26.11.16

ΓΑΛΛΙΑ - Απογοητευτική η παραγωγή ελαιολάδου !!!

Οι Γάλλοι  ελαιοκαλλιεργητές αναμένουν η  συγκομιδή  του 2016 να είναι μια απογοήτευση καθώς   μια σοβαρή ξηρασία έπληξε τη χώρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εκφράσει ανησυχίες σε πρόσφατη έκθεση ότι το 2016 «πολύ πιθανό» να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ως η μέση θερμοκρασία είναι 1,2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και η Γαλλία, προφανώς, δεν έχει γλιτώσει από το φαινόμενο.
 Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έρθουν πιο γρήγορα και οι Γάλλοι ελαιοκαλλιεργητές  ισχυρίχονται ότι  ήταν αρκετά δύσκολη χρονιά από την άποψη της ξηρασίας.
Rodolphe Serratiozo  - Γάλλος αγρότης:  "Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή πόσο ελαιόλαδο θα είμαι σε θέση να παράγω αυτό το έτος, αλλά εγώ περιμένω  το ένα τρίτο του συνήθους"
Η συγκομιδή της ελιάς έχει μόλις αρχίσει σε Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή τα  πιο σημαντικά  έδαφη  ελαιοπαραγωγή της Γαλλίας και οι περισσότεροι ελαιοκαλλιεργητές μιλούν πλέον καθαρά για μία φτωχή συγκομιδή.
Γάλλος αγρότης - "Κοιτάξτε αυτό το δέντρο», είπε σε τηλεοπτική δημοσιογράφο  του TF1, ενώ δείχνει σε μία από τις ελιές του,
«Συνήθως μας δίνει περίπου 15 κιλά ελιές
. Τώρα? Θα ήμουν ευτυχής αν μπορώ να πάρω 2 κιλά ελιές  από αυτό. Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή πόσο ελαιόλαδο θα είμαι σε θέση να παράγω  αυτό το έτος, αλλά εγώ περιμένω να μαζέψω  το ένα τρίτο της συνήθους  παραγωγής ", πρόσθεσε.
Ο Ροδόλφος Serratiozo δεν είναι ο μόνος ελαιοκαλλιεργητής που έχει  πληγεί σκληρά από την πρόσφατη ξηρασία.
Ο  Laurent Rossi, ασχολείται επίσης  με την ελαιοπαραγωγή και με τις συνέπειες της ξηρασίας. Όταν ρωτήθηκε από 20minutes.fr για το πώς θα είναι η τρέχουσα συγκομιδή αναστέναξε, και απάντησε: ". Τρομερό μιλάμε για καταστροφή "
Οι περισσότεροι  Γάλλοι  ελαιοκαλλιεργητές έ δίνουν μάχη  να τα βγάλουν πέρα.
Η μέτρια έως μηδενική συγκομιδή του τρέχοντος έτους είναι τρομερή είδηση ​​για τους καλλιεργητές ελιάς, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν συνέλθει  από ένα τρομερό 2014  όταν ο δάκος  είχε χτυπήσει τις γαλλικές ελαιοκαλλιέργειες , προκαλώντας τεράστιες  ζημιές.
Το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά από άποψη συγκομιδής ελιάς σε γαλλικό έδαφος από την διάσημη καταστροφική  εποχή της συγκομιδής του 1956
Η φτωχή συγκομιδή του τρέχοντος έτους δημιουργεί δύσκολες οικονομικές προκλήσεις για τους Γάλλους καλλιεργητές ελιάς καθώς η επίπτωση είναι διπλή  από τη μία πλευρά, θα κερδίσουν πολύ πιθανό λιγότερα χρήματα από τη συγκομιδή τους και από την άλλη δεν θα μπορούν να είναι συνεπής στην εξόφληση των δανείων τους
Ανησυχούν οι Γάλλοι καταναλωτές
Η αγορά δείχνει ότι οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, δεδομένου ότι η προσφορά έχει μειωθεί σημαντικά από το περασμένο έτος.
Τα  ποσοστά  ανεργίας της Γαλλίας έχουν  αυξηθεί σε σχεδόν σε ιστορικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και οι Γάλλοι καταναλωτές ανησυχούν  για τις τιμές του ελαιολάδου, που θα επικρατήσουν στην αγορά με ανοδικές τάσεις
Επιπλέον, πολλοί Γάλλοι καταναλωτές  αναρωτιούνται αν θα επηρεαστεί επίσης η ποιότητα του ελαιολάδου .
Η Γαλλία παράγει κατά μέσο όρο περίπου 5.000 τόνους ελαιόλαδο ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 0,2 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς.
 Η καλλιέργεια της ελιάς, καθώς και η παραγωγή ελαιολάδου στη Γαλλία, είναι συγκεντρωμένη σε δεκατρείς νομούς της χώρας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου