18.11.16

ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΤΟΥΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) σε συνεργασία με τους ακτιβιστές του στην Καλαμάτα (KalamataPESActivists) διοργάνωσαν την Τετάρτη 16.11.2016 στο BabaYaga ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα Act4Youth – Είμαστε μία χαμένη γενιά;”. 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Θανάσης Τσαλδάρης, Βασιλική Σουλαδάκη, Γιάννης Πάζιος και Παναγιώτης Τσελέκης. Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί δράση ευαισθητοποίησης από τους PESActivists  και ενημερωτική εκστρατεία σε δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΕΙ της πόλης σχετικά με την εκστρατεία “ActforYouth”.
Η Καλαμάτα ένωσε τη φωνή της μαζί με χιλιάδες νέους από άλλες 80 πόλεις από όλη την Ευρώπη για την παρουσίαση του πλάνου “ActForYouth” ως απάντηση στη βαθιά κρίση κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και δημοκρατίας που βιώνουν οι νέοι Ευρωπαίοι σήμερα. Το πλάνο που παρουσιάστηκε, διαρθρώνεται στους εξής 4 πυλώνες:
·         Προώθηση της εργασίας με το YouthGuarantee. Όλοι οι νέοι 18-30 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν μία αξιοπρεπή προσφορά επιδοτούμενης εργασίας το πολύ 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή την έναρξη της ανεργίας τους. Ζητάμε να διατεθούν επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020 και να γίνει το YouthGuarantee μία μόνιμη πολιτική της ΕΕ.
·         Προώθηση της εκπαίδευσης και της κινητικότητας των νέων. Επέκταση του Erasmus+ σε
περισσότερους δικαιούχους, όπως οι μαθητές λυκείων και φοιτητές τεχνικών σχολών, μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων που εμπλέκονται, ώστε να επωφεληθούν από το μέτρο όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι.
·         Θέσπιση ενός εισιτηρίου για τον πολιτισμό. Νέοι που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν σε ετήσια βάση ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό το οποίο θα διατίθεται για τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δράσεις, όπως θέατρο, μουσεία, μουσικές παραστάσεις κ.ά.
·         Εγγύηση για το παιδί. 27 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ βρίσκονται υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ΕΕ οφείλει να διαθέσει χρήματα από τον προϋπολογισμό της, με τα οποία να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, επαρκή στέγη, σίτιση και φροντίδα.
Ζητάμε όλα αυτά να υλοποιηθούν άμεσα στην επικείμενη ετήσια αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που λαμβάνει χώρα τώρα το Νοέμβριο. Τα μέτρα αυτά έχουν υψηλό κόστος, αλλά το κόστος μιας χαμένης γενιάς θα είναι πολύ υψηλότερο για την ΕΕ στο μέλλον, αν δεν λάβει μέτρα τώρα. Στην κρίση η ΕΕ πρέπει να απαντήσει με περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη μέριμνα για τις γενιές που έρχονται. Ας μη θρηνήσουμε καμία χαμένη γενιά!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου