18.11.16

Πυραμίδα των Μάγιας αποκαλύπτει τα μυστικά της

Οι λόγοι για τους οποίους οι πυραμίδες χτίστηκαν σε επίπεδα μπορούν να εντοπιστούν στα ιστορικά στοιχεία της περιόδου και ίσως στην παρακμή ή τη νέα ηγεσία των Μάγια, όπως δήλωσε η Denis Argote του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.
Ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του πολιτισμού των Μάγιας, η πυραμίδα του Κουκουλκάν, χτίστηκε με λογική της ρωσικής μπάμπουσκας, καθώς στο εσωτερικό της έχουν κατασκευαστεί άλλες δυο πυραμιδοειδείς δομές, η μια μικρότερη από την άλλη.
Η μία πυραμίδα έχει ύψος είκοσι μέτρων και η άλλη δέκα μέτρων, με την μικρότερη να βρίσκεται μέσα στη μεγαλύτερη, η οποία υπάγεται στην τελική πυραμίδα ύψους τριάντα μέτρων.
Οι πυραμίδες βρίσκονται στο αρχαιολογικό συγκρότημα Τσίτσεν Ίτζα στην επαρχία του Γιουκατάν και η τελευταία ανακάλυψη αποκαλύπτει ότι η πυραμίδα «Ελ Καστίγιο» χτίστηκε σε τρεις φάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μικρότερη πυραμίδα χτίστηκε μεταξύ 550 και 800 μ.Χ., η μεσαία πυραμίδα  εντός του διαστήματος 800 - 1000 μ.Χ., ενώ η μεγαλύτερη χρονολογείται μεταξύ 1050-1300 μ.Χ..
Ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας και γεωφυσικός, Rene Chavez Segura, παρομοίασε την πυραμίδα με μπάμπουσκα που αποτελείται από μεγάλες και μικρότερες κούκλες.
Οι λόγοι για τους οποίους οι πυραμίδες χτίστηκαν σε επίπεδα μπορούν να εντοπιστούν στα ιστορικά στοιχεία της περιόδου και ίσως στην παρακμή ή τη νέα ηγεσία των Μάγια, όπως δήλωσε η Denis Argote του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού. Η νέα ανακάλυψη οφείλεται στην τρισδιάστατη ηλεκτρική τομογραφία που επέτρεψε την μη επεμβατική μέθοδο ανίχνευσης του εσωτερικού της πυραμίδας. Η νέα αυτή μέθοδος κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως μπορούν να ρίξουν περισσότερο φως στον πολιτισμό των Μάγιας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου