4.11.16

ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΑΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΧΑΡΜΑΝΙΑ - Διπλασιάζεται (για την υγεία μας) η τιμή των τσιγάρων από 1/1/2017 !!!

Όσοι είναι καπνιστές θα έχουν αντιληφθεί ότι σε αρκετά σήματα έχουν υπάρξει κάποιες μικρές αυξήσεις στις τιμές των πακέτων. 
Πρόκειται για κίνηση από την πλευρά των καπνοβιομηχανιών οι οποίες προσπαθούν να φέρουν την αύξηση του φόρου από 1/1/2017 όσο πιο "μαλακά" μπορούν στους καταναλωτές, "σπάζοντας" την αύξηση σε δύο ή και περισσότερες δόσεις.
 Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης των 40 - 50 λεπτών για τα περισσότερα πακέτα η οποία όπως εκτιμούν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πωλήσεων με άμεσες επιπτώσεις πέρα από τις καπνοβιομηχανίες και στο όλο κύκλωμα διακίνησης καπνού.
 Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δημοσιογραφική ενημέρωση  ο πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης "τίθεται σε ρίσκο η αγορά καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα. Πραγματικά δεν ξέρω πόσοι από την αγορά θα αντέξουν".

 Με την νέα αύξηση στην φορολογία αυτή θα αγγίξει το 90% της τιμής του τελικού προϊόντος κατατάσσοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη από άποψη φορολόγησης καπνικών προϊόντων.
 Σύμφωνα με τα στελέχη της Παπαστράτος η κίνηση αυτή θα ωφελήσει μόνο την παραοικονομία καθώς όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες η οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές οδηγεί όλο και περισσότερους καπνιστές στην αγορά λαθραίων και παράνομων τσιγάρων. Πρόκειται για την 9η αύξηση φορολογίας από τις αρχές τις δεκαετίας και όπως και οι προηγούμενες εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο που έχουν θέσει στην κυβέρνηση για έσοδα.
 Όπως ανέφερε ο Γιάννης Αθανασιάδης, Διευθυντή δημοσιονομικών υποθέσεων της εταιρίας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η νόμιμη αγορά ανά μήνα χάνει διπλάσιο ποσοστό, κοντά στο 6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τον ΕΦΚ από τον Ιούλιο και μετά καταγράφουν πτώση. 

Συγκεκριμένα τον Ιούνιο ήταν στα 415 εκατ. ευρώ, λόγω τιμολόγησης (αποθεματοποίησης), τον Ιούλιο υποχώρησαν στα 262 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο στα 184 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκαν στα 114 εκατ. ευρώ.

Η καραμπόλα που εκτοξεύει την τιμή του "στριφτού"
Αυτοί που θα καταλάβουν ακόμη περισσότερη στην τσέπη τους τα νέα μέτρα είναι οι καταναλωτές καπνού για "στριφτό" τσιγάρο καθώς πέρα από την αύξηση της φορολογίας θα τεθεί το επόμενο διάστημα η οδηγία της Ευρωπακής Ένωσης η οποία δεν θα επιτρέπει την πώληση συσκευασιών κάτω από 30 γραμμάρια.
 Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της Ένωσης να κάνει και το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην νεολαία, λιγότερο προσιτό και ελκυστικό.  Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν συσκευασίες των 16γρ. ή των 20γρ. με τις τιμές τους να διαμορφώνονται έως 4 ευρώ. Η αύξηση του όγκου σε συνδυασμό με την αύξηση στην φορολογία αναμένεται να εκτινάξει την τιμή στα επίπεδα των 7,5 - 8 ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου