17.11.16

Παγκόσμια Πρεμιέρα: Alfa Romeo STELVIO

• Η Alfa Romeo παρουσιάζει στην Έκθεση Αυτοκινήτου του LosAngeles το πρώτο SUV στην ιστορία της στην κορυφαία έκδοση Quadrifoglio
• "Meccanica delle Emozioni" με ένα SUV που συμπυκνώνει το αυθεντικό πνεύμα της Alfa Romeo χάρη, στον εντυπωσιακό σχεδιασμό, στις υψηλές επιδόσεις και στην κορυφαία τεχνολογία
• Ένα όνομα που φέρνει στο νου θρυλικά επιτεύγματα από το υψηλότερο βουνό της Ιταλίας
• Αυθεντικό ιταλικό στυλ που αποπνέει αναλογία, απλότητα και υψηλή ποιότητα
• Με κινητήρα βενζίνης 2.9-λίτρων V6 BiTurbo 510 ίππων εμπνευσμένο από τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία της Ferrari
• Σύστημα τετρακίνησης All Wheel Drive τεχνολογίας Q4 σχεδιασμένο για να διαχειρίζεται την κίνηση του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο
• Πρωτοποριακές τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας Torque Vectoring για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της πρόσφυσης και πρωτοποριακό σύστημα πέδησης, που εγγυάται μειωμένες αποστάσεις φρεναρίσματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια 
• Συναρπαστική οδηγική εμπειρία χάρη στην αποκλειστική αρχιτεκτονική της ανάρτησης AlfaLink TM, τέλεια κατανομή βάρους και εξαιρετική αναλογία ισχύος-βάρους
• Στη γκάμα των κινητήρων βενζίνης περιλαμβάνεται 2λίτρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας άμεσου ψεκασμού 280 ίππων με αυτόματο κιβώτιο οκτώ (8) σχέσεων


Η ολοκαίνουργια δημιουργία της Alfa Romeo ονομάζεται Stelvio. Σήμερα πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Los Angeles, στην κορυφαία έκδοση Quadrifoglio και αποτελεί το πρώτο SUV της μάρκας, η οποία μετρά έναν αιώνα και πλέον, ιστορίας.

Στόχος του Stelvio είναι ένας και μοναδικός: να αναδειχθεί ως το απόλυτο κυρίαρχο και το σημείο αναφοράς της κατηγορίας του! Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, υιοθετεί πλήρως το αυθεντικό σπορ πνεύμα της Alfa Romeo, φέροντας αυτούσια τα πέντε συστατικά που έχουν καταστήσει τη Μιλανέζικη φίρμα ως ένα από τα πιο επιθυμητά εμπορικά σήματα παγκοσμίως: ευδιάκριτο Ιταλικό στυλ, προηγμένους κινητήρες, άψογη κατανομή βάρους, καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και εξαιρετική αναλογία ισχύος-βάρους.

Η εξέλιξή του έγινε στο κέντρο εξέλιξης της Alfa Romeo στη Modena της Ιταλίας, ενώ θα συναρμολογείται στο πρόσφατα ανακαινισμένο εργοστάσιο του Cassino, σε μια γραμμή παραγωγής που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για πρόσφατα μοντέλα της εταιρίας όπως, η εντυπωσιακή Giulia. Η τελευταία έμελλε, ήδη από το 2015, να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την εταιρία χάρη, στο επαναστατικό στυλ, στην καθαρόαιμη σπορ οδική συμπεριφορά και στο εξελιγμένο τεχνολογικό προφίλ. Τα ίδια ακριβώς συστατικά, προσαρμοσμένα φυσικά στην κατηγορία που τοποθετείται, χαρακτηρίζουν και το πρωτοποριακό Stelvio, το οποίο προσφέρει αφειδώς στοιχεία (βλ. καθαρόαιμο σπορ στυλ, υψηλές επιδόσεις, κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και πλούσιο εξοπλισμό) που δεν μπορεί να προσφέρει καμία άλλη πρόταση του ανταγωνισμού στη μικρή κατηγορία των πολυτελών SUV.

Αρχής γενομένης από το όνομά του, το νέο SUV της Alfa Romeο, προϊδεάζει για μία συναρπαστική οδηγική εμπειρία, που θα καταπλήξει ακόμα και τον πλέον απαιτητικό και έμπειρο οδηγό. Το περίφημο πέρασμα του Stelvio λοιπόν (απ’ όπου προήλθε άλλωστε η ονομασία του ιταλικού μοντέλου), αποτελεί το μεγαλύτερο ορεινό πέρασμα στην Ιταλία και το
δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Τα 20 χιλιόμετρα ασφάλτου και οι περισσότερες από 75 στροφές που το διέρχονται, διαμορφώνουν μία άκρως απαιτητική ορεινή διαδρομή. Στο τέρμα της το υψόμετρο αγγίζει τα 2.758 μέτρα, όμως η δοκιμασία αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω, καθώς η εκπληκτική θέα κόβει κυριολεκτικά την ανάσα! Στη συγκεκριμένη διαδρομή κατά το παρελθόν, πρωταθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της ποδηλασίας έδωσαν σκληρές “μάχες” έκαστοι στον τομέα τους, αναδεικνύοντάς την σε μία διαδρομή θρύλο. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτέλεσε οδική αρτηρία κομβικής σημασίας. Σήμερα αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο και ταυτόχρονα, μία μοναδική εμπειρία που επιβάλλεται να την βιώσετε και να την απολαύσετε μέχρι τέλους, είτε αποφασίσετε να την πραγματοποιήσετε μόνοι σας, είτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, η επιλογή ενός ικανού SUV. Και αυτό δεν είναι άλλο από την Alfa Romeo Stelvio, στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η οδηγική απόλαυση, το απαράμιλλο ιταλικό στυλ και η ευελιξία. Στον υπέρτατο βαθμό εννοείται!


Εκπληκτικό στυλ
Η Alfa Romeo Stelvio αποτελεί γνήσιο τέκνο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, συνδυάζοντας ταχύτητα και ομορφιά. Οι πανέμορφες γραμμές της αποπνέουν τη γνώριμη μαγική αλχημεία της μάρκας, χαρακτηριστικό αναπόσπαστο της μακρόχρονης ιστορίας της, η οποία σήμερα όπως άλλωστε και στο παρελθόν, προκύπτει από τον συνδυασμό τριών ειδικών συστατικών: αναλογία, υψηλή ποιότητα επιφανειών και απλότητα. Τα συγκεκριμένα συστατικά ενώθηκαν και γεννήθηκε η Giulia ή αλλιώς, το νέο σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα ο πρόδρομος των μελλοντικών προτάσεων της Alfa Romeo. Εν προκειμένω ωστόσο, έχουν αναβαθμιστεί πλήρως και προσαρμοστεί κατάλληλα, πληρώντας τις προδιαγραφές ενός Sports Utility Vehicle.

O έντονος δυναμισμός, κατ’ αρχήν, που διακρίνει το Stelvio συνδέεται σαφώς με τις μαζεμένες διαστάσεις (μήκος 4,68μ., ύψος 1,65μ. και πλάτος 2,16μ.,) αλλά και το προφίλ του αμαξώματος με το χαρακτηριστικό περίγραμμα. Επίσης το εμπρόσθιο μέρος, κυρίως όμως, η κουπέ διαμόρφωση της καμπίνας των επιβατών, με το ιδιαίτερα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ και την κομψή αεροτομή στην οροφή για μέγιστη αεροδυναμική απόδοση. Τα προαναφερθέντα συνολικά, αποτελούν μία πρώτη εκτίμηση ότι, περικλείει πάρα πολλά και εξόχως σημαντικά στοιχεία στην υλοποίησή του. Εκτίμηση που φυσικά επαληθεύεται απόλυτα στην πράξη.

Το μοναδικό στυλ Alfa Romeo απαντάται και στις επιφάνειες του αμαξώματος με τη μορφή πλούσιων, αρμονικών αντανακλάσεων σε όλα τα τμήματά του ανεξαιρέτως. Αναμφίβολα, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα προσομοιάζει με γλυπτό! Στα πλαϊνά τμήματα, για παράδειγμα, καταγράφονται έντονες αντιθέσεις μεταξύ των επιφανειών που εκτίθενται στο φως και εκείνων που παραμένουν στη σκιά. Την ίδια ώρα, η μυώδης διαμόρφωσή τους, επιτείνεται από την - αντίστοιχου ύφους - σχεδίαση των εμπρόσθιων και οπίσθιων φτερών.

Η έκδοση Quadrifoglio που παρουσιάζεται στο Los Angeles, διαθέτει επιπλέον, πλευρικά μαρσπιέ με στοιχεία ανθρακονημάτων, λεπτομέρεια που αναβαθμίζει  περαιτέρω τον σπορ χαρακτήρα του μοντέλου. Επιπρόσθετα, οι εμπρός -  πίσω προφυλακτήρες και τα φουσκωμένα φτερά, συγκροτούν ένα παρουσιαστικό που παραπέμπει δίχως υπερβολή, σε σπορ σεντάν παρά σε παραδοσιακό SUV.

Απλότητα” η τρίτη πτυχή του στυλ Alfa Romeο.
Γενικά η ονομασία του μοντέλου δεν προκαλεί προβληματισμό. Τουναντίον! Στην προκειμένη περίπτωση όμως και εφ’ όσον πρόκειται για τον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου, η κατάσταση αλλάζει άρδην μιας και το συγκεκριμένο εγχείρημα, αποτελεί μία από τις πιο πολύπλοκες δημιουργικές διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι, βασική αποστολή του βιομηχανικού σχεδιασμού είναι η υιοθέτηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, η πολυπλοκότητα έγκειται στο ότι, η ιδέα πρέπει να εκφραστεί με απλές φυσικές γραμμές αναδεικνύοντας συγχρόνως και με εμφατικό τρόπο, το καλλίγραμμο στυλ, την κομψότητα και την καλαισθησία των Ιταλικών προϊόντων. Αυτή ακριβώς η σχεδιαστική προσέγγιση, η οποία όντως εκφράζεται μέσα από καθαρές γραμμές, χαρακτηρίζει την ιστορία της Alfa Romeo από τη γέννησή της έως σήμερα.

Γι 'αυτό το λόγο, το Stelvio “προικοδοτήθηκε” με μια έντονη σχεδιαστική προσωπικότητα, φέροντας ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά.

Λόγου χάρη, η σχεδίαση του εμπρόσθιου τμήματος, το σήμα κατατεθέν της εξωτερικής του εμφάνισης: η επιβλητική μάσκα και οι πληθωρικές εισαγωγές αέρα των intercoolers στο κάτω τμήμα του προφυλακτήρα (ο συνδυασμός τους θυμίζει τριφύλλι) όπως σχηματίζουν ένα ενιαίο μυώδες σύνολο με το καπό, αναμφίβολα υπερτονίζουν τον δυναμισμό της κορυφαίας έκδοσης που κοσμείται με το θρυλικό τετράφυλλο τριφύλλι.

Σε ανάλογο ύφος, υπέρμετρα εντυπωσιακή και επιθετική δηλαδή, η σχεδίαση και του οπίσθιου τμήματος του αμαξώματος: οι τέσσερεις απολήξεις των εξατμίσεων και η σφηνοειδής διαμόρφωση της ουράς στα πρότυπα της παραδοσιακής τεχνοτροπίας “Kamm Tail” του προσδίδουν, αν μη τι άλλο, έναν ασύγκριτο χαρακτήρα. Παράλληλα αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία της Alfa Romeo, μιας και το συγκεκριμένο διαχρονικό design, χαρακτήρισε κάποιους από τους πλέον σημαντικούς - από πλευράς σπορ επιδόσεων και αριστοκρατικού χαρακτήρα - προγόνους του.

Η ίδια ακριβώς σπορτίφ έμπνευση διακατέχει, εννοείται, το πολυτελές και άψογο από εργονομικής άποψης εσωτερικό, το οποίο διαθέτει  έντονο οδηγοκεντρικό χαρακτήρα. Η άνετη θέση οδήγησης και το υπερυψωμένο κεντρικό τούνελ της μετάδοσης, περιβάλλουν τον οδηγό εξασφαλίζοντάς του ένα ιδανικό περιβάλλον “εργασίας”. Η εικόνα συμπληρώνεται από το ταμπλό και τον πίνακα οργάνων, τα οποία ομοίως “αγκαλιάζουν” τον οδηγό, αμφότερα σχεδιασμένα και υλοποιημένα με δεξιοτεχνία και υλικά υψηλής ποιότητας: η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων και ο περίτεχνος συνδυασμός, ανθρακονημάτων, ξύλου και υφασμάτινων επενδύσεων αποπνέουν αίσθηση κορυφαίας απτής ποιότητας κατασκευής, οπτικά δε, αποτελούν δείγμα απαράμιλλης αισθητικής.

Απολαυστική απόδοση 510 ίππων!
Οι υπερσύγχρονοι και ιδιαίτερα εξελιγμένοι κινητήρες είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε πραγματικής Alfa Romeo. Το Stelvio Quadrifoglio σαφώς και δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.
Προσφέρεται αποκλειστικά με έναν υπερσύγχρονο κινητήρα βενζίνης, κορυφαίων προδιαγραφών και επιδόσεων: εξακύλινδρος σε διάταξη V χωρητικότητας 2,9 λίτρων BiTurbo, αποδίδει 510 ίππους και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο οκτώ (8) σχέσεων.

Αντλώντας έμπνευση και τεχνογνωσία από τις τεχνολογίες της Ferrari, το συγκεκριμένο 6-κύλινδρο σύνολο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, αποσκοπώντας στον περιορισμό του βάρους του αμαξώματος, ιδιαίτερα στον εμπρός άξονα.

Την ίδια ώρα, η τεράστια ροπή και η θηριώδης ιπποδύναμη των 510 ίππων, συνοδεύονται από ανέλπιστα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, χάρη στο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα διαχείρισης του κινητήρα που απενεργοποιεί τους κυλίνδρους στις χαμηλές στροφές. Και βέβαια, όπως συνηθίζεται σε όλους τους κινητήρες νέας γενιάς της Alfa Romeo, έτσι και εδώ η απόδοσή του συμπληρώνεται ιδανικά από τον ήχο που παράγει: τη γνώριμη ηχητική πανδαισία  Alfa Romeo!

Τέλος, το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της ZF, διαθέτει αλουμινένια paddles αλλαγών που είναι σταθερά τοποθετημένα στην κολώνα του τιμονιού και είναι ρυθμισμένο για να εξασφαλίζει ταχύτατες εναλλαγές σχέσεων (ενδεικτικά στη λειτουργία Race οι αλλαγές πραγματοποιούνται σε μόλις 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου). Ένα επιπλέον στοιχείο που μεγιστοποιεί την αίσθηση της δύναμης και της ισχυρής επιτάχυνσης, είναι ότι το κιβώτιο στην χειροκίνητη λειτουργία του δεν ανεβάζει σχέση όταν φθάσει στο όριο περιστροφής του κινητήρα.

Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι η παρουσία στη γκάμα των διαθέσιμων κινητήρων των υπόλοιπων εκδόσεων του μοντέλου που θα παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον και ενός 2λιτρου υπερτροφοδοτούμενου συνόλου βενζίνης που αποδίδει 280 ίππους και προσφέρεται ομοίως με αυτόματο κιβώτιο οκτώ (8) σχέσεων. Πρόκειται για έναν τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα “2 σε 1” άμεσου ψεκασμού, εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ο οποίος αποδίδει μέγιστη ιπποδύναμη 280 ίππους στις 5.250 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 400Nm στις 2.250 σ.α.λ. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται, πέραν του συστήματος άμεσου ψεκασμού υψηλής πίεσης 200 bar (το οποίο εξασφαλίζει ακαριαία απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου), το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα ενεργοποίησης βαλβίδων Multi Air και το διπλό σύστημα υπερτροφοδοσίας. 

Καινοτόμες τεχνολογίες
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Alfa Romeo, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ενεργητικής ασφάλειας δεν πρέπει επ’ ουδενί να είναι παρεμβατικά. Πρέπει απλώς να διευκολύνουν την οδηγική εμπειρία η οποία επιβάλλεται, εννοείται, να είναι συναρπαστική από μόνη της. Κι όλα αυτά χάρη, στο προσεκτικά σχεδιασμένα πλαίσιο και την ιδανική ρύθμιση της ανάρτησης. Το Stelvio Quadrifoglio, επιβεβαιώνει απόλυτα αυτή τη φιλοσοφία παραθέτοντας ως απτή απόδειξη, τη στιβαρή και εξαιρετικά μελετημένη δομή του αμαξώματός του. Ταυτόχρονα, η παρουσία στον εξοπλισμό ενεργητικής ασφάλειας πληθώρας εξελιγμένων συστημάτων, συμπληρώνει ιδανικά την υψηλή απόδοση του, καθιστώντας συναρπαστική τη κάθε διαδρομή, ακόμα και μέσα στην πόλη.

Alfa TM DNA Pro
Το καινούριο πρόγραμμα Alfa™ DNA Pro, μέσω τεσσάρων προγραμμάτων λειτουργίας (Dynamic, Natural, Advanced Efficiency για εξοικονόμηση ενέργειας και Race για μέγιστη απόδοση), παραμετροποιεί ανάλογα την απόδοση επί μέρους συστημάτων του αυτοκινήτου. Αναμφίβολα, η παρουσία του μεγιστοποιεί την άνεση και την ευκολία οδήγησης σε κάθε περιβάλλον κίνησης, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων CO2.

Σύστημα τετρακίνησης Q4
Το καινοτόμο σύστημα τετρακίνησης Αll-Wheel Drive με τεχνολογία Q4 είναι σχεδιασμένο για να διαχειρίζεται την κατανομή της ροπής σε πραγματικό χρόνο προσδίδοντας υψηλή απόδοση, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Κοντολογίς,  διαθέτει μεν αυτούσια τα πλεονεκτήματα της τετρακίνησης (βλ. κορυφαία επίπεδα πρόσφυσης σε κάθε είδους επιφάνεια) με ανέλπιστα χαμηλή όμως οικονομία καυσίμου και βέβαια, την ανόθευτη οδηγική απόλαυση ενός αυτοκινήτου με κίνηση στους…πίσω τροχούς!
Η αρχιτεκτονική του συστήματος Q4 περιλαμβάνει, ένα ενεργό ενδιάμεσο κιβώτιο μεταφοράς ροπής με ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη νέας γενιάς και εμπρός διαφορικό, ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στη σωστή διαχείριση της θηριώδους ροπής και την άμεση απόκριση κατά την επιτάχυνση. Το σύστημα κατά τη διάρκεια κάθε διαδρομής ελέγχει συνεχώς μία σειρά παραμέτρων, και αναλόγως των συνθηκών κίνησης και της επιλογής λειτουργίας στο Alfa™ DNA Pro κατανέμει ανάλογα τη ροπή ανάμεσα στους δύο άξονες.

Το ιδιαίτερα εξελιγμένο τεχνολογικά προφίλ του, του επιτρέπει να ανιχνεύει και να προλαμβάνει τυχόν απώλεια της πρόσφυσης ή εκτροπή, συλλέγοντας και αξιολογώντας δεδομένα που σχετίζονται με τη γωνία περιστροφής του συστήματος διεύθυνσης και τους αισθητήρες που καταγράφουν την πλευρική και την κατά το διαμήκη άξονα επιτάχυνση.

Υπό κανονικές συνθήκες, το Stelvio Quadrifoglio κινείται σαν κλασσικό πισωκίνητο μοντέλο, καθώς το 100% της ροπής του κινητήρα μεταδίδεται στον πίσω άξονα. Ωστόσο σε περίπτωση όπου ανιχνευθεί μειωμένη πρόσφυση σε κάποιον τροχό, τότε το σύστημα μεταφέρει αυτόματα ροπή και στον εμπρός άξονα, σε ποσοστό μέχρι και 50%. Αποσκοπώντας στην όσο το δυνατό πιο ορθή κατανομή και γρήγορη μετάδοση της ροπής, το σύστημα είναι ρυθμισμένο να παρέμβει άμεσα όταν ανιχνεύει διαφορές στην ταχύτητα περιστροφής ανάμεσα στους δυο άξονες, που φθάνουν μέχρι και 2.5%. Ως φυσικό επακόλουθο όλων αυτών, προκύπτουν οι ανέλπιστα υψηλές, για την κατηγορία και όχι μόνον, πλευρική και ελκτική πρόσφυση.                                                                                                   
AlfaTM Torque Vectoring
Σε συνδυασμό με το σύστημα τετρακίνησης Q4, η τεχνολογία Torque Vectoring της Alfa Romeo βελτιστοποιεί την οδική συμπεριφορά και τονίζει τον σπορ χαρακτήρα. Η τοποθέτηση δύο συμπλεκτών στο πίσω διαφορικό επιτρέπει τον συνεχή και ακριβή έλεγχο της ροπής σε κάθε τροχό ξεχωριστά. Έτσι η ισχύς μεταφέρεται στο δρόμο πιο ομαλά και αποτελεσματικά, έστω κι αν το αυτοκίνητο κινείται σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Ανά πάσα στιγμή λοιπόν, ο οδηγός μπορεί να απολαμβάνει την οδήγηση, πάνω απ’ όλα, με υψηλά επίπεδα ασφαλείας χωρίς περιττές παρεμβάσεις από το σύστημα ελέγχου ευστάθειας.

Σύστημα ανάρτησης AlfaLinkTM technology
Η εμπρός ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια και άξονα “ημι-εικονικής διεύθυνσης” (semi-virtual steering axis), ο οποίος βελτιστοποιεί την απόσβεση της ανάρτησης, καθώς και την ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης. Έτσι, ολόκληρη η επιφάνεια επαφής του ελαστικού με τον δρόμο, παραμένει πάντοτε σταθερή μέσα στις στροφές. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που λανσάρει αποκλειστικά η Alfa Romeo, εξασφαλίζει κορυφαία επίπεδα πλευρικής πρόσφυσης, ενώ παράλληλα βελτιστοποιεί την ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης στην είσοδο της στροφής. Στην πίσω ανάρτηση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα τεσσάρων και μισού συνδέσμων, μία ακόμα πατέντα της Ιταλικής φίρμας. Αμφότερες υποστηρίζονται στη λειτουργία τους από ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα ελέγχου απόσβεσης των αμορτισέρ, το οποίο προσαρμόζεται αναλόγως του ανάγλυφου του οδοστρώματος ή του στυλ οδήγησης, προσφέροντας σε κάθε περίπτωση οδηγική απόλαυση και απαράμιλλη άνεση.

Integrated Brake System (IBS) και Κεραμικά φρένα
Το σύστημα φρένων Integrated Brake System (IBS) της Alfa Romeο που έκανε το ντεμπούτο του στην Giulia, μόλις λίγους μήνες πριν, δίνει φυσικά και εδώ το παρών. Το καινοτόμο ηλεκτρομηχανικό σύστημα επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ, του συστήματος ευστάθειας και του παραδοσιακού σέρβο εξασφαλίζοντας άμεση απόκριση των φρένων και επομένως, πολύ μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης κατά το φρενάρισμα. Παράλληλα όμως, συμβάλλει και στον περιορισμό του βάρους του αμαξώματος, χάρη στη τοποθέτηση εξαρτημάτων κατασκευασμένων από αλουμίνιο και φυσικά, των κεραμικών δισκόφρένων.
 
AlfaTM Chassis Domain  Control
Το Chassis Domain Control (CDC) ή με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος του Stelvio Quadrifoglio, ελέγχει και διαχειρίζεται όλα ανεξαιρέτως τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου: το Alfa™ DNA Pro, την τετρακίνηση Q4, το Alfa™ Torque Vectoring, την ενεργή ανάρτηση Alfalink, το σύστημα ευστάθειας (ESC) κ.α. Το CDC καταγράφει αδιαλείπτως την κίνηση του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο και με βάση τα δεδομένα της επιτάχυνσης και της περιστροφής του κινητήρα, προχωρά στις κατάλληλες ρυθμίσεις δια μέσω του συστήματος Alfa™ DNA Pro. Η συνεχής παρακολούθηση πραγματοποιείται μέσω αισθητήρων, ενώ η συλλογή δεδομένων αφορά στη κίνηση του αμαξώματος, στον κινητήρα, στην ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση, στα συστήματα μετάδοσης-πέδησης-διεύθυνσης. Όλες αυτές οι πληροφορίες συλλέγονται και αξιολογούνται προκειμένου να προληφθούν κρίσιμες καταστάσεις κατά τη διάρκεια μίας διαδρομής.

Η συνεργασία με τη Magneti Marelli
Όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα μοντέλα παραγωγής της Alfa Romeo, έτσι και το SUV Stelvio, εξοπλίζεται με τεχνολογίες και εξαρτήματα που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τη Magneti Marelli. Μεταξύ άλλων, οι προβολείς, το σύστημα μετάδοσης, το σύστημα ελέγχου ανάρτησης, οι εξατμίσεις, αλλά και η νέα μονάδα Πολυμέσων Connect 3D Nav 8.8”, άπαντα τα προαναφερόμενα, επαληθεύουν στην πράξη την άκρως επιτυχημένη και επικερδή συνεργασία της Alfa Romeo και της Magneti Marelli: του ηγέτη σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ότι αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή συστημάτων αυτοκινήτου υψηλής τεχνολογίας και των επιμέρους τμημάτων.

Ιδανική αναλογία ισχύος-βάρους
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των μηχανικών κατά τον σχεδιασμό του Stelvio Quadrifoglio ήταν η επίτευξη της μέγιστης οδηγικής απόλαυσης. Τα σημεία κλειδιά που έφεραν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η τέλεια κατανομή των μαζών ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα του εντυπωσιακού αμαξώματος, αλλά και η βέλτιστη αναλογία ισχύος-βάρους.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, στην ιδανική κατανομή των μαζών δηλαδή, αυτή επιτεύχθηκε με τη τοποθέτηση των βαρύτερων επιμέρους τμημάτων και υλικών κατασκευής όσο το δυνατό προς το κέντρο του αμαξώματος. Η ιδανική αναλογία ισχύος-βάρους, εν τω μεταξύ, προέκυψε από την χρήση εξαιρετικά ελαφρών υλικών στα μηχανικά μέρη και το αμάξωμα. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν, ανθρακονήματα (άξονας μετάδοσης) και βέβαια αλουμίνιο (κινητήρας, αναρτήσεις, φρένα, πόρτες, εμπρός/πίσω φτερά, καπό και πόρτα χώρου αποσκευών). Σημαντική λεπτομέρεια εδώ: Το μειωμένο βάρος δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την κορυφαία στρεπτική ακαμψία του ολοκαίνουργιου πανέμορφου SUV της Alfa Romeo, το οποίο ξεκινά δυναμικά την καριέρα του εγγυώμενο, αντοχή, απαράμιλλη άνεση και κορυφαία οδική συμπεριφορά, ακόμη και υπό οριακές συνθήκες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου