5.11.16

Ο Χατζηνικολάου ανέλαβε να ξεπλύνει τον νέο Υπ. Οικονομίας...

Στη σελίδα του ο Χατζηνικολάου προσπαθεί να μας πείσει ότι ο νέος υπ. Οικονομίας είναι υπερ του ευρώ και εναντίον της επιστροφής στη δραχμή... φυσικά γελάει ο κόσμος αφού ο Παπαδημητρίου την άνοιξη του 2015, σε συνεντευξή του στην ΑΥΓΗ, είχε ταχθεί υπερ ενός παράλληλου συστήματος ή της επιστροφής στη δραχμή 

Δημ. Παπαδημητρίου: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας 

- Η πρότασή του για παράλληλο νόμισμα

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, είναι οικονομολόγος, πρόεδρος του αμερικανικού think tank, Levy Economics Institute και καθηγητής του Bard College στη Νέα Υόρκη. Είναι σύζυγος της Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία παρέμεινε αναπληρωτής υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση.

Στο Συμβούλιο Διευθυντών του Ινστιτούτου μετέχουν γνωστά ονόματα, όπως ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο Μάρτιν Λάιμποβιτς (σύμβουλος της Mοrgan Stanley) και ο Λέον Μποστάιν.

Ο κ. Παπαδημητρίου είχε ασχοληθεί με τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας στα μνημόνια, με σειρά παρεμβάσεων και άρθρων του. Η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ» λέγεται ότι την πήρε από τον κ. Παπαδημητρίου.

Είχε ταχθεί υπέρ της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα. Μιλώντας σε συνέδριο που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, ο κ. Παπαδημητρίου είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα «παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα», σε ένα παράλληλο νόμισμα με την Ελλάδα να παραμένει εντός του ευρώ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» τον Αύγουστο του 2015 και μετά τα όσα είχαν λεχθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για ένα παράλληλο νόμισμα, ο κ. Παπαδημητρίου διαχώρισε πλήρως τη θέση του από το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη και τις (όποιες) προετοιμασίες γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών για ένα παράλληλο νόμισμα.

«Η ιδέα για ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα χρησιμοποιεί ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου, διαρκή (χωρίς εξόφληση κεφαλαίου ή αποπληρωμή/εξαργύρωση) και μεταβιβάσιμα, το οποίο ονομάσαμε Geuro, και που για όλους τους πρακτικούς σκοπούς θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήμα συμβατό με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος, παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Levy Institute στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2013», είπε, προσθέτοντας: «Στο συνέδριο έλαβαν μέρος παράγοντες της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (του ΣΥΡΙΖΑ), που δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτήν την προτεινόμενη λύση δημοσιονομικής επέκτασης. Εγώ το προώθησα σε άτυπες συζητήσεις πριν από τις εκλογές του 2015, αλλά απερρίφθη. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης σε κείμενο στο ιστολόγιό του στις αρχές του 2014 αποκάλεσε την ιδέα παράλληλου νομίσματος μια «ανοησία». Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μου ζήτησε να συνεισφέρω στον σχεδιασμό ενός προγράμματος για διπλό νόμισμα».

Ερωτηθείς στην ίδια συνέντευξη, αν το Levy υποστήριζε την επιστροφής τη δραχμή, ο κ. Παπαδημητρίου είχε απαντήσεις: «Οι εκθέσεις του Levy Institute καθώς και πολλά δικά μου άρθρα στα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ –συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας εφημερίδας– ήταν πάντα και συνεχίζουν να είναι εναντίον της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής της στη δραχμή. Όπως έχουμε υποστηρίξει, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα ήταν άκρως καταστροφική – ιδιαίτερα με τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και ιδίως αφού, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει η εναλλακτική λύση του παράλληλου συστήματος, που π.χ. λειτουργεί στην Ελβετία για 80 χρόνια, με μεγάλη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στη Μεγάλη Βρετανία, επίσης, πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το ευρώ για τις συναλλαγές τους αντί των αγγλικών λιρών».

enikonomia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου