17.11.16

Ερωτήσεις Βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη για Μεσσηνία

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας ώστε να εξευρεθούν λύσεις και να δωθούν απαντήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα της Μεσσηνίας (Οδικοί Αξόνες - Αγροτικό - Αποκατάσταση Πλημμυροπαθών) ήδη έχουν υποβληθεί δυο ερωτήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία

Ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια - Περιβάλλον - Υποδομές και αρμόδιος για την Πελοπόννησο επανέρχεται εκ νεου υποβάλλοντας αντίστοιχα:

α) Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμε: "Έργα υποδομών και μεταφορών στην ΠΕ Μεσσηνίας στα αζήτητα"
β) Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: "Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της ΠΕ Μεσσηνίας".

Δείτε τις ερωτήσεις !

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:  Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζη
ΘΕΜΑ:  Έργα υποδομών και μεταφορών στην ΠΕ Μεσσηνία στα αζήτητα

Κύριε Υπουργέ,
στην περιοχή της ΠΕ Μεσσηνίας υπάρχουν έργα υποδομών και μεταφορών για τα οποία δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις, αλλά διαπιστώνονται σοβαρές κωλυσιεργίες στην υλοποίηση τους. Συγκεκριμένα,
·         το έργο κατασκευής του οδικού άξονα «Καλό Νερό – Τσακώνα», το οποίο αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και όχι μόνο, καθώς αποτελεί κομβικό έργο για τη σύνδεση του δυτικού άξονα με τον κεντρικό, μένει εκτός Σ.Ε.Σ. 2014-2020. Το συνολικό έργο του οδικού άξονα «Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» είναι ενταγμένο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (TransEuropeanNetworks – Απόφαση 1692/1996/ΕΚ – Παράρτημα 1), ωστόσο το κρίσιμο της υλοποίησής του δεν φαίνεται να οδηγεί στην ανάληψη σημαντικών αποφάσεων από το υπουργείο.
·         Ο Περιμετρικός Καλαμάτας έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και δεν παραδίδονται οι δυο κόμβοι κυκλοφορίας ως συνέχεια του εθνικού δρόμου. Στο πρώτο τμήμα του Περιμετρικού Δακτυλίου μέχρι την Αρτέμιδος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα μπορούσε ήδη να παραδιδόταν στην κυκλοφορία.
·         Το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη» είχε ενταχθεί στο ΠΔΕ του 2015 με συγκεκριμένο κωδικό και αποτελεί μελετητικά ώριμο έργο προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και να προχωρήσει η δημοπράτησή του. Δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί έργα που συνοδεύονται με καθοριστικής σημασίας θετικές επιπτώσεις για την περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, μένουν στα αζήτητα και δεν προχωρούν;
2. Ποιες είναι οι επόμενες άμεσες δράσεις για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των έργων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Γιάννης Μανιάτης


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου
ΘΕΜΑ:  Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της ΠΕ Μεσσηνίας
Κύριε Υπουργέ,
μετά από συναντήσεις κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ με τα Διοικητικά Συμβούλια Αγροτικών Συνεταιρισμών της Π.Ε. Μεσσηνίας και την ενημέρωσή τους για την κατάσταση του αγροτικού κόσμου μετά την καταστρεπτική θεομηνία από την οποία επλήγησαν οι καλλιέργειές τους πριν 3 μήνες, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
1.       Η απώλεια της συκοπαραγωγής κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ανέρχεται σε ποσοστά άνω του 50%, το οποίο οδηγεί σε προβλήματα υλοποίησης εμπορικών συμφωνιών στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που προωθούν την παραγωγή σύκου, αλλά και στους παραγωγούς με τις συνεπαγόμενες σημαντικές απώλειες εισοδήματος. 
Για το ίδιο προϊόν διαπιστώνεται, όπως και για άλλες καλλιέργειες,  η σοβαρή αδυναμία από πλευράς ΕΛ.Γ.Α. να εκτιμήσει έγκαιρα και να διαπιστώσει το ακριβές ύψος της καταστροφής που έχει σημειωθεί.
2.       Η δακοπροσβολή σε μεγάλο μέρος των ελαιοδένδρων της Π.Ε. Μεσσηνίας επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την ελλιπή χρηματοδότηση από το Υπουργείο για αντιμετώπιση της φετινής έξαρσης του φαινομένου που βρίσκει  τους ελαιοπαραγωγούς αντιμέτωπους με τη μεγάλη καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής τους.
3.       Εκτός από την εκτίμηση του ΕΛ.Γ.Α. για την ζημιά στην παραγωγή των σύκων, προβλήματα διαπιστώνονται και στην εκτίμηση των καταστροφών της καλλιέργειας σταφίδας, οι οποίες για μεγάλη μερίδα σταφιδοπαραγωγών δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α., αλλά πρέπει να «κυνηγήσουν» τη χρονοβόρα και ατελέσφορη διαδικασία των ΠΣΕΑ. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη από τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις που τους καταβλήθηκαν σε σχέση με προηγούμενα δικαιώματα, την αυξημένη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος και των ενισχύσεων  και την κατάργηση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων, ο αγροτικός κόσμος της ΠΕ Μεσσηνίας για τη φετινή χρονιά διαπιστώνει ότι βρίσκεται στη δυσκολότερη και χειρότερη χρονιά του από πλευράς επιβίωσης.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.       Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εκτιμήσεων από τον ΕΛ.Γ.Α.  και θα καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις;
2.       Υπάρχει διαδικασία ώστε να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες σταφιδοπαραγωγών στις αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α.;
3.       Πώς θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη μείωση εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από την έξαρση της  δακοπροσβολής;
4.       Υπάρχει πρόβλεψη παροχής έκτακτου βοηθήματος σε οικογένειες παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιά άνω του 60%;
Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μανιάτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου