7.11.16

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η Εφη Αχτσιόγλου με την παραλαβή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας.

Ο λόγος για το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο ειδικά για τα «μπλοκάκια».

Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει τρόπο να υλοποιήσει έναν νόμο ο οποίος ορίζει τα εξής:

Οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017, θα πρέπει να υπολογιστούν με συντελεστές της τάξεως του 26,95% έως 37% επί του εισοδήματος του 2016. Φυσικά, το εισόδημα του 2016 δεν είναι διαθέσιμο ούτε θα είναι στις αρχές του χρόνου καθώς για να γίνει γνωστό στις δημόσιες αρχές θα πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, ψάχνει να βρει μεταβατική λύση για να μην μείνει χωρίς έσοδα ο ΟΑΕΕ από τις αρχές του χρόνου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια: από το να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς για 2-3 δίμηνα μέχρι να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015.

Πάντως όσο περνούν οι ημέρες και δεν δίδονται απαντήσεις, το ζήτημα αποκτά και δημοσιονομική διάσταση καθώς ήδη διατυπώνονται έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ, ο οποίος βουλιάζει στα ελλείμματα λόγω μειωμένων εσόδων

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου