17.11.16

Ήρθε ο χειμώνας. Απολαύστε τον! Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση τους χειμερινούς μήνες από την Opel

  • Joachim Winkelhock: ‘Αποκτήστε την αίσθηση του αυτοκινήτου και των φρένων’
  • Φώτα IntelliLux LED® matrix: Κάνουν τη νύχτα ημέρα, ακόμα και στο βαθύ σκοτάδι
  • Σύστημα adaptive all-wheel: Ασφαλής οδήγηση ακόμα και σε ολισθηρούς δρόμους
  • Πρόσθετο σύστημα θέρμανσης: άνεση και ζεστασιά χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον

Είναι απολαυστικό να κάνεις τσουλήθρα στο χιόνι ή τον πάγο – αρκεί να φοράς σκι ή να κάθεσαι σε έλκηθρο. Για τους οδηγούς όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Καθώς οι πρώτες παγερές νύχτες έφτασαν αιφνιδιαστικά, ήρθε η ώρα της προετοιμασίας για χειμερινές συνθήκες στους ...
δρόμους. Αυτό ισχύει τόσο για τον οδηγό όσο και για το αυτοκίνητο. Η Opel βοηθά να αντιμετωπίσετε το ψύχος προσφέροντας πολυάριθμα χαρακτηριστικά άνεσης και ασφάλειας που μειώνουν την επικινδυνότητα κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής του χρόνου. Με εξοπλισμό όπως προσαρμοζόμενο σύστημα all-wheel drive, φώτα IntelliLux LED® matrix, θερμαινόμενο τιμόνι ή πρόσθετο σύστημα θέρμανσης – τα οχήματα Opel είναι άριστα προετοιμασμένα για τους προσεχείς μήνες.

Βγείτε στο δρόμο – με τα σωστά ελαστικά

Τα χειμερινά ελαστικά διασφαλίζουν καλύτερο κράτημα στο δρόμο και μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος στο χιόνι. «Το βάθος πέλματος τεσσάρων έως πέντε χιλιοστών είναι κρίσιμης σημασίας» δήλωσε ο πρεσβευτής της μάρκας Opel, Joachim “Jockel” Winkelhock. Ο πρώην νικητής του Le Mans 24 Ωρών συνέχισε εξηγώντας ότι η σωστή αποθήκευση των ελαστικών είναι εξ ίσου σημαντική. «Το ελαστικό δεν προσφέρει πλέον τη σωστή πρόσφυση εάν είναι πορώδες – τότε αποδίδει μόνο σαν θερινό ελαστικό.» Το ίδιο σημαντικό είναι να γεμίζετε το δοχείο υγρού πλύσης παρμπρίζ με αντιψυκτικό. Αυτό αποτρέπει το πάγωμα των σωληνώσεων το νερού και των μπεκ, με αποτέλεσμα τη βέλτιστη ορατότητα σε όλες τις συνθήκες.

Προσαρμοζόμενο σύστημα all-wheel drive διασφαλίζει μέγιστη πρόσφυση

Η κατάλληλη τεχνολογία κίνησης σας προσφέρει επίσης ξεγνοιασιά σε παγωμένους ή ολισθηρούς δρόμους. Μοντέλα όπως τα MOKKA X, Insignia και Insignia Country Tourer βοηθούν τους οδηγούς να αντιμετωπίσουν το χιόνι, τη λάσπη και τον πάγο χάρη στο adaptive all-wheel drive (AWD). Το σύστημα κατανέμει την ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες σε κλάσματα του δευτερολέπτου, διασφαλίζοντας έτσι μέγιστη ελκτική πρόσφυση.

Γενικά, το οδηγικό στυλ πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες που σημαίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας και πιο προνοητική οδήγηση. Οι απότομοι ελιγμοί διεύθυνσης πρέπει να αποφεύγονται σε ολισθηρές συνθήκες. Και όταν τα χειμερινά ελαστικά δεν παρέχουν επαρκή ασφάλεια σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι, τότε οι αλυσίδες χιονιού είναι η μόνη λύση. Ο Joachim Winkelhock προτείνει τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης οδηγών πριν ξεκινήσει ο χειμώνας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκτήσεις την αίσθηση του αυτοκινήτου και των φρένων.» Οι οδηγοί χρειάζεται να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα high-tech “εργαλεία” τους σωστά και να εξοικειωθούν με τη λειτουργικότητα των συστημάτων ελέγχου πρόσφυσης (TC) και ABS. Ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού έδωσε μία ακόμα συμβουλή: «Πηγαίνετε σε ένα μεγάλο, άδειο χώρο στάθμευσης όταν βρέχει ή χιονίζει και πατήστε τα φρένα δυνατά για να δείτε πώς αντιδρά το αυτοκίνητο.» Ο Winkelhock συνέχισε εξηγώντας ότι όσοι αποκτήσουν μία τέτοια εμπειρία, μπορούν να επωφεληθούν σε δύσκολες καταστάσεις.

Φωτίστε την ημέρα (και τη νύχτα) σας με IntelliLux LED®

Η βροχή, το χιόνι και ο πάγος συνήθως πηγαίνουν παρέα με τις μεγάλες νύχτες και τη σκοτεινιά του χειμώνα. Ωστόσο, υπάρχει το καλύτερο αντίδοτο: ονομάζεται IntelliLux LED®. Το ευφυές σύστημα φωτισμού matrix φωτίζει την ημέρα σας ταξιδεύοντας με ένα Opel Astra. Ιδίως όσοι καθημερινά φεύγουν από το σπίτι νωρίς το πρωί για να επιστρέψουν το βράδυ θα εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της πρωτοποριακής τεχνολογίας φωτισμού της Opel. Άλλωστε, ο κίνδυνος εμπλοκής σε ατύχημα αυξάνεται όσο το φυσικό φως μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί που μπορούν να βλέπουν πιο μακριά βρίσκονται σαφώς σε πλεονεκτική θέση. Το σύστημα φωτισμού adaptive LED matrix προσαρμόζεται στις επικρατούσες συνθήκες και επιτρέπει την οδήγηση με τη μεγάλη σκάλα φώτων – χωρίς να ενοχλεί τους άλλους οδηγούς. Επίσης βοηθά στον εντοπισμό ζώων στην άκρη του δρόμου νωρίτερα σε σχέση με τη συμβατική μεσαία σκάλα.

Άλλα μοντέλα Opel όπως το MOKKA X ή το Zafira φωτίζουν το δρόμο και το περιβάλλον με τεχνολογία full LED AFL. Το σύστημα AFL LED προσαρμόζει αυτόματα το φωτισμό των προβολέων σύμφωνα με την οδηγική κατάσταση, διασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη εφικτή απόδοση. Στη Γερμανία, ο πίσω προβολέας ομίχλης επιτρέπεται να ενεργοποιείται όταν έχει ομίχλη και η ορατότητα είναι μικρότερη των 50m – όχι όταν χιονίζει ή βρέχει.

Πρόσθετο σύστημα θέρμανσης, θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι

Πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα συμβαίνουν στην αρχή του ταξιδιού όταν το παρμπρίζ και τα παράθυρα δεν έχουν καθαριστεί εντελώς από τον πάγο. Επομένως, οι οδηγοί πρέπει να φεύγουν από το σπίτι λίγα λεπτά νωρίτερα από όσο συνήθως, ενώ μία ξύστρα πάγου και σπρέι για την κλειδαριά μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα. Καθαρίστε εντελώς το αυτοκίνητο από το χιόνι εάν έχει χιονίσει όλη νύχτα – ακόμα και τις πινακίδες κυκλοφορίας. Έτσι οι οδηγοί που ακολουθούν δεν θα αιφνιδιάζονται από κομμάτια χιονιού η πάγου που ξεκολλάνε από την οροφή ή γλιστράνε από το παρμπρίζ σε ένα απότομο φρενάρισμα.

Τα συστήματα πρόσθετης θέρμανσης κάνουν το ξύσιμο πάγου, τις παγωμένες κλειδαριές θυρών και τα θολά παράθυρα πρόβλημα του παρελθόντος, ενώ η βελτιωμένη ορατότητα αυξάνει την ασφάλεια. Το σύστημα πρόσθετης θέρμανσης Opel διατίθεται για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Vivaro και Movano και όλα τα επιβατικά μοντέλα, από το Corsa μέχρι το Astra, από το GTC μέχρι το Meriva και από το MOKKA X μέχρι το Zafira. Ωστόσο, η εργοστασιακή λύση που προσφέρει η Opel δεν είναι απλά μία λειτουργία για την ευεξία των επιβατών. Προστατεύει παράλληλα τον κινητήρα φροντίζοντας έχει λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον στο ξεκίνημα της λειτουργίας του συγκριτικά με μία κρύα εκκίνηση. Τόσο το λιπαντικό όσο και ο καταλυτικός μετατροπέας φτάνουν ταχύτερα στη θερμοκρασία λειτουργίας κατά τη διάρκεια μιας ζεστής εκκίνησης. Αυτό μειώνει τη φθορά και περιορίζει τους ρύπους κατά την εκκίνηση.

Το θερμαινόμενο τιμόνι που προσφέρεται για τα περισσότερα μοντέλα της Opel παρέχει πρόσθετη άνεση σε κρύες συνθήκες. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, ο οδηγός ήδη νιώθει μία ευχάριστη ζεστασιά. Η ευεξία του οδηγού και του συνοδηγού αυξάνονται με τα θερμαινόμενα καθίσματα ( θέρμανση έδρας & πλάτης). Οι πίσω επιβάτες του Opel Astra μπορούν επίσης να απολαύσουν μία ζεστή πλάτη. Αυτό συνεπάγεται ένα πλεονέκτημα ασφάλειας – δεδομένης της ευχάριστης θερμοκρασίες στο εσωτερικό, οι οδηγοί δεν χρειάζεται να φοράνε χοντρά ρούχα που εμποδίζουν τη λειτουργικότητα της ζώνης ασφαλείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου