1.11.16

Επικίνδυνο το μπέιμπι σίτινγκ για τον παππού και τη γιαγιά

Η φροντίδα των βρεφών και των μικρών παιδιών από τον παππού και την γιαγιά δεν είναι και πολύ φιλική για την υγεία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση. 

Σχεδόν οι μισοί από τους 1.000 ηλικιωμένους ερωτηθέντες δήλωσαν πως έχουν κολλήσει ιώσεις από τα άρρωστα εγγόνια τους, ενώ πάνω από τέσσερις στους δέκα είπαν πως έχουν εκδηλώσει βαριά λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή ακόμα και πνευμονία εξαιτίας τους.
Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος πνευμονίας είναι το μεγαλύτερο άγχος που κρυφά νιώθει το 21% από αυτούς και ο λόγος για τον οποίο το 16% δήλωσαν ότι αποφεύγουν να κρατήσουν τα εγγόνια τους όταν είναι άρρωστα.
Οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρές επιπλοκές στις απλές ιώσεις του αναπνευστικού, όπως είναι η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνιστούν επίμονα στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών να μην παραλείπουν τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό, ούτε τον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο, καθώς και να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας (καλός αερισμός του σπιτιού, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή αρρώστων κ.λπ.).
Δυστυχώς όμως, πολλοί από αυτούς δεν προστατεύονται επαρκώς, και έτσι το 48% των ηλικιωμένων έχουν κολλήσει ιώσεις από τα άρρωστα εγγόνια τους και το 41% έχουν εκδηλώσει σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού ή και πνευμονία ακόμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για ένα αντιϊικό προστατευτικό σπρέι στόματος.
Η δημοσκόπηση αποκάλυψε και σοβαρά παράπονα των ηλικιωμένων, το 19% εκ των οποίων είπαν ότι θα ήθελαν οι γονείς να τους ενημερώνουν όταν τα εγγόνια τους είναι άρρωστα, ώστε να έχουν δικαίωμα επιλογής στο αν θα τα κρατήσουν ή όχι.
Επιπλέον, σχεδόν ένας στους οκτώ (το 13%) είπαν ότι τουλάχιστον μία φορά έχουν ευχηθεί να είχαν μείνει μακριά από τα εγγόνια τους, διότι η ίωση που κόλλησαν ήταν πολύ βαριά. Και το 21% είπαν ότι νιώθουν τουλάχιστον ανήσυχοι όταν προσέχουν τα άρρωστα εγγόνια τους.
Οι ανησυχίες τους, πάντως, μπορεί να γίνουν και μπούμερανγκ, αφού πάνω από τους μισούς (το 52%) είπαν ότι η αγωνία τους για την δική τους υγεία τούς έχει κάνει να χάσουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή των εγγονιών τους.


Web Only

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου