28.11.16

ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΠΡΙΝ ...50 ΧΡΟΝΙΑ !!! Κατάσχεσαν 0,18 ευρώ για χρέη του… 1968 στο ΙΚΑ

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο κι όμως συνέβη. 

Έστειλαν κατασχετήριο σε κληρονόμους οφειλέτη για χρέη στο ΙΚΑ ύψους 7.335 ευρώ σήμερα, με τη διαφορά ότι η οφειλή αυτή χρονολογείται από το 1968!

Οταν ο κληρονόμος δεν ανταποκρίθηκε, το αρμόδιο περιφερειακό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του Πειραιά μπλόκαρε τους λογαριασμούς του και από το χρέος των 7.335 ευρώ κατάφερε να εισπράξει το… τεράστιο ποσό των 0,18 ευρώ (18 λεπτά)!

Το τραγικό της περίπτωσης αυτής -που δεν είναι η μοναδική-  είναι πως τα χρέη για τα οποία καλείται να πληρώσει, σχεδόν μετά από 50 χρόνια, ο κληρονόμος του οφειλέτη ενώ θα έπρεπε βάσει νόμου να έχουν παραγραφεί, μετά την 20ετία, εντούτοις μένουν «απαράγραπτα» και μάλιστα χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη ότι ο εν λόγω κληρονόμος έχει αποποιηθεί μέρος της κληρονομικής του μερίδας που σημαίνει ότι η ξεχασμένη οφειλή θα έπρεπε να είναι κατά πολύ μικρότερη!

Το ιστορικό

Το ιστορικό της πρωτοφανούς αυτής περίπτωσης με τα ντοκουμέντα έχει ως εξής:



* Το ΙΚΑ βεβαιώνει την πρώτη οφειλή το 1968 και την τελευταία το 1975 εις βάρος του πατέρα.

* Τον Απρίλιο του 2015, ο κληρονόμος (γιος του θανόντος) έλαβε για πρώτη φορά ατομική ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ Πειραιά για οφειλή που μεταφέρθηκε στο όνομά του ύψους 7.335 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι 3.306 ευρώ ήταν η κύρια οφειλή αλλά με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις που ήταν 4.029 ευρώ το ποσό υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε στα 7.335 ευρώ. Η ειδοποίηση έλεγε «ή έρχεστε σε 15 μέρες να εξοφλήσετε ή να τη ρυθμίσετε ή προχωρούν οι κατασχέσεις».

* Εξόφληση δεν έγινε ούτε ρύθμιση, οπότε το ΚΕΑΟ προχώρησε στο δεύτερο στάδιο, των κατασχέσεων λογαριασμών.
Στον ένα λογαριασμό βρήκε 75 λεπτά και στον άλλο 18 λεπτά. 
Η είσπραξη δεν έφτασε ούτε το 1 ευρώ!
Η υπόθεση θα λυθεί όμως δικαστικά μετά τις προσφυγές του κληρονόμου, ο οποίος μας είπε ότι και να είχε πρόθεση να τα πληρώσει «για την τιμή του πατέρα του» δεν θα το κάνει με τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν.





πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου