13.11.16

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΑΝΑΣ! Σαρώνει τις ΗΠΑ – Ποιος ο συμβολισμός

safetypin
Σύμβολο αλληλεγγύης έχουν γίνει οι παραμάνες στις ΗΠΑ μετά την εκλογή στην προεδρία της χώρας του Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι Αμερικανοί που φορούν στο στήθος τους μια ή περισσότερες παραμάνες θέλουν με τον τρόπο αυτό να διαβιβάσουν ένα μήνυμα υποστήριξης στις μειονότητες –γυναίκες, μετανάστες ή μαύρους– που γίνονταν τακτικά στόχοι του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.
«Είστε ασφαλής. Αν είστε μουσουλμάνος, γυναίκα, ομοφυλόφιλος, άνθρωπος με διαφορετικό χρώμα δέρματος, ισπανόφωνος, διεμφυλικός, μετανάστης ή ανάπηρος που φοβάται… είμαι εδώ. Μιλήστε, θα σας ακούσω, θα σας υποστηρίξω. Θα υψώσω το ανάστημά μου για εσάς (…) Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας δώσω να καταλάβετε ότι σας αγαπώ», διαβάζει κανείς στη φωτογραφία μιας παραμάνας που αναρτήθηκε από διάφορες οργανώσεις στο Instagram.
Μετά την προεδρική εκλογή, διασημότητες όπως η ηθοποιός Ντέμπρα Μέσινγκ, αλλά και άγνωστοι ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους στις οποίες φορούν μία ή περισσότερες παραμάνες.
Το κίνημα αυτό πήρε έκταση μέσω του Twitter στη Βρετανία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ. Ένας χρήστης του ιστότοπου έκανε αυτό το είδος της καρφίτσας σήμα αλληλεγγύης, αφού παρατήρησε άνοδο των επιθέσεων εναντίον των μεταναστών και των μειονοτήτων μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με το New York Magazine.
Η αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη SPLC (Southern Poverty Law Center) έχει αφιερώσει μια σελίδα στον ιστότοπό της για να καταγράφει τα ρατσιστικού χαρακτήρα επεισόδια που σημειώνονται μετά την εκλογή του Τραμπ την Τρίτη. Μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 200.
Εντούτοις «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Ουδείς βάζει βόμβες στις εκκλησίες», υπογράμμισε στους New York Times ο Ρίτσαντ Κοέν, πρόεδρος της SPLC, που παρακολουθεί τα ρατσιστικά και εξτρεμιστικά κινήματα στις ΗΠΑ. «Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει αύξηση».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου