15.11.16

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ - ΤΣΑΚΩΝΑ & ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΡΙΖΟΜΥΛΟ - ΜΕΘΩΝΗ

Κατόπιν παρεμβάσεως της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας και σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε για τους οδικούς άξονες Τσακώνα - Καλό Νερό και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη. Υποβλήθηκε σήμερα στην Βουλή ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό που υπογράφεται απο την Βουλευτή Αττικής Έυη Χριστοφιλοπούλου, αρμόδια κοινοβουλετική εκπρόσωπο για θέματα Μεσσηνίας και τον Βουλευτή Ηλείας Γιάννης Κουτσούκο, υπεύθυνο του Τομέα Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αποκέντρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).



ερωτηση
Προς: Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
            κ. Χρήστο Σπίρτζη
Θέμα: «Καμία πρόοδος για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα και την ολοκλήρωση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων της Πελοποννήσου»

Κύριε Υπουργέ,
με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας, την κυβερνητική ολιγωρία και τις ανακολουθίες σχετικά με το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα. Ένα έργο το οποίο θα έδινε μεγάλη πνοή στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελούσε εφαλτήριο ανάπτυξης και προόδου.
Η ολοκλήρωση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων της Πελοποννήσου προϋποθέτει την σύνδεση των δύο κύριων αξόνων της Ολύμπιας Οδού με τον «Μορέα». Η δέσμευση της πολιτείας σύμφωνα με το Αρ 5 του Ν. 4219/2013, προέβλεπε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες για τα τμήματα Πάτρα – Πύργος, Πύργος - Καλό Νερό και Καλό Νερό – Τσακώνα.
Το τμήμα Πάτρα – Πύργος είναι ήδη τελματωμένο, μετά την ακύρωση της Δημοπρασίας του έργου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και την κατάτμησή του σε 8 εργολαβίες. Η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού, παρουσιάζει συνεχώς διάφορα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των επιμέρους δημοπρατήσεων και συνεχώς αυτοδιαψεύδεται.
Όμως, για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό και Καλό Νερό – Τσακώνα καμία Κυβερνητική ενέργεια, που θα διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου και την χρηματοδότησή του από Εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, δεν βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατά την παρουσία σας στον Πύργο στις 24-12-201, δηλώσατε για τα συγκεκριμένα τμήματα, για το πρώτο ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και για το δεύτερο, ότι με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης είναι υποχρέωση του εργολάβου του «Μορέα» να πραγματοποιήσει μελέτη εφαρμογής, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η δημοπράτησή του.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας το έργο θα παραμένει Εθνικής προτεραιότητας και βρίσκεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου σας.
Μέχρι σήμερα όμως, καμία από τις απαραίτητες ενέργειες όπως ο φάκελος του έργου ή η Μελέτη Κόστους – Οφέλους δεν έχει προχωρήσει με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μη υλοποίησής του, καθώς χωρίς αυτά τα προαπαιτούμενα δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί.
   Ακόμα και για τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα – Ριζόμυλο – Μεθώνη, δεν δείξατε την υποστήριξή σας, καθώς αποτελεί ένα μικρότερο έργο χρήζει άμεσης λύσης.
  
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε:
1. Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους για τον αυτοκινητόδρομο Καλό Νερό – Τσακώνα;
2. Σε ποιά φάση βρίσκεται το σύνολο των  απαιτουμένων ενεργειών;
3. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε με τα έργα που αφορούν τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα – Ριζόμυλο – Μεθώνη;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Γιάννης Κουτσούκος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου