19.11.16

Κι άλλο μνημόνιο "βλέπει" ο επικεφαλής Ινστιτούτου Bruegel

Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Μία μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους ή ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι οι μόνες επιλογές που έχουν οι πιστωτές για την Ελλάδα μετά το 2018, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς.
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. 
Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. 
Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα» δηλώνει επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. 
Αναφερόμενος στις επενδύσεις τονίζει ότι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά δεν είναι το ύψος του χρέους, αλλά «η υπερβολική γραφειοκρατία». «Τα αποτυπώνουν και οι δείκτες του ΟΑΣΑ εκεί που η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά», εξηγεί.
Ερωτώμενος για αν η παρέμβαση Ομπάμα για το χρέος λέει: «Φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης του ζήτησαν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και θεωρώ απίθανο να αλλάξει κάτι τώρα πια».
Επίσης σημειώνει ότι δεν περιμένει ιδιαίτερη πρόοδο γύρω από το ζήτημα του χρέους μέχρι τις γερμανικές εκλογές «πέραν ίσως κάποιων δημόσιων τοποθετήσεων ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το Μνημόνιο κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μέχρι το 2018».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου