2.11.16

ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ !!! "Φωτιά" στην αγορά καπνικών βάζουν οι νέοι φόροι

"το παράνομο εμπόριο θα εκτοξευθεί εκ νέου εις βάρος της νόμιμης αγοράς"

Έκρηξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων, νέα λουκέτα σε όλη την αλυσίδα, απώλεια θέσεων εργασίας στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα και συρρίκνωση των δημόσιων εσόδων, θα προκαλέσει η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα που επίκειται από την 1/1/2017. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παράγοντες της καπνοβιομηχανίας, με τον πρόεδρο και CEO της Παπαστράτος Χρήστο Χαρπαντίδη, να δηλώνει χαρακτηριστικά: "Τίθεται σε ρίσκο η αγορά καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα. Πραγματικά δεν ξέρω πόσοι από την αγορά (σ.σ. λιανεμπόριο, καπνοβιομηχανίες) θα αντέξουν". 
Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, "το παράνομο εμπόριο θα εκτοξευθεί εκ νέου εις βάρος της νόμιμης αγοράς, η οποία θα συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει πίεση και στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές. Ακόμη περισσότερα περίπτερα θα κλείσουν και τα εκτιμώμενα 120 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα, δεν θα έρθουν ποτέ. Αντίθετα, θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων."
Σημειώνεται πως από την 1η/1/2017, η φορολογία στα τσιγάρα θα εκτοξευθεί στο 90% της τιμής κάτι που θα σημάνει αυτόματη αύξηση 40-50 λεπτά στην τελική τιμή του πακέτου με αποτέλεσμα αρκετοί καπνιστές να οδηγηθούν στην αγορά λαθραίων τσιγάρων, τα οποία σήμερα κοστίζουν 1-1,5 ευρώ το πακέτο. Οπότε κρίνεται από την αγορά καπνικών ως επιτακτική ανάγκη να μην ισχύσει η αύξηση του ΕΦΚ, καθώς, ακόμα και να αναιρεθεί στην πορεία θα έχει "ωθήσει κόσμο την παράνομη αγορά, κόσμος που δεν επιστρέφει μετά στη νόμιμη", ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Παπαστράτος η επερχόμενη αύξηση της φορολογίας στα καπνικά, η 9η από το 2010 θα παγιώσει και θα εκτινάξει το λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκτοξεύοντας τα διαφυγόντα έσοδα, μειώνοντας τα δημόσια έσοδα και παράλληλα θα επιφέρει νέο βαρύτατο πλήγμα στον Έλληνα καπνοκαλλιεργητή. Ήδη με τη νόμιμη αγορά να έχει συρρικνωθεί στο μισό, τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία στα καπνικά έχουν μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2009, προ των αυξήσεων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Αθανασιάδη, διευθυντή δημοσιονομικών υποθέσεων της εταιρίας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η νόμιμη αγορά ανά μήνα χάνει διπλάσιο ποσοστό, κοντά στο 6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τον ΕΦΚ από τον Ιούλιο και μετά καταγράφουν πτώση. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο ήταν στα 415 εκατ. ευρώ, λόγω τιμολόγησης (αποθεματοποίησης), τον Ιούλιο υποχώρησαν στα 262 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο στα 184 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκαν στα 114 εκατ. ευρώ.


capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου