22.10.16

ΒΙΝΤΕΟ - VisionTV !!! Η εφεύρεση που... ακυρώνει το «μαύρο» στα κανάλια από τον Παππά !

Δύο νέοι Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν μια νέα συσκευή που στόχο έχει να δώσει λύση για να αποφευχθεί το «μαύρο» που πρόκειται να «πέσει» στα κανάλια, τον επόμενο μήνα. 
To VisionTV, όπως την έχουν ονομάσει, φέρνει στο ίδιο τηλεκοντρόλ τα 4 «νόμιμα», αλλά και όλα τα υπόλοιπα κανάλια που «κόβονται» από το νόμο Παππά.
Δύο φίλοι και συμφοιτητές στο τρίτο έτος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λεωνίδας Παπαναστασίου και ο Λάμπης Ευαγγελάτος εφηύραν το VisionTV.
Μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οι δύο νεαροί επεξεργάστηκαν την ιδέα, σχεδίασαν το ηλεκτρονικό κύκλωμα, κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο και δοκίμασαν στην πράξη την επινόησή τους.
Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν αποκωδικοποιητή, κόστους μόλις 20 ευρώ. Μέσω αυτού, ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του οποιοδήποτε κανάλι, αδειοδοτημένο ή μη.
Το VisionTV περνά αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση του τηλεθεατή, από τα κανάλια της Digea σε όσα εκπέμπουν - ή θα εκπέμπουν - μόνο μέσω διαδικτύου και είναι πλήρως λειτουργικό. 

Την αρχική ιδέα για το VisionTV είχε ο Λεωνίδας Παπαναστασίου, διαβάζοντας κάποιο άρθρο για τις εναλλακτικές οδούς που απομένουν για τους σταθμούς οι οποίοι δεν έλαβαν άδεια εκπομπής κατά τη διαδικασία της δημοπράτησης.
Η «καρδιά» της συσκευής είναι το Raspberry Pi, ένας μικροσκοπικός υπολογιστής σε μορφή πλακέτας. 
Το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την λειτουργία του VisionTV είναι επίσης ελεύθερο, «ανοιχτού κώδικα», οπότε η όλη φιλοσοφία της συσκευής είναι η απλούστερη δυνατή - αλλά και εξίσου οικονομική.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Λεωνίδας Παπαναστασίου, στο protothema.gr «Έχουμε φροντίσει ώστε το λειτουργικό περιβάλλον του VisionTV να είναι φιλικό για κάθε τηλεθεατή, σαν ένα οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ. Στο μυαλό μας είχαμε όχι τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία, αλλά ανθρώπους που θέλουν απλώς να πατήσουν ένα κουμπί και να αλλάξουν κανάλι, όπως έκαναν πάντα. Οπότε, για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι ή τα μικρότερα παιδιά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα εξοικείωσης με το VisionTV».
Η άποψη των δύο νεαρών εφευρετών είναι ότι «Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών άγγιξε ευαίσθητες χορδές μας. Θεωρήσαμε ευθύνη μας το να προσπαθήσουμε να σώσουμε τις θέσεις εργασίας τόσων ανθρώπων. Στόχος μας δεν είναι να επέμβουμε στην κυβερνητική απόφαση στο θέμα των αδειών, αλλά να επιτρέψουμε με τη δική μας λύση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν οι σταθμοί να εκπέμπουν με διαφορετικό, αλλά νόμιμο τρόπο».
Το VisionTV δεν προϋποθέτει καμία συνδρομή. Με τα 20 ευρώ που όπως υπολογίζουν ο Λεωνίδας και ο Λάμπης, κάθε τηλεθεατής θα αγοράζει τον «αποκωδικοποιητή» αλλά και το δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνική πλατφόρμα του VisionTV.
Ωστόσο, προκειμένου να γίνει η μαζική παραγωγή της συσκευής, αυτό που επιδιώκουν οι δύο φίλοι, είναι την έμπρακτη στήριξη από τα κανάλια εκείνα που έμειναν εκτός αδειοδότησης.
«Εμείς βάζουμε την ιδέα, οι ιδιοκτήτες των σταθμών καλούνται να συνεισφέρουν σε όλα τα υπόλοιπα» εξηγεί ο Λεωνίδας Παπαναστασίου. Και υπάρχει καλός λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον χάρη στο απλούστατο αλλά τόσο έξυπνο VisionTV το «μαύρο» μπορεί να παρακαμφθεί, με απολύτως νόμιμο τρόπο.
Αρκεί, φυσικά, οι σταθμοί να εξασφαλίσουν την βέλτιστη εκπομπή του προγράμματός τους μέσω διαδικτύου.
Στο εύλογο ερώτημα για το ποια είναι η σχέση του Νίκου Ευαγγελάτου με το εγχείρημα του γιου του, ο οποίος είναι ο ένας εκ των δύο εφευρετών, είναι ότι «Μας στηρίζει ηθικά και μας παρέχει διακριτικά συμβουλές, αλλά δεν έχει καμία ουσιαστική ανάμιξη».
Όπως υπογραμμίζει ο Λεωνίδας Παπαναστασίου «Το τελευταίο που θέλουμε, είναι να ακολουθήσουμε την συνήθη ελληνική πρακτική του "κονέ" και των γνωριμιών κάποιων άλλων για να προωθήσουμε τη δική μας δουλειά».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου