11.11.16

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΣΥΚΙΚΗ

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Γιάννη Πάζιο, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ και μέλος της γραμματείας του Αγροτικού Τομέα Δράσης ΠΑΣΟΚ Γιώργο Κατσούλη, και τον υπεύθυνο Αγροτικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Νικόλαο Τράκα πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ Κο Παπαγεωργίου Παναγιώτη και μέλη της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ένωση Μεσσηνίας" προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την κατάσταση που επικρατεί στο αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας 3 μήνες μετά από την καταστρεπτική θεομηνία.
Γενική διαπίστωση είναι πως ο αγροτικός πληθυσμός της Μεσσηνίας βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής καταστροφής. Αναλυτικότερα, η φετινή απώλεια της συκοπαραγωγής είναι άνω του 50% κάτι που προκάλεσε τεράστια προβλήματα τόσο στην ΣΥΚΙΚΗ ως προς την υλοποίηση των εμπορικών συμφωνιών που έχει συνάψει όσο και στους παραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια απώλεια εισοδήματος. Αντίστοιχα η εκκίνηση της περιόδου της ελαιοσυγκομιδής επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με κατεστραμμένες από δακοπροσβολή ελιές. Με τεράστιες ευθύνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιας και δεν προχώρησε στην κατάλληλη χρηματοδότηση για δακοκτονία και ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν εγκαίρως ειδοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως τρεις μήνες μετά τις καταστροφές οι έλεγχοι από πλευράς ΕΛ.Γ.Α δεν έχουν ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει πως οι αποζημιώσεις θα αργήσουν και άλλο να καταβληθούν. Ειδικότερα διαπιστώνεται στο τομέα του σύκου αδυναμία από πλευράς ΕΛ.Γ.Α να εκτιμήσει έγκυρα το ύψος της καταστροφής. Και στο τομέα της σταφίδας παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα καθώς μεγάλη μερίδα σταφιδοπαραγωγών δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α. για τις καταστροφές που έχουν υποστεί και εντάσσονται στην χρονοβόρα και ατελέσφορη διαδικασία των ΠΣΕΑ. Η πρόσφατη χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα στις περιοχές της Τριφυλίας και της Οιχαλίας προξένησε εξίσου καταστροφές σε ότι είχε απομείνει. Πραγματικά η φετινή είναι ίσως η χειρότερη χρονιά από πλευράς παραγωγής για την Μεσσηνία.
Αν συνυπολογίσουμε ότι οι επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν είναι κουτσουρουμένες, δεν καταβλήθηκαν οι μεταβιβάσεις, τα Ειδικά Δικαιώματα, έχουμε ενεργούς αγρότες που τους εμφανίζονται μηδενικά δικαιώματα,  ενώ, σήμερα είναι πρωτοτυπία, της Συγκυβέρνησης Καμμένου - Τσίπρα, να φορολογείται πέραν του αγροτικού εισοδήματος και η βασική ενίσχυση. Όπως επίσης είναι και δικό τους επίτευγμα να καταργούν το ακατάσχετο των επιδοτήσεων των αγροτών. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όλα αυτά τα φοροεισπρακτικά και εισφοροεισπρακτικά μέτρα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο, για να μπορέσει η ελληνική γεωργία να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν τόσο υψηλοί φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές σε βάρος των αγροτικών εισοδημάτων και επιδοτήσεων.


Απαιτούμε άμεσα, να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες των εκτιμήσεων ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις. Να ενταχθεί η δακοπροσβολή στις αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α., να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες σταφιδοπαραγωγών στις αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α. Να χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα πέρα από την αποζημίωση σε οικογένειες παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιά άνω του 60%. Επιτέλους οι παραγωγοί της Μεσσηνίας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τους πειραματισμούς και τις φρούδες ελπίδες των αυταπατώμενων μάγων της κυβέρνησης της απελπισίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου