17.11.16

Υπολογιστής "διαβάζει" τις τάσεις αυτοκτονίας από τα λόγια των ασθενών!

Μπορεί να αναλύσει τα προφορικά ή τα γραπτά λόγια ενός ανθρώπου και με αυτό τον τρόπο να αναγνωρίσει αυτόματα, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%, αν αυτός έχει τάσεις αυτοκτονίας.
Ένα ακόμη σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να προσφέρει τις «έξυπνες» υπηρεσίες του στους γιατρούς, καθώς μπορεί να αναλύσει τα προφορικά ή τα γραπτά λόγια ενός ανθρώπου και με αυτό τον τρόπο να αναγνωρίσει αυτόματα, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%, αν αυτός έχει τάσεις αυτοκτονίας. 
 Το υπολογιστικό πρόγραμμα, που διαθέτει ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης, αναπτύχθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής και ψυχιατρικής Τζον Πέστιαν του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό "Suicide and Life-Threatening Behavior", δοκίμασαν το σύστημα σε 379 ασθενείς, που είτε είχαν τάσεις αυτοκτονίας, είτε ψυχικές διαταραχές αλλά χωρίς αυτοκτονικές τάσεις, είτε τίποτε από τα δύο. 
 Οι δοκιμές έδειξαν ότι το λογισμικό, που βασίζεται στη λεγόμενη «βαθιά μάθηση», ήταν ακριβές σε ποσοστό 93% στον εντοπισμό ενός ατόμου με τάσεις αυτοκτονίας και σε ποσοστό 85% στη διάγνωση ατόμων με ψυχικά προβλήματα αλλά χωρίς αυτοκτονική τάση. 
«Στον ιατρικό τομέα υπάρχει ήδη τεράστια υποστήριξη από την τεχνολογία, αλλά όχι τόσο στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Μόλις τώρα οι αλγόριθμοί μας αρχίζουν να γίνονται ικανοί να βοηθήσουν τους γιατρούς» δήλωσε ο Πέστιαν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου