23.11.16

Γενική απεργία αύριο στο δημόσιο

Γενική απεργία έχει εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζοντας και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην  πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ενόψει της 24ωρης απεργίας η ΑΔΕΔΥ τόνισε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά περίπου 370.000 και από 936.000 το 2011 ο αριθμός τους είναι σήμερα, μαζί με τους ένστολους, 567.000. Έτσι οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επιχείρησαν να δείξουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε καίριους τομείς του δημόσιου τομέα και να αιτιολογήσουν το αίτημα τους για ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, κυρίως στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν επίσης και τα εργασιακά, για τα οποία έγινε λόγος για «εργασιακή ζούγκλα» και «εργασιακό μεσαίωνα», ενώ σημειώθηκε ότι επίκειται «σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με ταυτόχρονη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αμφισβήτηση του κατώτατου μισθού και επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επισήμαναν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ενώ αναφέρθηκε ότι δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών.
Στην απεργία έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν οι ναυτικοί με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι εκπρόσωποι των 13 ναυτεργατικών σωματείων έθεσαν σειρά ζητημάτων όπως αυτό της ανεργίας, του ασφαλιστικού, του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας αλλά και το θέμα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία που εκκρεμεί από το 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα της ανεργίας οι συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων ζήτησαν τη ναυτολόγηση ναυτικών στα πλοία να γίνεται μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, βάση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ έθεσαν και θέμα τροποποίησης του νόμου 4150/13 που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό για τα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν σε λιμάνια του εξωτερικού να καθορίζει τη σύνθεση κατ εξαίρεση, με αποτέλεσμα στα πλοία αυτά να απολύεται το χειμώνα το 50% περίπου το προσωπικό των ειδικών κατηγοριών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αν και πώς θα συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία. Από την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ έχουν εξαγγείλει πάντως, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου