18.11.16

Γιατί, τελικά, τρώμε τα νύχια μας;

nyΤο φάγωμα των νυχιών είναι μια συνήθεια κοριτσιών και αγοριών. Είναι ένας μικρός εθισμός, με το χέρι να πηγαίνει προς το στόμα χωρίς πολλή πολλή σκέψη.

Παρότι είναι αισθητικά άσχημο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, πάνω από 30% των ανθρώπων τρώνε τα νύχια τους.
Γιατί, όμως, τα τρώτε;
Νιώθετε καλά
Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας UCSF School of Medicine, Τρέισι Φουζ, το φάγωμα των νυχιών τους χαλαρώνει. Μέσω αυτού αισθάνονται μια ασυνείδητη απόλαυση, οπότε κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής κατάστασης θα δαγκώσουν τα νύχια τους.
Είστε τελειομανείς
Συνδεόμενη με την ιδέα της άνεσης, έρευνα του Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatry διαπίστωσε πως αυτοί που θυμώνουν γρήγορα τείνουν να τρώνε τα νύχια τους για να ηρεμούν.
Εχετε γενετική προδιάθεση
Ερευνητική εργασία υποστήριξε πως υπάρχει σύνδεση της ονυχοφαγίας και οικογενειακού ιστορικού. Το 1/3 των ανθρώπων που τρώνε τα νύχια τους έχουν ένα μέλος στην οικογένειά του που κάνει το ίδιο.
Είναι μια μορφή ιδεοψυχαναγκασμού
Η αμερικανική ψυχιατρική ένωση συγκαταλέγει το δάγκωμα των νυχιών στη λίστα με τις μορφές ιδεοψυχαναγκασμού.
Ωστόσο, πολλοί ψυχίατροι διαφωνούν με αυτή την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως υπεραπλούστευση της διαταραχής.
Γιατί να το σταματήσετε;
Γιατί κοστίζει
Αν είστε γυναίκα, θα ξοδεύετε ένα σωρό χρήματα για μανικιούρ και τεχνητά νύχια. Παράλληλα, μπορεί η συνήθειά σας μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα στα δόντια και γενικότερα στην στοματική κοιλότητα.
Γιατί εξαπλώνονται μικρόβια
Τα χέρια συγκεντρώνουν εκατοντάδες μικρόβια κάθε ώρα, αν αναλογιστείτε πόσες επιφάνειες πιάνετε. Φανταστείτε όλα αυτά τα μικρόβια στο στόμα σας.
Γιατί είναι αντιαισθητικό
Το πρόβλημα είναι και γι αυτόν που τρώει τα νύχια του και για εκείνους που τον βλέπουν να το κάνει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου