8.11.16

«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να σώσει μια κυβέρνηση πολιτικά χρεοκοπημένη και κοινωνικά απομονωμένη»

Σημεία παρέμβασης της αναπλ. Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ Νάντιας Ι. Γιαννακοπούλου στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1 – 8-11-2016

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι κανένας ανασχηματισμός, καμία εναλλαγή προσώπων δεν μπορεί να σώσει μια κυβέρνηση πολιτικά χρεοκοπημένη και κοινωνικά απομονωμένη.
Μακάρι ο ανασχηματισμός να είναι μια αλλαγή - όμως πώς μπορεί να είναι, όταν όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν βάζει μυαλό; Κι αυτό είναι προφανές σε όλους τους τομείς. Η παταγώδης αποτυχία του κ. Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ανταμείφθηκε με τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου, επειδή ο ίδιος τυγχάνει να είναι φίλος του πρωθυπουργού. Μετά τον όλεθρο στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος απλώς αλλάζει πόστο και στη θέση του τοποθετείται η διευθύντρια του γραφείου του.
Μακάρι να αποδειχθεί ότι ο ανασχηματισμός θα σημάνει μια αλλαγή πορείας για την κυβέρνηση. Γιατί το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους τελευταίους 21 μήνες είναι τεράστιο. Στοίχισε 86 δις ευρώ στους Έλληνες πολίτες, με φοροκαταιγίδα, με σοβαρό κίνδυνο για Grexit, με capital controls, με τρίτο μνημόνιο, θέτοντας τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία, βάζοντας όλον τον εθνικό μας πλούτο, ουσιαστικά, ενέχυρο για τις απαιτήσεις των δανειστών. Αυτό είναι το κόστος του να βάλει μυαλό η κυβέρνηση.
Προφανώς όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ισχυρίζεται ότι «η αντιπολίτευση δεν θέλει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να το εκμεταλλευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά», απλώς περιγράφει τη δική της στάση τα τελευταία πέντε χρόνια. Γιατί αν κάποιοι δεν έβαλαν πλάτη για τη χώρα, αν κάποιοι βασίστηκαν στο "μνημόνιο-αντιμνημόνιο", αν κάποιοι βασίστηκαν στην πολιτική του διχασμού, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη, αυτοί ήταν ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, αλλά βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία το 2010, μετά το πρώτο μνημόνιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς βρεθήκαμε εδώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν υπήρχε συναίνεση και συνεννόηση από την πρώτη στιγμή, όπως εμείς ζητούσαμε από το 2010, τώρα θα είχαμε βγει από την κρίση.
Όμως τότε όλη η αντιπολίτευση ήταν απέναντι στην εθνική συνεννόηση. Από τα Ζάππεια της ΝΔ πήγαμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Καθένας τους πλειοδοτούσε σε λαϊκισμό, σε ψευδαισθήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό, στη ρητορική του διχασμού, με αποτέλεσμα να είμαστε η μόνη χώρα εντός Ε.Ε. που ακόμη βρίσκεται σε κρίση, που ακόμη βρίσκεται σε μνημόνια. Γιατί σε όλες τις άλλες χώρες οι πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν και συνεννοήθηκαν πάνω σε συγκεκριμένη εθνική, πατριωτική γραμμή, ενώ στην Ελλάδα κάποιοι έχτισαν καριέρες πάνω στον διχασμό αντί να προτάξουν το εθνικό συμφέρον.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπορέσει να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής, και δυστυχώς τα μέχρι τώρα δείγματα αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, άλλη πολιτική, για να ξαναβρούμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, να συνεννοηθούμε και να συναινέσουμε. Γιατί και το "φύγε εσύ - έλα εσύ" που προτείνει η Νέα Δημοκρατία έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου