκηνικό θέλει να παίξει τον ρόλο του ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα και την πολιτική του επιβίωση. Αντιλαμβανόμενος ότι οι «μνημονιακοί» πλέον Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να μπουν στην επόμενη Βουλή, κάνει τις κινήσεις του προκειμένου να συνεχίσει να παίζει ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
Οι σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και οι φήμες ότι ο υπουργός Αμυνας προωθούσε περισσότερο απ’ όλους την υποψηφιότητά του για τηλεοπτική άδεια και τελικά ήταν αυτός που «σαμποτάρισε» τον κουμπάρο του Χρ. Καλογρίτσα, ενισχύουν τα σενάρια για το «Καμμένος TV», καθώς και για έναν νέο πολιτικό σχηματισμό με σημείο αναφοράς την Κεντροδεξιά, την Ορθοδοξία, τον ΠΑΟΚ και βεβαίως τον ρωσικό παράγοντα ως «αντίβαρο» σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία που κινούνται πιο ευρωπαϊκά ή έχουν δεσμούς με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι... συμπτώσεις που ενώνουν Πάνο Καμμένο και Ιβάν Σαββίδη
Ο... «μάντης» υπουργός και το νέο κεντροδεξιό κόμμα
Είναι 14 Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση χαίρεται που όλα πήγαν καλά, οι διαδικασίες συνεχίζονται και είναι θέμα ημερών να μπει η προκαταβολή από τους τέσσερις υπερθεματιστές. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι επίκειται η αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα γιατί δεν έχει τα χρήματα, άλλωστε η πενταμελής επιτροπή και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, έχουν βάλει την υπογραφή τους στο πόρισμα για τα πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών. Σύννεφα προς το παρόν πολλά για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν, εκτός από τους πρώτους «κανονιοβολισμούς» κατά του Καλογρίτσα. Μιλώντας τότε στον Alpha, ο Πάνος Καμμένος «προφητεύει» την αποχώρηση του «κουμπάρου» του από τον διαγωνισμό και την είσοδο στο παιχνίδι του Ι. Σαββίδη.
Τονίζει συγκεκριμένα: «Οταν κάποιος πάτησε ένα κουμπί και είπε εγώ προσφέρω 61 εκατ. θα πρέπει να αποδείξει ότι εκείνη τη στιγμή είχε τα 61 εκατ. Η διαδικασία συνεχίζεται. Εγώ πιστεύω ότι θα γίνει ο έλεγχος όπως πρέπει να γίνει, μιλάμε για πολλά χρήματα, μιλάμε για εκατομμύρια. Αν κάποιος είπε ότι εγώ έχω ένα διαμέρισμα το οποίο θα το εκποιήσω, πρέπει να το εκποιήσει κιόλας για να πάρει τα λεφτά. Είναι λοιπόν μία διαδικασία η οποία θα προχωρήσει και εκείνοι που θα αντέξουν, θα αντέξουν και εκείνοι που δεν θα αντέξουν, δεν θα αντέξουν».
Αίσθηση, όμως, προκαλεί και άλλη μία δήλωσή του: «Νομίζω ότι και ο Alpha είχε μία πολύ καλή δημόσια πρόταση, η οποία ακούστηκε από επιχειρηματία τον κ. Σαββίδη». Όταν του επισημάνθηκε ότι ο κ. Σαββίδης δεν έχει πάρει άδεια, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε: «Δεν έχει ακόμη άδεια. Την πρόταση αυτή την έκανε δημόσια. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα». Κανείς δεν γνωρίζει αν ο υπουργός Αμυνας έχει... μαντικές ικανότητες ή απλά ήταν η έκφραση ενός διακαούς πόθου να πάρει άδεια για κανάλι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Αυτό που είναι γνωστό σε όλους είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον γνωστό επιχειρηματία από τη Ρωσία. Κάποιοι αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα, που ενισχύεται από τη στενή φιλία του με τον Σαββίδη. Και ίσως στο πολιτικό παιχνίδι συναντώνται τόσο οι φιλοδοξίες του Ιβάν Σαββίδη όσο και το ένστικτο επιβίωσης του Πάνου Καμμένου.
Αλλωστε, είναι πολλές οι συμπτώσεις που συνδέουν τους δύο άνδρες και αφήνουν υπόνοιες για κοινή πορεία, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.
1 Τους ενώνει η Εκκλησία. Ο Πάνος Καμμένος ήταν ο «νικητής» στο μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με την Αρχιεπισκοπή και η επίσκεψή του στον κ. Ιερώνυμο επισφράγισε την πρόθεσή του να γίνει αυτός η «Δεξιά του Κυρίου. Από την άλλη, ο Ιβάν Σαββίδης είναι βαθιά θρησκευόμενος, έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Αγιο Ορος και τη ρωσική μοναστική κοινότητα.
2 Τα εθνικά θέματα. Ο υπουργός Αμυνας είναι γνωστός για τη συνεχή προσπάθειά του να καπηλευτεί τα εθνικά θέματα και να αυτοπροβληθεί ως «στρατηγός» που υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια της χώρας. Ο Ιβάν Σαββίδης, Πόντιος γαρ, έχει κι αυτό ισχυρή άποψη για τα εθνικά θέματα, τον Πόντο, τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη, το Σκοπιανό. Αλλωστε, στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» τόσο στα θρησκευτικά θέματα, όπου κυριαρχεί ο Μητροπολίτης Ανθιμος, όσο και στα εθνικά.
3 Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Καμμένος είχε υπερασπιστεί τον κ. Σαββίδη απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκε επειδή μίλησε για το «κράτος των Αθηνών». Ο υπουργός είχε απαιτήσει μάλιστα να ζητήσουν συγγνώμη από τον Ι. Σαββίδη γιατί «προσβάλλεται ο ποντιακός ελληνισμός στο πρόσωπό του».
4 Σε πολιτικό επίπεδο, αρκετοί τονίζουν τους πολλούς κοινούς φίλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν η «μαγιά» ενός νέου πολιτικού φορέα. Θυμίζουν ότι ο κ. Σαββίδης διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, ενώ ο Π. Καμμένος τον είχε στηρίξει ξεκάθαρα. Στην παρέα μπαίνει και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, συγγενής πλέον με τον Σαββίδη, καθώς παντρεύτηκε την ανιψιά του. Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Τζιτζικώστα, τον οποίο στήριξε ξεκάθαρα. Κάποιοι θυμίζουν ότι μερικές εβδομάδες πριν, στον γάμο του γιου του προέδρου του ΠΑΟΚ βρέθηκε τόσο ο Π. Καμμένος όσο και ο Κ. Καραμανλής, θέλοντας να βάλουν στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί καραμανλικοί που θα έβλεπαν με καλό μάτι έναν νέο κεντροδεξιό κόμμα. Αν και δεν εκδηλώνονται θέλοντας να μην προκαλέσουν εμφύλιο στον χώρο που κινείται η ΝΔ. Πάντως, ακούγονται κι άλλα ονόματα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο σχεδιαζόμενο εγχείρημα που θα έχει εθνικές και θρησκευτικές αναφορές, όπως ο Τ. Μπαλτάκος, ο Φ. Κρανιδιώτης κ.λπ.
5 Τέλος, καθόλου τυχαίες δεν ήταν και οι καταγγελίες ότι στον φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία Dimera του κ. Σαββίδη για να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες, υπήρχαν επτά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συγκεκριμένα ως στελέχη της τηλεόρασης του επιχειρηματία αναφέρονται οι: Γιώργος Κούσουλας. Ηταν διευθυντής γραφείου Τύπου των ΑΝΕΛ από το 2012 ως το 2015 και διευθυντής ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, από τον Ιανουάριο του 2015 ως σήμερα. Ελένη Δουρούκη. Είναι στη διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Βασίλης Συριόπουλος. Τεχνικός διευθυντής. Είναι τεχνικός προϊστάμενος διεύθυνσης ενημέρωσης, υπεύθυνος για την κάλυψη των εκδηλώσεων του Πάνου Καμμένου Κώστας Λαβίδας. Ήταν στο γραφείο Τύπου των ΑΝΕΛ από το 2012 ως το 2015. Αννα Μπάστα. Ειδική συνεργάτιδα του Πάνου Καμμένου στο ΥΕΘΑ. Μανταλένα Παπαδοπούλου. Είναι πρόεδρος της νεολαίας ΑΝΕΛ. Αντιγόνη Δήμιτσα. Ειδική συνεργάτιδα στο γραφείο Καμμένου στο ΥΕΘΑ.
Επτά δικοί του
Στον φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία Dimera του κ. Σαββίδη για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες, υπήρχαν επτά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου